İngiltere, Avrupa Birliği (AB) ile gece boyu yürüttüğü yeniden müzakerelere bugün de devam ediyor.

İngiltere Başbakanlığı, "yeniden müzakerelerin zorlu devam ettiğini, bazı ilerleme işaretleri olduğunu ancak daha yapılacaklar bulunduğunu ve anlaşmaya varılmadığını" bildirdi.

Cameron'ın bugün Brüksel'de AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve diğer yetkililerle ikili görüşmelerini sürdürmesi ve öğle yemeğinde tüm liderlerle bir araya gelerek anlaşmaya varılması için çalışması bekleniyor. İngiliz basını, anlaşma sağlanamazsa görüşmelerin hafta sonu boyunca sürebileceğini bildiriyor.

Tusk dün gece yaptığı açıklamada, "biraz ilerleme kaydedildiğini ancak daha yapılacak çok şey olduğunu" söylemişti. Cameron ve Tusk'ın AB Konseyi binasından yerel saatle 05.30'da ayrıldıkları görülmüştü.

Cameron, ülkesinin 1973 yılından bu yana sürdürdüğü AB üyeliğiyle ilgili birlikle, egemenlik, ekonomi yönetimi, rekabet ve göç başlıkları altında yeniden müzakereler yürütüyor. İngiltere Başbakanı Cameron'ın AB ülkelerinden ülkesine gelen göçmenlere devlet yardımları sağlanmasına kısıtlama getirilmesi teklifine, Polonya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan gibi ülkeler karşı çıkıyor.

Fransa ise İngiltere'nin Avro Bölgesi'nde olmayan ülkelere ayrımcılık yapılmaması talebine, bunun ileride İngiltere'ye avroyla ilgili konularda veto hakkı tanıyacağı gerekçesiyle itiraz ediyor.

İngiltere Başbakanı Cameron'ın AB ile bir anlaşmaya varması halinde, ülkesine dönerek acil kabine toplantısı yapması ve ardından referandum tarihini açıklaması bekleniyor. Halka "Birleşik Krallık AB'nin üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusunun yöneltileceği referandumun haziran ayında yapılma ihtimali bulunuyor.