Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı, Merkezi Cezaevi’nin 175 kişiyi barındıracak şekilde tasarlanmış olmasına rağmen tutuklu ve hükümlü sayısının bugün 400’ü bulduğunu belirterek, İçişleri Bakanlığı’na cezaevinde insan onuruna yakışan koşulları oluşturma çağrısı yaptı.

Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı adına yazılı bir açıklama yapan Özge Uğraşın ve Deniz Düzgün, cezaevindeki olumsuz şartların, sağlık ve hijyen açısından sağlığı tehdit eder boyuta ulaştığını, salgın hastalık riskinin oluştuğunu kaydetti.

Açıklamada, Gardiyanlar Birliği’nin cezaevi koşullarına yönelik basın açıklamasına da atıfta bulunuldu ve Merkezi Cezaevi’nde suç türlerine ve yaş gruplarına göre bir ayırımın yapılmadığı, henüz suçlu olduğu mahkeme tarafından karara bağlanmamış olan hükümsüz tutuklularla hükümlü tutukluların aynı koğuşlarda barındırıldığı kaydedilerek, bu durumun yarattığı olumsuz sonuçlara değinildi. Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Ülkemizde sadece bir tek cezaevi bulunması her nitelikteki suç sanıklarının ve her yaş grubundaki tutuklu ve hükümlülerin herhangi bir makul ayırım gözetilmeksizin bir arada tutulmalarına neden olmaktadır. Bu durum, genç yaşta cezaevine giren kişilerin yeni suç türleriyle tanışmaları sonucunu doğurabileceği gibi, bu koğuşlarda edinecekleri çevre veya tanık olacakları konuşmalar psikolojik durumlarını da kötü yönde etkileyebilecektir. Bu olumsuzluklar KKTC’de çocuk ıslah evlerinin eksikliğini bir kez daha gözler önüne sermektedir. Bunlara ek olarak, tutuklu ve hükümlülere sunulan sağlık hizmetlerin de yetersiz olduğu belirtmek gerekmektedir. Bunların başında da tam zamanlı olarak çalışabilecek psikolog ve psikiyatrist eksikliği gelmektedir.”

Disiplini sağlamak amacıyla cezaevinde uygulanan hücre cezası koşullarının da insan haklarını ihlal ettiği savunulan açıklamada, demokratik bir toplumda kamu kurum ve kuruluşlarının kişilerin vücut bütünlüğünü korumakla yükümlü olduğu, dolayısıyla Merkezi Cezaevi’nde bulundukları sürece tutuklu ve hükümlülerin fiziki ve ruhsal sağlıklarından KKTC devletinin sorumlu olduğu ifade edildi.

“İNSAN HAKLARI İHLAL EDİLİYOR”

Tutuklu ve hükümlülerin temel insan haklarının ihlal edildiği savunulan açıklamada, İçişleri Bakanlığı tedbirleri almaya ve cezaevinde yemek, tuvalet, su, sağlık gibi temel ihtiyaçları karşılayarak burada insan onuruna yakışan koşulları oluşturmaya davet edildi.

Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı açıklamasında, bu gerekliliklerin yerine getirilip getirilmediğini denetlemek amacıyla bağımsız bir denetleme kurumunun oluşturulmasının da insan haklarının korunması bakımından önemli bir gereklilik olduğu belirtildi.