İngiltere Eğitim Bakanlığı Türkçe Sınavları kaldırıyor 

Mustafa KÖKER-LONDRA 

İngiltere Eğitim Bakanlığı Sınav Hazırlama Kurulu OCR, halen ülke genelinde uygulanmakta olan Türkçe GCSE, AS Level ve A Level sınavlarını “katılım düşüklüğü” gerekçesiyle durdurma kararı aldı. İngiliz eğitim kurumunun bu kararı ve bunda sonraki uygulamaları, bu ülkede doğup büyüyen Türk çocukları için olumsuz sonuçlara yol açacak. Yeni düzenleme İngiltere’de haftanın belli günlerinde part-time olarak Türk Dili ve Kültürü eğitimi hizmeti veren okullarda Türkçe öğrenen öğrenciler ile okulların genel başarılarını da olumsuz etkileyecek. 

MEVCUT UYGULAMA ÖĞRENCİ VE OKULUNA PUAN GETİRİYORDU 

Mevcut uygulama ile GCSE Türkçe sınavında bayarılı olan öğrenciler, AS ve A Level düzeyindeki üniversite öncesi sınavlara da girebiliyorlardı.Mevcut uygulama, öğrencilerin üniversite ve yüksek öğretime girişinde puan artışı gibi olumlu katkı sağlamasının yanısıra, devam ettikleri normal İngiliz okullarının, okullararası lig tablosundaki başarı oranını da yükseltiyordu. Ayrıca bu ülkede doğmuş çocukların Türkçe öğrenmeleri için türk okullarına gönderilmesi konusunda da aileler için motivasyon oluşturuyordu. 

YENİ DÜZENLEME ÇİFTE DARBE DARBE VURACAK 

OCR’ın mevcut Türkçe sınavlar yerine IGCSE diye tanımlanan International GCSE sınavları ise öğrencinin ‘anadil’ ve ‘birinci dil’ ölçüm odaklı olması nedeniyle, İngiltere’de doğmuş olan çocuklar anadil eğitimi görmedikleri için başarı ihtimalini ortadan kaldırıyor. Bunun yanısıra, Türkçe öğrenmek için hizmet veren türk dili ve Kültürü Okulları’nın cezbediciğiliğini de ortadan kaldıracağından, eğitim çevreleri yeni düzenlemeyi, “Türkçe için yıkım” olarak değerlendiriyor.OCR’ın yeni düzenlemesi, İngiltere’deki Türkçe eğitim kurum ve kuruluşlarını hareket geçirdi. 

ÇOK YÖNLÜ KAMPANYA İÇİN HAREKETE GEÇİLDİ 

Ülke genelinde 30’a yakın Türk okulunun şemsiye kuruluşu olan ‘İngiltere Türk Dili, Kültürü ve Eğitim Konsorsiyumu geçtiğimiz günlerde Türk okullarının yöneticileri ile biraraya gelerek strateji belirledi.Konsorsiyum Başkanı Kelami Dedezade, mevcut durum ve toplantının mahiyeti hakkında Eurovizyon’a yaptığı açıklamada, OCR’in kararını durdurmak için çok yönlü bir kampanya başlatılacağını kaydetti. 

Dedezade konuyla ilgili olarak, “Bilindiği üzere OCR Sınav hazırlama Kurulu, geçenlerde bir karar aldı ve az konuşulan yabancı diller arasında Türkçe GCSE ve A Level da olan bu sınavı artık yapmayacaklarını açıkladı.Türkçe sınava girmek isteyenlerin International GCSE denilen, IGCSE sınavına girmesini önerdiler. Bu sınavı da başka bir kurum hazırlıyor.Bizim nazarımızda IGCSE sınavı bu ülkede doğup büyüyen çocuklar için çok zor bir olay. Çünkü seviyesi ana dili iyi olan türkçeyi iyi bilenler için hazırlanmış bir sınavdır. Özellikle Türkiye ve Kıbrıs’ta bu sınavları yapabilirler çünkü Türkçeye hakim oradaki çocuklar. Bizim çocuklarımıza GCSE ve A Level Türkçe sınavları uygundu. Çünkü bu sınavlar Türkçe öğrenen herhangi bir yabancının yapabileceği sınavlar olarak hazırlanıyordu. 

Onun için bunları biz kendi çocuklarımıza uyguluyorduk. OCR’ın bu kararı sonrası bu sınavların ortadan kalkması İngiltere’de Türkçe Dil ve Kültür eğitimi veren haftasonu okulları için büyük bir tehlike. Bizim çocuklarımızın bu ülkede kolaj ve üniversite gibi yüksek eğitime gidebilmeleri bazında, bazı çocuklarımız için zor bir durum ortaya çıkaracak. Çünkü çocuklarımızın bir kısmı bu sınavlardan aldıkları puanları da, İngiliz okullarındaki sınavlardan aldıkları puanlarla birleştirip, puanlarını yükselterek belirli yerlere girebiliyorlardı. Bu sınavların kalkması ile bu da tehlikeye girmiş olacak.Bu durumu değerlendirmek için biz Eğitim Konsorsiyumu olarak Okullarla kendi aramızda düzenlediğimiz toplantıda, stratejimizi belirledik ve bir kampanya başlatılması yönünde karar verdik. Bu kampanyanın çok yönlü olması kararı alındı ve bu kampanya çerçevesinde İngiltere Başbakanından, Eğitim Bakanı ve bu sınavı yazan kurumlar ile bütün İgiliz okullarının müdürlerini de hedef alan imza kampanyaları, mektuplar ve şahsi ziyaretler çerçevesinde bir kampanya yürüteceğiz. Şu anda kampanya –nın ayrıntılarını önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklayacağız” diye konuştu.