Suna Erden

Kuzey Kıbrıs’ta Eylül-Kasım ayları arasında 2 bin 440 kilo kaçak et ele geçirildi. Eylül ayında Metehan Sınır Kapısı’ndan giriş yapan bir araçta 600 kilo, 12 Ekim tarihinde yine Metehan Sınır Kapısı’ndan getirilen 700 kilo, 14 Kasım tarihinde Haspolat’ta gerçekleştirilen operasyonda 810 kilo kaçak et ele geçirilirken, önceki gün Akıncılar Bölgesinde ise 330 kilo kaçak etin ülkeye sokulduğu tespit edildi. Kaçakçılıkla etkin mücadele yapan polis, aldığı tüm ihbarları değerlendirirken, getirilen etlerin siyah çöp torbaları içerisinde Van araçların arkasında sağlıksız bir şekilde ülkeye sokulduğu tespit edildi. Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve Veteriner Hekim Mustafa Naimoğulları, Star Kıbrıs’a yaptığı açıklamada Güney Kıbrıs’tan getirilen etlerin domuz ve yaşlı inek etleri olduğunu, bunların ya köfteye konularak ya da salam, sosis gibi ürünlerde kullanılarak halka yedirildiğini söyledi. Kaçak etten rant elde edildiğini, ucuz inek etinin dana kıyma diye pahalıya halka satıldığını ifade eden Naimoğulları, et kaçakçılığını yapanlara etkin cezalar verilmesi gerektiğini dile getirdi. 

KÖFTEDE, KEBAPTA YEDİRİLİYOR 

Güney Kıbrıs’tan getirilen etlerin domuz veya yaşlı inek etleri olduğunu kaydeden Naimoğulları, bu etlerin şeftali kebaplarında, salamlarda, sucuklarda kullanıldığını ifade etti. Sağlıksız koşullarda getirtilen etlerin halk sağlığı açısından tehlike oluşturduğunu kaydeden Veteriner Hekim Mustafa Naimoğulları sözlerini şöyle sürdürdü: “Rant elde etmek isteyenler, halkın sağlığını hiçe sayanlar bu işin içindeler. Domuzdan tutun da kalitesiz inek etine en ucuz etleri sağlıksız bir şekilde getirenler bunları şeftali kebabı, köfte gibi bazı ürünlerin içerisine karıştırarak halka yediriyor. Ya da etler hamburger, sosis, salam, sucuklarda kullanılıyor. Bunlar ne halkı ne hayvancıyı ne de insan sağlığını düşünüyor. Yakalananlar ise 3 gün sonra serbest kaldığında yine aynı işi yapıyor. Bu kişilerin kaçakçılıktan vaz geçmesi için caydırıcı cezaların verilmesi gerekiyor.” 

UCUZA ALIP DANA DİYE PAHALIYA SATIYORLAR 

Naimoğulları, et kaçakçılığı yapanlara hapis cezası ya da bu işe ortak olan işletmelerinin kapatılması cezası verilmesi gerektiğini ifade ederek, bu işten vaz geçilmesi için bunların şart olduğunu dile getirdi. Halka uyarılarda da bulunan Naimoğulları, kıyılmış kıyma satın almamalarını, alacakları ette mühre bakmaları gerektiğini ifade etti. İnek etinin dana etinden daha ucuz olduğunu, halkın isterse inek eti satın alabileceğini kaydeden Mustafa Naimoğulları, “Ancak bunlar ucuz inek eti getirip halka dana kıyma fiyatından satıyor” dedi. 

HALK NEDEN GÜNEY’DEN ALIYOR, BUNU SORGULAYALIM 

Naimoğulları, son zamanlarda polisin kaçakçılıkla etkin bir mücadele başlatmasından dolayı kilolarca kaçak et ele geçirildiğini ifade etti. Yıllardan beridir et kaçakçılığının sürdüğünü ifade eden Naimoğulları, ayrıca kaçakçılığın yanı sıra ithali yasak olmasına rağmen halkın Güney Kıbrıs’tan et veya süt ürünü aldığını dile getirdi. Veteriner Hekim Mustafa Naimoğulları şunları söyledi: “Et ve süt ürünlerinin ithali yasaktır ancak halkın bir kısmı Güney’den almayı tercih ediyor. Bunu sorgulamamız gerekiyor. Bu bizim suçumuz. Bugün dünyanın her yerinde et fiyatı, canlı hayvan fiyatının en fazla 2 buçuk katına satılabiliyor. Ancak bizde et fiyatı canlı hayvan fiyatının 4 katı satışa sunuluyor. KKTC ile Güney Kıbrıs arasında canlı hayvan fiyatlarında fark olmasa da et fiyatlarında fark vardır. Yaptığımız eylemlerde bu sorunu gündeme getirdik. Hayvan kesiminin ve dağıtımının kooperatife verilmesini talep ettik. Denge unsuru olabilmek için bunu hükümetten istedik. ‘Hayvanı biz keselim, otellere, kasaplara, restoranlara biz verelim’ dedik. Eğer tek elden pazarlanırsa o zaman rant elde edilmesi de önlenmiş olur. Güney Kıbrıs’ta uygulama böyledir. Kasapta da markette de et fiyatları aynıdır. Maalesef bizde herkes kafasına göre fiyat belirlemektedir.” KKTC’de etin sınıflandırılmadığını da ifade eden Naimoğulları, halkın güneye gitmemesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.