"Gerek bizden üretilen ürünlerin geçmesi gerekse kendi tarafımızdan eksikliği hissedilen malların olması nedeniyle Güney kesimle sürekli alışveriş halindeyiz"

"Ticaret odasının vasıtasıyla iki ticaret odasının anlaşması gereğinde, alışverişlerimizi gerçekleştiriyoruz"

Özge KİZİR

Bazı inşaatlarda Güney Kıbrıs menşeli tuğla ve kiremit kullanılması vatandaşların tepkisine neden oldu. KKTC’de tuğla ve kiremit üretilebildiğini kaydeden vatandaşlar, Güney Kıbrıs’tan getirilmesine anlam veremediklerini söylerken, Haberal Kıbrıslı gazetesine değerlendirmede bulunan Ticaret Dairesi Müdürü Nalan Nazlı, Güney kesimle anlaşmalar ve ihtiyaç halinde alım satım yapıldığını ifade etti. 

Ticaret Dairesi Müdürü Nalan Nazlı, Güney Kıbrıs ile KKTC’nin yeşil hat tüzüğü ile beraber karşılıklı alışveriş halinde olduklarını, buradaki amacın, -yeşil hat kapsamında- KKTC ekonomisini Güney kesim ekonomisine eşitlemek olduğunu kaydetti. Nazlı, “Gerek bizden üretilen ürünlerin geçmesi gerekse kendi tarafımızdan eksikliği hissedilen malların olması nedeniyle Güney Kıbrıs’la sürekli alışveriş halindeyiz. Bu karşılıklı alışverişlerde hatta biz yerli ürünümüzü, örneğin domatesimizi gönderiyoruz. Ticaret odasının vasıtasıyla iki ticaret odasının anlaşması gereğinde, alışverişlerimizi gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.

“Tonlarca mal getirilemez”

Yapılan alım satımlarda belli bir sınırın olduğunu vurgulayan Nazlı, “Bunun tabi ki belli bir sınırı vardır. KKTC’ye tonlarca mal getirilemez. Buradaki firmayla belli anlaşmalar vardır ve anlaşmalar kapsamında gerçekleşmektedir. Nasıl ki bizim firmamız  tuğlaları Güney’e nasıl gönderiyorsa, onun da bir anlaşması vardır” ifadesini kullandı.

“Karşılıklı iyi ilişkiler çerçevesi adı altında yürütüyoruz”

Güney Kıbrıs’la iyi ilişkiler çerçevesinde faaliyette bulunduklarını belirten Nazlı şöyle konuştu: 

“Karşılıklı iyi ilişkiler çerçevesinde ticari ilişkilerimizi yürütüyoruz. İthal ve ihraç edilen mallar konusunda ücrette belli bir sınır yoktur, firmalar ücreti kendileri belirlemektedir. Örneğin ben bu kadar mal ödüyorum diyen bir taraf vardır, karşı taraf da bizden alırken kendi birim fiyatları kendileri anlaşırlar. Güney ve Kuzey’deki firmalar karşılıklı anlaşarak geçiş yapılmaktadır.” 

 “Bazı durumlarda ticaret dairesine gelmeden bu geçişler olabiliyor”

İhtiyaç duyulduğu zaman karşılıklı olarak alım satım yapıldığını ve bunun yasak olmadığını ifade eden Nazlı, 
“İhtiyaç duyulduğu zaman karşılıklı alışveriş yapılıyor ve bunun bir yasağı yoktur. Bununla beraber ticaret odasının kendi aralarında yaptığı anlaşmalar vardır. Bazı durumlarda ticaret dairesine gelmeden bu geçişler olabiliyor. Örneğin vatandaş domatesi hiç almadan ticaret odasına gidiyor ve karşılıklı bir anlaşma yapılıyor. Onun verdiği izinlerle Güney kesime geçiyor ve onların verdiği fiyatla da buraya gelebiliyor” dedi.