Uğur İrtem

Çalışmak için otobüsle giderken 12 Temmuz  1958’de Rumlar tarafından pusuya düşülerek şehit edilen  ve  toplumlar arası çatışmalarda farklı zamanlarda öldürülen toplam 11 İnönülü törenle anıldı.

İnönü Dr. Fazıl Küçük Meydanı Şehitler Anıtı’nda gerçekleşen törende protokol sırasına göre anıta çelenkler konuldu, saygı atışı yapıldı,  İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi, günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı, şiir okundu.

Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı İnönü Belediye Başkanı Ali Öncü yaparken, “Kalk Şehidim Uyumuyor Bebeğin” adlı şiiri ise Sevgi Şair okudu.

Tören şehitler için dua okunmasıyla sona erdi.

Törene Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, KTBK adına Gazimağusa Merkez Komutanı Hava Savunma Albay Fahri Savaş, GKK adına 4. Piyade Alay Komutanı Piyade Kurmay Albay Akın Örsdemir, Gazimağusa Kaymakamı Dürdane Acı,  İnönü Belediye Başkanı Ali Öncü, Akdoğan Belediye Başkanı Ahmet Latif, CTP Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali, bazı siyasi parti, sivil toplum örgütü,okul, kurum kuruluşların başkan ve temsilcileriyle askeri erkan katıdı.

İnönü Belediye Başkanı Ali Öncü törende yaptığı konuşmada, İnönülülerin vatan ve bayrağı için canlarını feda eden aziz şehitlerini unutmayacağını belirterek, onları bir kez daha rahmet ve minnetle yad ettiklerini kaydetti.

Şehitler için, “Kıbrıs Türkü’nün milli varlığını sürdürmek; vatan. millet, istiklal, hürriyet ve barış ülküsü uğruna canlarını feda ettiler” diyen Öncü, onların İnönülülerin gururu, heyecan kaynağı olduklarını ifade etti.

Öncü, “Kıbrıs Türkü’nü Kıbrıs Türkü yapan değerlere sahip çıkılması” gereğine işaret ederek, geçmişte yaşanılanların gelecek kuşaklara aktarması gerektiğine vurgu yaptı.

1468345533.jpg

1468345548.jpg