IŞİD'e karşı ortak koalisyon gücüne katılan Türkiye hava üslerini Amerikan savaş uçaklarına açmasının ardından İncirlik'ten sonra Diyarbakır'daki üste de Amerikan savaş uçakları ve personeli konuşlandırıldı.

ABD'nin Avrupa Ordusu EUCOM ve NATO'nun Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı Orgeneral Philip Breedlove, ABD önderliğindeki koalisyonun önümüzdeki aylarda IŞİD ile savaşmak için İncirlik Hava Üssündeki operasyonel altyapıyı arttırmayı düşündüklerini açıkladı. "ABD-Türkiye İlişkilerinin 34'üncü Yılı Konferansı'nda konuşan Breedlove ayrıca, ABD savaş uçaklarının Irak'ta ve Suriye'de daha kolay operasyon düzenlemek için Diyarbakır'da uçak ve personel konuşlandırmaya başladığını kaydetti.

Irak ve Suriye'de süregelen istikrarsızlık ve Türkiye ile PKK arasında alevlenen çatışmalara dikkat çeken Breedlove, "Türkiye kendi sınırlarını hem içten hem dıştan tehdit eden terör gruplarıyla karşı karşıya" dedi ve ekledi "Biz dünyanın neresinde olursa olsun teröre karşı kendini savunan Türklerin arkasındayız". Breedlove, "Birbirimizi anlayarak ve karşılıklı güven ve saygıyı arttırarak bütün zorlukların üstesinden geliriz" dedi.

Öte yandan Pentagon yetkilileri yaptıkları açıklamada ABD'nin, Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı mücadelede arama kurtarma faaliyeti sağlamak için Diyarbakır'daki üsse bir uçak ve yaklaşık 300 askeri personel konuşlandıracağını kaydetti.