Güney Kıbrıs'ın "Türkiye'nin doğalgaz araması yapılan bölgeye savaş gemilerini göndermesi" nedeniyle müzakerelerden çekildiğini bildirmesinin ardından, İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan AA'ya gönderilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (Güney Kıbrıs) münhasır ekonomik bölgesinde maden rezervlerini arama çalışmalarıyla ilgili egemenlik haklarını tanıyoruz. Bu kaynakların Kıbrıs'taki tüm toplumların yararına olması konusundaki pozisyonumuzu koruyoruz.

Türkiye'nin, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (Güney Kıbrıs) münhasır ekonomik bölgesindeki sondaj çalışmaları duyurusu gibi artan gerginliği risk eden son dönemdeki olayları üzüntüyle karşılıyoruz. Tüm tarafları kışkırtıcı eylemlerden ve açıklamalardan kaçınmaya çağırıyoruz. Bu olay, kapsamlı bir anlaşmanın önemini vurgulamıştır. Dolayısıyla müzakerelerin bu hafta başarılı bir şekilde ilerlemesini umuyoruz. Türkiye için, anlaşma ihtimalini desteklemekte olumlu bir rol oynamaya devam ettiğini göstermek için bir fırsat vardır."

Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, "Türkiye, doğalgaz araması yapılan bölgeye savaş gemileri gönderdi” gerekçesiyle dün müzakerelerden çekildiğini açıklamıştı.