Suna Erden

Güney Kıbrıs’taki mülteci kampından kaçıp, yasa dışı yollardan KKTC’ye gelen 22’si erkek 12’si kadın ve 8’i çocuk 42 mülteci geri gönderildi. Yolcu otobüslerine bindirilerek Ledra PalaceSınır Kapısı’na getirilen mülteciler, üniformasız KKTC polisi eşliğinde BM’ye iade edildi. Gazimağusa’da tespit elen mültecilerin, Eylül ayında Baf açıklarında batmak üzereyken kurtarılan 100’ü aşkın mülteciden 42’si olduğu belirlendi. Mültecilerin Akdeniz sularında başlayan, Güney Kıbrıs’ta devam eden KKTC’ye yansıyan yolculukları, bu kişilerin içerisinde bulunduğu zor durumdan yararlanan insan tacirlerinin parasına para kattığı ortaya çıktı. 

HER YOLCULUK İÇİN BİNLERCE LİRA 

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak daha iyi bir yaşam kurmak amacı ile dünyanın bazı ülkelerine kaçan Suriyeli mültecilerin dramı İnsan Tacilerinin ekmeğine yağ sürüyor. Eylül ayında batmak üzereyken Baf açıklarında Rum Sahil Güvenliği tarafından kurtarılan ve Güney Kıbrıs’taki mülteci kamplarına yerleştirilen 100’ü aşkın Suriyeli Mültecinin, bu riskli yolculuk karşılığında kişi başı 5 bin dolar ödediği öne sürüldü. Güney’den kaçıp KKTC’ye gelen ve üç gün önce Gazimağusa’da tespit edilen 22’si erkek 12’si kadın ve 8’zi çocuk 42 mültecinin, Kuzey’e geçmek için ise kişi başı 300 Euro para ödediklerini söyledikleri öğrenildi.

DAHA İYİ BİR YER İÇİN YOLA ÇIKTILAR 

KKTC’ye gelen mültecilerin bir kısmının Lokmacı Kara Giriş Kapısı’ndan ülkeye giriş yaptığı öğrenilirken, bir kısmının ise Alayköy bölgesindeki Askeri Yasak Bölgeden gizlice ülkeye geldikleri, insan tacirleri yardımı ile Kuzey’e geçen mültecilerin yine onların aracılığı ile Gazimağusa’ya götürüldüğü öne sürüldü.Ülkelerinde mallarını satarak yola koyulan mültecilerin,Güney Kıbrıs’ta kötü muameleye maruz kaldıkları için Kuzey Kıbrıs’a geldiklerini ve başka ülkelere gitmek üzere hazırlandıklarını itiraf ettikleri belirtildi. 

UMUT TACİRLERİ ARANIYOR 

Ülkeye yapılan kaçak giriş ile ilgili gerçekleştirilen soruşturmada mültecileri taşıyan üç taksici tutuklanırken, suçla bağlantılı başka şahısların da gözaltına alınmasının söz konusu olduğu öğrenildi. 

LEDRA PALACE’DAN GÖNDERİLDİLER 

Bir süreden beridir Güney’den Kuzey’e kaçak olarak gelen Suriyeli mülteci sayısında artış yaşandığı belirtilirken,Gazimağusa’da tespit edilen 42 mülteci dün Güney Kıbrıs’a geri gönderildi. İki yolcu otobüsüne bindirilerek Ledra Sınır Kapısı’na götürülen mülteciler, üniformasız KKTC polisi eşliğinde ara bölgedeki Birleşmiş Milletler’e götürüldü ve orada yetkili makamlara teslim edildi. 

BİZ BAKAMADIK, GÖNDERDİK 

Mülteci Hakları Derneği İletişim Sorumlusu Tegiye Birey,1951 Geneva anlaşmasının, ülkesinde riskli durumda olan, hayati tehlikesi bulunan kişilerin mülteci olarak kabul edilmesini öngördüğünü belirterek, her devletin bu anlaşmaya uymakla zorunlu olduğunu ifade etti.KKTC’nin bu sorumluluğunu yerine getiremediğini kaydeden Birey,zorlu yolculuklar yapan ve insan kaçakçılarına yüklü miktarlarda para veren bu kişilerin sığınma başvurusunu kabul edecek bir mekanizma olmadığını söyledi.Ada içerisindeki tek mekanizmanın Güney Kıbrıs’ta olduğunu kaydeden Birey, bu nedenle 42 mültecinin tek sığınma mekanizmasına sahip olan Güney’deki kamplara geri gönderildiğini, başka çare olmadığını dile getirdi. Birey, mültecileri Birleşmiş Milletler Temsilcisi ve İngiliz Yüksek Komiserliği’nin karşıladığını ifade etti. 

GÜNEY’DE YABANCI DÜŞMANLIĞI KAÇIRIYOR 

Güney Kıbrıs’ta özgürlükleri kısıtlanan ve son bir yıldır ekonomik krizle beraber artan yabancı düşmanlığından dolayı mültecilerin KKTC’ye kaçtıklarını kaydeden Birey, son olarak yaşanan vakada bir kısım mültecinin Türkiye’ye bir kısmının İsviçre’ye bir kısmının ise başka ülkelere gitmeyi amaçladıklarını ifade etti. Birey, “Bir mülteci ayak bastığı ilk Avrupa ülkesinde sığınma başvurusu yapmak zorundadır. Bu nedenle İsviçre’ye gitseler dahi Güney Kıbrıs’a geri gönderilmeleri söz konusuydu. Bu insanları Türkiye’ye de gönderemedik. Türkiye’de son zamanlarda mülteci sayısının artması da bunda etkili oldu. Böylelikle bu insanlar Güney ile Kuzey Kıbrıs arasında sıkıştı kaldı” ifadelerini kullandı. 

İNSAN HAKLARI İHLALİ 

Güney Kıbrıs’taki koşullardan dolayı kaçan mültecileri geri göndermenin insan hakları ihlali olduğunu kaydeden Birey, “Bu olay tek başına gösteriyor ki insan haklarının ihlaline ortak oluyoruz. Televizyondan o insanlarım dramını izlediğimizde üzülüyoruz ama kapımıza geldiklerine geri gönderiyoruz. Bu nedenle yerel ve kendi kapasitemize uygun bir sığınma mekanizması yapmamız gerekiyor” dedi. 

KAÇAKÇILARA ÇANAK TUTULUYOR 

Daha iyi bir yaşam için insan kaçaklarının eline düşen mültecilere yasal bir zemin sunulamadığını dile getiren Birey, bu işlerden kazanan insan kaçakçıları varsa buna çanak tutulduğunu, devletlerininsan kaçakçılığını önleyebilmesi için mültecilere yasal bir zemin hazırlaması gerektiğini vurguladı.