İngiliz Üsleri’nde çalışan Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar, maaşlarından Eylül ayından itibaren geçerli olacak yüzde 17.5’e kadar varan maaş kesintisine karşı grev başlattı.

Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen)’na bağlı Askeri Müstahdemler Sendikası (ASSEN) ile Güney Kıbrıs’tan SEK, PEO ve PASİDİ tarafından düzenlenen ve bu sabah başlatılan grev, İngiltere’ye bağlı İngiliz Üsler Komutanlığı İdari Sekreterliği ile bir çözüme varılamadığı takdirde 11 Eylül Cuma günü mesai bitimine kadar devam edecek.

Sendikalar ayrıca, Dikelya ile Ay Nikolas Kampı’nın giriş kapısında bu sabah eylem düzenledi.

Eyleme Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Milletvekillerinden Erkut Şahali ile Teberrüken Uluçay, Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip ve Pile Muhtarı Nejdet Ermetal da katılarak destek belirtti.

BIÇAKLI

Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, eylemde yaptığı konuşmada maaş kesintisi gibi bir uygulamanın, demokrasinin beşiği olarak görülen İngiltere’nin Kıbrıs’taki Egemen Üslerinde de görülmesinin üzücü bir durum olduğunu ifade etti.

Emek sömürüsünün her yerde görülebildiğine dikkat çeken Bıçaklı, bugün Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum emekçilerin ekmeklerine sahip çıkmak için birlikte mücadele verdiğini vurguladı.

İşveren durumunda olan İngiltere’ye bağlı İngiliz Üsler Komutanlığı İdari Sekreterliğine  atıfta bulunan Bıçaklı, “Burada toplu iş sözleşmelerinde yaşanan çirkinlikler vardır. Burada işveren temsilcisine bir mesaj vermek istiyorum. Masanın  başında sizinle görüşme yapan Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum sendikacılar sizin uşağınız değildir. Emeği temsil eden temsilcilere hakaret etme hakkı veya yetkiniz yoktur” dedi.

Türk-Sen’in Dünya İşçi Sendikaları Federasyonu  (WFTU) üyesi olduğuna dikkat çeken Bıçaklı, üslerde yaşanan kriz ve sendikacılara söylenenlerin  tüm WFTU üyelerinin bilgisine getirileceğini vurguladı.

İngiltere Hükümetinin, İngiltere’de ekonomik kriz var gerekçesiyle üslerde çalışan Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların 2012’de maaşlarını dondurma kararı aldığını, şimdi ise Güney Kıbrıs’ta ekonomik kriz var diye maaş kesintisine gittiğini kaydeden Bıçaklı, “Hani işveren İngiliz hükümetiydi?”  dedi.

Bıçaklı, İngiltere Hükümetine seslenerek eğer emeğe saygıları var ise dünyaya bunu göstermeleri gerektiğini kaydetti.

Bıçaklı, “Biz, adada yaşanabilir bir çözüm için mücadele ederken, burada üstleri olan insanlarla uğraşmak istemiyoruz. Beğenen bu adada kalır beğenmeyen bu adadan gider” dedi

Eylemde Güney Kıbrıs’taki sendikalardan PEO ve  SEK temsilcileri de birer konuşma yaptı.

ŞAHALİ

CTP-BG Milletvekili Erkut Şahali, AyNikolas kampı dışında yer alan eylemde yaptığı açıklamada, İngiliz Üslerinde çalışan Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum çalışanların ada dışındaki bir ülkeye karşı emek mücadelesi vermekte olduğuna dikkat çekti. Şahali, maaş kesintisi yapılması halinde pek çok uluslararası antlaşmanın ihlal edilmiş olacağını da belirtti.

ULUÇAY

CTP-BG Milletvekili Teberrüken Uluçay da İngiltere Hükümeti’nin önce kendi ekonomik sıkıntılarını göstererek maaşları dondurması ardından Güney Kıbrıs’taki ekonomik sıkıntıyı göstererek maaş kesintisine gitmesi karşısında ortaya konan eylemin doğru bir tepki olduğunu kaydetti.

Uluçay, Kıbrıs sorununa çözüm bulma çabalarının 7-8 ay içerisinde bir neticeye kavuşturulmasının öngörüldüğü bir ortamda, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum emekçilerin ortak mücadele vermesinin de önemli olduğunu kaydetti.

700 CİVARINDA KIBRISLI TÜRK VE KIBRISLI RUM ÇALIŞAN

As-Sen Genel Sekreteri Levent Erboy’dan alınan bilgiye göre, AyNikolas, Dikelya, Piskobu, Ağrotur ve Trodos’ta bulunan İngiliz Üslerinde 700  civarında Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum bulunuyor.

İngiliz Hükümetinin İngiltere’deki ekonomik krizi bahane göstererek 1 Ocak 2012 ile 31 Aralık 2013 arasında Üsler’de çalışan Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların maaşlarını, barem içi artış ve hayat pahalılığı da dahil dondurma kararı aldığını, bunun sendikalar tarafından kabul edildiğini belirten Erboy, İngiltere Hükümeti’nin daha sonra maaş dondurma kararını tek taraflı olarak 31 Aralık 2016’ya kadar üç yıl daha uzatma kararı aldığını anlattı.

Erboy, İngiltere hükümetinin şimdi de 1 Eylül’den geçerli olmak kaydıyla, Güney Kıbrıs’taki ekonomik sıkıntıları gerekçe göstererek, Üsler’de çalışan Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların maaşlarına yüzde 12.5 ile yüzde 17.5 arası kesinti uygulama kararı aldığını kaydetti.

1441629120.jpg

1441629121.jpg

1441629124.jpg

1441629205.jpg

1441629207.jpg

1441629206.jpg