Çankırı'nın Ilgaz ilçesine bağlı Bozatlı köyünde yaşayan 54 yaşındaki Kadir Metin, iş yoğunluğundan hayvanlarıyla ilgilenmeye fırsat bulamayınca teknolojiye ayak uydurdu. Uzun yıllardır çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan Metin, bunların yanında köydeki her türlü teknik işi de yapıyor. Komşuların bozulan televizyonlarını, çamaşır makinelerini de tamir eden Metin, sürüsünün başında duramadığı için ilginç bir yöntem geliştirdi. Köyde 'modern çoban' olarak adlandırılan Metin, hayvanlarını kontrol etmek amacıyla boyunlarına çan yerine GPRS sistemi taktı. Metin, GPRS sayesinde hayvanlarını uydu üzerinden takip ediyor.

Sabahın erken saatlerinde hayvanlarını meraya bırakan Metin, evdeki bilgisayarından hayvanlarını adım adım takip ediyor. Metin, olumsuz bir olayda ise hayvanların yanına gidiyor.

"HAYVAN BESLEYEN KÖYLÜLERİMİZE DE BU SİSTEMİ KURACAĞIZ" 

Uygulama hakkında bilgi veren modern çoban Kadir Metin, "Bir yıldan beri amatör olarak yapmış olduğum hayvancılığı devam ettiriyorum. Bir hayvanla başlamış olduğum bu işi 6-7 hayvana çıkardım. Köyümüzde ekili alanlar olmadığı için rahatlıklar etrafa salıveriyoruz. Köyün merasında yayılıyorlar ama bazen bulmakta zoruluk çekiyorum. Sürekli takip etmek zorunda kalarak motosikletimle onları arıyorum. Bu da bana zaman yönünde çok büyük sıkıntılar oluşturuyor. Bunun önüne geçmek için aklıma araçlara takılan GPRS cihazını hayvanlara takmak geldi ve bunu uyguladım. Cep telefonumla veya evde bilgisayarımdan çok rahat bir şekilde hayvanları takip edebiliyorum. Bu uygulama köyümüzde örnek olmuştur ve diğer hayvan besleyen köylülerimize de bu sistemi kuracağız" dedi.