Bellapais Manastırı’nın hemen yanı başında yapılmak istenen arıtma tesisini duyar duymaz bir araya gelen ve “Bellapais’e Arıtma Tesisi yapılamaz grubu” kuran duyarlı vatandaşlar, önceki gece imza kampanyası başlattı. “Bellapais Manastırı hepimizin. Sahip çıkalım” imza kampanyasına dün akşam itibarıyla 300’ün üzerinde destekçi imza koydu. “Bellapais’e Arıtma Tesisi yapılamaz” sözcülerinden Zümrüt Oral, bütün duyarlı halktan imza beklediklerini, ümitlerinin yüksek olduğunu söyleyerek imza kampanyasının amacına ulaşmasını umduğunu ifade etti. Halkı duyarlı olmaya davet eden Oral, atacakları her tür adıma destek beklediklerini vurgulayarak, “Bellapais Manastırı ülkenin mirası ve dünya mirasıdır. Bu mirası, yarın çocuklarımıza bırakacağız” dedi.

Muhatabımız Meclis

Zümrüt Oral,  Cumhuriyet Meclis’inin konuyla ilgili araştırma yapmasını istediklerini ifade ederek, muhataplarının Meclis olduğunu kaydetti. Oral, şu an için arıtma tesisinin yapımıyla ilgili ara emri alındığını hatırlatarak, mahkemenin devam ettiğini, tamamen arıtma tesisinin oradan kaldırılması taraftarı olduğunu söyledi.

Elden de imza kampanyası başlayacak

İmza kampanyasının sanal ortamda başladığını, ileriki günlerde elden de imza toplamayı düşündüklerini belirten Oral, kamuoyunu bilgilendirip bilinçlendirmek ve halkın duyarlılığını göz önüne sermek istediklerini, böylelikle yetkililerin konuyla ilgilenebilmesini sağlamayı düşündüklerini kaydetti.

Konu uluslar arası platforma taşınıyor

Oral, “Olması gereken her tür adımları atalım diyoruz, bu konuda başarılı olacağımızı düşünüyoruz” diyerek bu konuyu uluslar arası platformlara da taşıyacaklarını, İngilizce olarak imza kampanyasını yapıp uluslar arası örgütlere de bunu ulaştırmayı hedeflediklerini anlattı.

Zarar büyük

Öte yandan, Facebook’ta açtıkları “Bellapais’e Arıtma Tesisi Yapılamaz” grubunda vatandaşların da fikirler verdiğini ve bunlardan da yararlandıklarını anlatan Oral, akanın lağım suları olması nedeniyle sıhhiyenin de orasıyla ilgilenmesi gerektiğine dikkat çekti. Oral, “Burada halkın sağlığı ve yeraltı suları da tehlikeye atılıyor. Kimsenin de bunu yapmaya hakkı yoktur. Sadece sanat eserine verilen bir tahribat yok orada. Turizme ve insan sağlığına da zarar veriliyor” dedi. 

İmza kampanyasına ulaşmak için

Oral, vatandaşların Facebook üzerinden “Bellapaise Arıtma Tesisi Yapılamaz” grubundan destek belirtebileceklerini ifade ederek, vatandaşların kendisine de ulaşabileceğini anlattı. Ayrıcıa dileyenler “Bellapais Manastırı hepimizin. Sahip çıkalım” imza kampanyasına change.org adresinden imza atabilirler.