Nadire Bahadi

İnönü köyü Bayar Sokak sakinleri, resmi yolun bir bölümünü kendisine ait olduğunu iddia eden Ayhan Mesutoğlu’nun yolu izinsiz şekilde tellerle kesmesine tepki gösterdi. Yolun yaklaşık 2 metre genişliğinde tellerle kesilmesi nedeni ile evlerine giriş çıkışlarına engel olduğunu ile süren mahalle sakinleri konunun Gazimağusa Kaymakamlığı’na şikayet edildiğini ancak yetkililerin ilgisiz kaldığını iddia ederek Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu’na sitemde bulundu.

“İstimlak edilsin, hakkı ödensin”

Türkiye’den gelen yetkililerin yaptığı ölçümde Ayhan Mesutoğlu’nun 2 metre daha hakkı olduğunun ortaya çıkması üzerine hafta başında Mesutoğlu yolun içinde kalan arsasını tellerle kesip güvenlik kameraları yerleştirdi. Yolun daralması nedeni ile arabaları ile evlerine girip çıkmakta zorlanan mahalle sakinleri mağdur olduklarını ifade etti. Mahkemeden ara emri çıkmasını isteyen mahalle sakinleri tellenmiş yolun devlet tarafından istimlak edilerek Ayhan Mesutoğlu’nun hakkının ödenmesini istiyor. Mesutoğlu’nun hakkı olanı almasından bir şikayetleri olmadığını belirten mahalle sakinleri, asırlık yolun bu şekilde kesilerek kendilerinin mağdur edilmesinden şikayetçi olduklarını vurguladı.

Vaiz: Bizi birbirimize düşürecekler

Evinin önündeki yolun tellenerek çocuklarının ve kendisinin evlerine girip çıkamadıklarını söyleyen Hatice Vaiz, 2008 yılında kaymakamlık izini ile komşusu Ayhan Mesutoğlu’nun kendi arazisinin etrafını tellediğini sonraki ölçümlerde hakkı olduğu ortaya çıkan 2 metrelik alanı ise geçtiğimiz Salı günü tamamen izinsiz olarak tellediğini iddia etti. Yaklaşık 1 ay önce Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu’nun köye gelerek gerekli incelemelerde bulunup yolun tellenmemesi için yazı yazacağı yönünde söz verdiğini belirten Vaiz, 1 ay geçmesine rağmen mahkemeden ara emri alınamayarak Mesutoğlu’nun yola tel çekmesinin engellenemediğini belirtti. İnönü Belediye Başkanı Ali Öncü’nün yol içine çekilen telleri yıktırmak istediği söyleyen Vaiz, kaymakamlığın buna engel olduğunu ve belediyenin yıktıramadığını kaydetti. Konu ile ilgili İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Teberrükken Uluçay’ı da aradıklarını anlatan Vaiz, bakanın kendilerine “Malıdır kesebilir” şeklinde cevap verdiğini iddia etti. Kaymakamlığın köy içerisinde kapı komşularını karşı karşıya getirdiğini dile getiren Vaiz, “Bütün mahalle mağdur oldu. Yönetim sandalyede oturmakla olmaz” şeklinde sitem etti.

“Yetkisiz yetkiliyiz”

Konu hakkında konuşan İnönü Belediye Başkanı Ali Öncü “Köyde yaşanan tel krizinin ardından biz gördük ki belediye olarak burada yetkisiz yetkiliyiz. Şu an bizim yetkimiz yok. Elimiz kolumuz bağlı oturuyoruz” şeklinde konuştu. Köyün içinde benzer sorunlu konuların olduğundan bahseden Öncü, “Geçmiş yıllarda insanlar hoşgörü ile komşuları ile karşı karşıya kalmazdı. Fakat günümüzde ganimet zihniyetinin devam etmesi nedeni ile insanlar 1 metrelik toprak için mücadele ediyor” dedi. Belediyeler Yasası’nın belediyelere bu tarz konular için yetki verdiğini söyleyen Öncü, yetki karmaşasının yaşandığını ifade etti.

“Ara emri alınması lazımdı…”
Yetki karmaşasından kaynaklanan bu süreçte ara emrinin alınması gerektiğini belirten İnönü Belediye Başkanı Ali Öncü, yaklaşık 20 gün önce yolun kamulaştırılması için Gazimağusa Kaymakamlığı’na yazı yazdıklarını, ancak sonuç alınana kadar sorunun bu boyuta geldiğini ifade etti. Öncü, “Elimde olsa hemen o telleri yıkardım. Ama kaymakamlık izin vermedi” şeklinde konuştu.

Yıkım ve istimlak kararı bekleniyor

İnönü’de yolun tellenmesi ile ilgili ilgisiz kalındığını reddeden Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu, tellerin yıkımı için gerekli işlemlerin yapıldığını vurguladı

İnönü Bayar Sokak’ta yaşanan tel krizi ile konuşan Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu, tellerin çekildiğinin öğrenilmesi üzerine müfettişlerin olay yerine giderek ara emri alabilmek için gerekli tespitlerin yapıldığını ifade etti. Müfettişlerin incelemesinin ardından ara emri için savcılığa başvuru yapıldığını ifade eden Çolakoğlu, başvurunun ertesi günü telleme işleminin bitmesi üzerine ara emri kararının gereksiz olacağı yönünde karara varıldığını ve savcılığın yıkım işlemi için mahkemede dava açtığını belirtti. Sorunun yaşandığı ilk günlerde hemen Tapu Dairesi ile görüşülerek ölçüm yapıldığını belirten Çolakoğlu, Mesutoğlu’nun arazi içerisinde kalan ve yol olarak kullanılan bölgenin istimlak edilmesi ve kamulaştırılması için gerekli işlemlerin yapıldığına dikkat çekti.

foto-(1).jpg