Hüseyin ÇİÇEK

Gazimağusa’ya bağlı İnönü köyünde, isminin baş harfleri A.N olan şahsın, uydu tespiti sonrasında 2 metre daha fazla alana sahip olan arsasının sınırlarını telle çevirmesi ve bu tellerin yolu kapatması komşularının tepkisini topladı.

Konu şahsın yolu kapatmaya hiçbir hakkı olmadığını savunan bölge sakinleri, çoğu kişinin araçlarını tellerden dolayı garajlarından çıkaramadığını söyledi.

Konuyla ilgili Diyalog’a konuşan bölge sakinlerinden Bayar Faiz, konu şahsın 2008 yılında arsasını tel ile çevirdiğini, ancak geçtiğimiz günlerde uydudan yapılan ölçümde arsa alanının 2 metre fazla olduğunun anlaşılması nedeni ile yeniden telleme yaparak yolu işgal ettiğini anlattı. 

“Kaymakama kadar çıktık ama...”

Konu şahsın ne polisin ne de belediyenin uyarılarına kulak asmadan  telleme işlerimi yaptığını ileri süren Faiz, “Salı akşamı İnönü Belediyesi ile Polis gelerek kendisini telleme yapmaması konusunda uyardı, ancak o ertesi gün sabah telleme işlemine başladı” dedi. 
Konu hakkında Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu ile de görüştüklerini aktaran Faiz,  Çolakoğlu’nun kendisine, şu an için ancak ara emir alınabileceğini yıkım emri için zaman gerektiğini söylediğini öne sürdü. 

Kamera yerleştirdi
Bir başka bölge sakini Hüseyin Kiracıoğulları ise,  yapılan telleme nedeni ile tek aracın bile yolu kullanmasının güç hale geldiğini ve bölge insanlarının oldukça mağdur durumda olduklarını ifade etti. Kiracıoğlu ayrıca konu şahsın tellere zarar verilmesini engellemek amacı ile kamera yerleştirdiğini de sözlerine ekledi.

Ali Öncü: Ne yazıkki yetkisiz yetkiliyiz

Diyalog’un görüşlerine başvurduğu İnönü Belediye Başkanı Ali Öncü ise bu olay yaşandıktan sonra yetkisiz bir yetkili olduklarını üzüntü ile anlamış olduklarını dile getirdi. 

Elinde yetkisi olsa ilk günden konu telleri yıktıracağını söyleyen Öncü, “Ne yazıkki belediye olarak böyle bir yetkimiz bulunmamaktadır” dedi. KKTC’ de yaşanan yetki karmaşalarının böyle sonuçlar doğurabildiğini ifade eden Öncü, konu ile ilgili olarak yapabileceği tek şey olan  yolun kamusallaştırılması ile ilgili yazıyı 20 gün önce Kaymakamlığa gönderdiğini söyledi. Bu yazının daha sonra kaymakamlık tarafından bakanlığa aktarılacağını söyleyen Öncü, bununda belirli bir zaman alacağını söyledi. 

“İnsanların bir birine hoşgörüsü kalmadı”

Yolu telleyen şahsın orayı ne şekilde kullanabileceğini merak ettiğini söyleyen Öncü,  bu olayın birbirimize olan sevgi ve saygının azaldığının ve hoşgörümüzün kalmadığının bir göstergesi olduğunu söyledi.  Öncü ayrıca bu olayın kötü bir örnek teşkil edeceğini ve bundan sonra aynı durumda olan her kişinin benzer şekilde davranabileceğini sözlerine ekledi.