Şantiyede halen ciddi bir göçük tehlikesi olduğunu, etkili önlemlerin alınmadığını ve çevre emniyetinin sağlanmadığı açıklayan bakanlık, şantiyenin bulunduğu yerin hareketinden dolayı buradaki birçok kısımda çatlak ve hasar olduğunu da belirtti.

Bakanlık, söz konusu inşaatın faaliyetinin gerekli iş güvenliği tedbirleri alınıncaya kadar durdurulduğunu açıkladı.

Tahkikatın tamamlanması sonrasında olayda hatası, kusuru ve ihmali bulunanların hakkında suç dosyası tanzim edileceği ve dosyanın yargıya intikal ettirileceği de ifade edildi.

“İNŞAATTA HALEN CİDDİ BİR GÖÇÜK TEHLİKESİ VAR…”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, geçtiğimiz hafta Girne’de bir binanın inşaatında meydana gelen ve 19 yaşındaki bir gencin ölümüyle sonuçlanan iş kazasıyla ilgili açıklama yaptı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Basın Bürosu aracılığıyla yapılan açıklamada, ilgili teknik birimlerin olayın meydana geldiği ilk günden düne kadar söz konusu inşaat şantiyesine gerekli denetimleri yaptığı belirtildi.

Açıklamada, “İnşaatta halen ciddi bir göçük tehlikesi bulunduğu, etkili önlemlerin mevcut olmadığı, çevre emniyetinin alınmamış olduğu, yer hareketinden dolayı yerin birçok kısmında çatlak ve hasarlar oluştuğu tespit edilmiştir” denildi.

Öte yandan, önlem kapsamında, inşaatın yapıldığı parsele komşu olan binaların Girne Belediyesi tarafından  “Tehlikeli Bina” ilan edildiği ve bu binaların tahliyesinin sağlandığı da kaydedildi.

“KAPSAMLI BİR ARAŞTIRMA SÜRDÜRÜLÜYOR…”

Açıklamada, bakanlık tarafından yapılan çalışmalarda gelinen son durum şöyle aktarıldı:

“1. İş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli çalışmaların yapılması Bakanlığımızın görev, yetki ve sorumlulukları arasında bulunmaktadır. Bakanlığımız, bu görevi Çalışma Dairesi Müdürlüğü vasıtasıyla yürütmektedir. Daireye bağlı müfettişler, 35/2008 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ve bu Yasa altında çıkarılan Tüzükler çerçevesinde bu mevzuatın denetlenmesi görevini yürütmeye çalışmaktadır.

Olay vuku bulduğu günden itibaren Dairemize bağlı müfettişlerimiz tarafından tahkikata başlanmış olup,  gerek olayın meydana geliş nedenleri gerekse alınması gereken önlemler ve olayın meydana gelişinde hata, ihmal ve sorumluluğu bulunanların ortaya çıkarılması hususlarında kapsamlı bir araştırma sürdürülmektedir.

Olay, yapı denetimi ve yapı güvenliği ile de yakından ilgili olduğundan, Bakanlığımız,  Girne Belediyesi, İnşaat Mühendisleri Odası,  Maden, Metalurji ve Jeoloji Mühendisleri Odası ve İnşaat Encümeni ile de işbirliği halinde çalışmalarını sürdürmeye özen göstermektedir.

2. Dairemiz müfettişleri ile yukarıda sayılan birimlerin teknik ekipleri çeşitli tarihlerde inşaat şantiyesine denetimler yapmış ve son olarak 10 Eylül 2014 tarihinde inşaat şantiyesinde yapılan denetimde, halen inşaatta ciddi bir göçük tehlikesi bulunduğu, etkili önlemlerin mevcut olmadığı, çevre emniyetinin alınmamış olduğu, yer hareketinden dolayı yerin birçok kısmında çatlak ve hasarlar oluştuğu tespit edilmiştir.

3. Yapılan istişare neticesinde, bir önlem olarak;   inşaatın yapıldığı parsele komşu olan binalar;  Girne Belediyesi tarafından  "Tehlikeli Bina" ilan edilmiş ve bu binaların tahliyesi sağlanmıştır.

4. Söz konusu inşaat faaliyeti gerekli iş güvenliği tedbirleri alınıncaya kadar İş Yasası’nın 72 (1)  ve İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın 34 (1)  Maddesi uyarınca, Çalışma Dairesi tarafından durdurulmuştur. Tehlikeli durumu ortadan kaldıracak önlemlerin alınmasına dair uzman kişilerce hazırlanacak bir rapor ve buna dayalı bir iş planı hazırlanması ve Dairenin onayına sunulması gerekmektedir.

Bu işlem yapılmadan ve Dairenin yazılı izni olmadan inşaat faaliyetine devam edilmesi yasaklanmıştır. Kapatma kararı, işverene Daire tarafından tebliğ edilmiş, inşaatın çeşitli  yerlerine asılmış,  ayrıca Girne Belediyesi, Polis Genel Müdürlüğü, İnşaat Mühendisleri Odası ve İnşaat Encümeni’nin  bilgisine getirilmiştir.

5. İş kazasına ilişkin olarak sürdürülen tahkikatın bir boyutu işyerlerindeki tehlikenin giderilmesine yönelik olarak alınması gereken önlemlere ilişkin olurken, bir boyutu da kazanın meydana gelmesinde hata, kusur ve ihmali görülenler hakkında yasal işlem başlatılmasına dönük olmaktadır.

Bu çerçevede, tahkikatın tamamlanması sonrasında olayda hata, kusur ve ihmali bulunanlar hakkında suç dosyası  tanzim edilecek  ve dosya  yargıya intikal ettirilecektir. 2014 yılı içerisinde tahkikatı yapılan 2 ölümlü  iş kazasına ilişkin  suç dosyaları  daha önce Başsavcılığa iletilmişti.

6. Bakanlığımız, özellikle inşaatlarda iş kazalarını önlemek amacıyla, yapı  denetimi ve yapı güvenliği  boyutunu  da dikkate alarak  Belediyeler başta olmak üzere, ilgili  kurumlarla ortak  hareket ederek etkili  bir denetim  sistemi oluşturmak  için çalışmalarını sürdürmektedir. Amacımız, inşaatlarda daha güvenli bir çalışma ortamı yaratmak ve iş kazalarının sayısını  en az seviyeye indirmektir.”