ELEŞTİRİLER YERSİZ: UBP ile görüşmede yer alan Kamu-Sen Genel Başkanı Mehmet Özkardaş ile KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel eleştirileri yersiz bulduğunu belirtti.  Özkardaş “AKEL ile görüşen alkışlanıyor, UBP ile görüşen eleştiriliyor” diyerek görüşmeyi savunurken, Gökçebel “Kimse bize akıl hocalığı yapmasın” sözleriyle eleştirileri yanıtladı

KTÖS VE DEV-İŞ FARKLI: İnisiyatifte yer alan ancak UBP, görüşmede bulunmayan KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, CTP ve DP’nin de UBP’den farklı olmadığını savunarak, eleştirileri haksız olarak niteledi. Dev-İş başkanı Mehmet Seyis, en baştan siyasi parti başkanları ile görüşmeye gerek olmadığı görüşünü yineledi

Ceren ÖZBİL

Göç Yasası’na Dur De İnisiyatifi’nde yer alan bazı sendikaların yetkililerinin Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ile görüşmesi bazı kesimlerin sert tepkisine neden oldu.
Özellikle sosyal medya üzerinden bu görüşmeyi eleştiren vatandaşlar “Göç Yasası” diye anılan  “Kamu Çalışanlarının Maaş, Ücret ve Diğer Ödeneklerin Düzenlenmesi Yasası”nın UBP hükümeti döneminde meclisten geçen bir yasa olduğunu hatırlatarak Özgürgün ile görüşülmesini eleştirdi.
Sendika temsilcileri görüşmeyi Havadis’e değerlendirdi.

Kamu-Sen Genel Başkanı Mehmet Özkardaş “AKEL ile görüşen alkışlanıyor, UBP ile görüşen eleştiriliyor” diyerek görüşmeyi savunurken, KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel “Kimse bize akıl hocalığı yapmasın” sözleriyle eleştirileri yanıtladı.

Elcil’den destek, Seyis’ten eleştiri

UBP ile yapılan görüşmeye katılmayan KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil  görüşmeye katılan sendika yetkililerine destek verirken Dev-İş Başkanı Mehmet Seyis, en baştan siyasi parti başkanları ile görüşmeye gerek olmadığı görüşünü dile getirdiklerini, bu görüşlerinde herhangi bir değişiklik olmadığını kaydetti. Seyis, Özgürgün’ün halka karşı yaptığı hakaretlerin unutulmadığını ifade etti.

Özkardaş: Tüm partilerle görüştük

Kamu-Sen Genel Başkanı Mehmet Özkardaş Göç Yasası’na Dur De İnisiyatifi’nde bulunan sendika temsilcilerinin sadece UBP değil, mecliste bulunan tüm siyasi partilerin yetkilileri ile görüştüğünü anlattı. UBP ile yapılan görüşmeye neden tepki verildiğine anlam veremediğini kaydeden Özkardaş, ancak yapılan eleştirilerinde demokrasinin gereği olduğunu ifade etti.

“AKEL’le görüşen alkışlanıyor da”

Sendikacıların Hristofyas ya da AKEL yetkilileri ile görüşürken alkışlandığını savunan Özkardaş, “Bu yasayı UBP geçirdi. Ancak o dönem bizimle birlikte sokakta mücadele veren CTP şimdi hükümette ve bu yasayı kaldırmıyor. CTP’ye gittiğimizde tamam da UBP’ye gittiğimiz neden sorun oluyor.” Dedi.

Hüseyin Özgürgün’ün görüşmede o dönemde parti başkanı olmadığını anımsatarak, o dönemde olumlu sonuç vereceğine inandıklarını, anlattığını kaydeden Özkardaş, “Özgürgün ilerleyen süreçte yasanın ülke gerçekleri ile bağdaşmadığını gördüklerini anlattı” dedi. 

“Bizim görüşmemizi mi içlerine sindiremediler”

Özkardaş, birçok ülke arasında savaş olduğunu ancak bu ülkelerin yetkililerinin bir biriyle görüştüğünü ifade etti. Diplomaside “görüşmem” diye bir şeyin söz konusu olmadığını kaydeden Özkardaş “CTP ile DP’nin koalisyon kurması kabul ediliyor da bizim görüşmemizi mi içlerine sindiremediler” diye sordu.

Gökçebel: Kimsenin sendikalara saldırmaya hakkı yok

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, tüm partilerle görüşme kararının Göç Yasası’na Dur De İnisiyatifi’nde bulunan sendika yetkililerinin ortak kararı olduğunu açıkladı. Sendikaların bağımsız örgütler olduğunu söyleyen Gökçebel, “Bir kişinin ya da derneğin sendikaları sorgulama hakkı da nerden çıktı?” diye sordu. Gökçebel, özellikle KTOEÖS’ün bir demokratik bir kitle örgütü olduğunu  belirterek, “kimsenin bunu sorgulamaya hakkı  yok” dedi.

“Bize akıl hocalığı yapmasınlar”

Yapılan görüşmeyi sosyal medyada tartışılır pozisyona getirmesinin akıl harcı olmadığını kaydeden Gökçebel,

“Bu örgütte ülkenin en güzide 35 sendikası yer alıyor. Kimsenin bu sendikalara akıl hocalığı yapmaya hakkı yoktur. Biz tüm Cumhurbaşkanı adaylarına göç yasası hakkındaki görüşlerini yazılı olarak sorduk. Burada da 4 partinin bu yasayla ilgili tavrının ne olacağını sormak için görüşmeler yaptık. Meclis’te olan 4 parti ile de görüştük” dedi. 

“Facebook devrimcileri bizi eleştirmesin”

KTOEÖS’ün herhangi bir partinin arka bahçesi olmadığını ifade eden Gökçebel, sosyal medya üzerinden sendikaların UBP ile görüşme yapmasını eleştirenleri “Facebook demokratlığı” ve “Facebook devrimciliği” ile suçladı. Gökçebel yapılan görüşmeler de bu hatadan dönüp, dönmeyeceklerini sorguladıklarını söyledi.

Seyis: En başından söyledik

Dev-İş Başkanı Mehmet Seyis, Dev-İş olarak en başından siyasi partilerle görüşmeye gerek olmadığını söylediklerini ifade etti. Hükümetin ayrı bir konumda siyasi partilerin ayrı bir konumda olduğuna dikkati çeken Seyis şu şekilde konuştu:

“Olmadığımız bir yerde bizi kimse temsil edemez. Biz en başından hükümet dışında siyasi parti başkanları ile görüşmeye gerek olmadığını söyledik. Bir yanlış anlaşılma varsa düzeltilir. Özellikle UBP Genel başkanı Hüseyin Özgürgün’ün bu topluma ettiği hakaretleri unutmadık.”

Elcil: UBP’ye gidildi diye eleştiri yapılması doğru değil

KTÖS Genel sekreteri Şener Elcil, ne UBP’nin ne CTP’nin ne de DP’nin bir birinden faklı olmadığını söyledi. UBP’nin daha önce bu yasayı geçirdiği ancak şimdi de görüşülmesini istediğini kaydeden Elcil, sendikaların UBP ile görüştü diye eleştirilmesinin doğru bir davranış olmadığını belirtti. Elcil bu eleştirilerin çok abartılı olduğunu söyleyerek, görüşmeye giden sendika temsilcilerinin KTÖS’ü temsil etiğini kaydetti.

“CTP 3 kez DP ile hükümet kurdu”

CTP’nin 3 kez DP ile hükümet kurduğunu kaydeden Elcil, DP ile yola çıkan bir partinin sendikacıları eleştirmesinin ne kadar doğru olduğunu sordu. Sibel Siber’in bir an önce bu yasayı meclis gündemine taşıması gerektiğini savunan Elcil,  “Sibel Siber bu yasayı görüşmekten kaçıyor. Belli ki CTP yöneticileri Türkiye yetkililerinden izin alamadı. Sibel Siber bu konuda samimi ise bu yasa bir an önce komite de görüşülmelidir.”