Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, atacakları adımlarda fotoğrafın bütününe bakarak detayda boğulmadan, daha yaşanılabilir bir çevre, doğal yaşamın zenginliği ve insan sağlığının mümkün olduğu kadar fazla oranda korunduğu bir yaşamı ortaya çıkarmak için kararlı olduklarını söyledi.

Bakan Dinçyürek,Biyologlar Derneği ile Çevre Mühendisleri Odasından oluşan heyeti kabul etti.Kabulde çevre ile ilgili sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı.

Dinçyürek, sorunları da çözüm önerilerini de birlikte paylaşmaya hazır olduklarını ifade eti ve ülkenin şartlarının da gözönüne alınarak en ideal çözüm yöntemlerini bulmaları gerektiğini söyledi.

Hekim olduğunu anımsatan Bakan Dinçyürek : "Benim için temel olan insan sağlığıdır. İnsan bünyesine zarar verecek her türlü olayın karşındayım. Belki de bugün alacağımız tedbirler bu masada oturanları kurtaramayacaktır. Hepimiz bugüne kadar çevreyle olan kimyasallarla olan ilişkilerden dolayı aldığımız düzenli olarak ve sürekli olarak aldığımız bir çok zararlı etkenin etkisini vücudumuza taşımaktayız. Faturasını ne gün kimin ödeyeceğini bilemiyoruz. Bugün tedbir alsak belki de bunu kurtaramayacağız ama bugün tedbir alarak geleceğimizi , çocuklarımızı kurtarabiliriz. İnsanlarımızın sağlığını kurtarabiliriz." dedi.

Dünyadaki her canlının kendileri için  bir değer ve zenginlik olduğunun altını çizen Dinçyürek, bu bilinçle yaklaşarak, ama dünyada insanların temel ihtiyaçları ve gelişimleri olduğunu da bilerek ,en az hasarla çevreyle uyumlu yol haritalarını konuşmaya her zaman hazır olduklarını belirtti.

"HER TÜRLÜ FİKRE AÇIĞIZ"

Dinçyürek: " Biz bu iş birliğine varız ama 'yol yapılmasın', mümkün değil.Yapalım ama şu yöntemle yapalım ve bu 'çevreye minimum zarar versin' biz buna sonuna kadar varız. Her türlü fikre açığız. Biz oturur konuşuruz kabul edebiliriz, edemeyiz. Karşılıklı farklı noktalardan gelip ortada da farklı bir noktada buluşabiliriz. Ama fikirlerin ortaya konup tartışılmasından asla rahatsızlık duymayız. Bizlerle temas kurmaktan asla çekinmeyin."

"HÜKÜMET PROGRAMININ ARKASINDAYIZ"

Dinçyürek, hükümet programının içerisinde yer alan uygulamaların tamamen arkasında olduklarını belirterek şöyle devam etti:

"Hükümet programı 5 yıllığına yapılan bir akittir. Normal şartlarda 4 yılımız daha var. Yol haritası olarak vaad edilenleri gerçekleştirmek için çabalamaktayız. Bu , 4 yılımız var bugün hiçbir şey yapmayacağız demek değildir"

"ÇED TÜZÜĞÜNE HALKIN KATILIMINI SAĞLADIK"

Kısa süre önce göreve atanmasının ardından yaptığı en önemli çalışmalardan birinin ÇED tüzüğünde yapılan değişiklik olduğunu anımsatan Dinçyürek, yeni değişiklikle halkın ve sivil toplumun katılımıyla bir düzenlemeye gidildiğini anımsattı ve şöyle devam etti:

"Yapılacak her hangi bir şeyin çevreye etkileri ve sizlerin görüşleri resmi bir platformda ortaya koymanızın yolu açıldı. Bu bence katılımcılık anlamında sivil toplum örgütleri ve halkla birlikte yürümek adına atılan bir adımdır."

"BÜTÜN KAÇAK YAPILARIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

Bütün kaçak yapılarla ilgili ve özellikle özel çevre koruma bölgesi olan Dİpkarpaz’da olan yapılarla ilgili birer birer görüntülenmiş arşivlenmiş tespitler yaptıklarını belirten Dinçyürek, konuyla ilgili şunları söyledi:

"İçişleri Bakanlığının yetkili birimleri ile temas ettim. Çünkü orada idari ve yasal olarak her şey kontorlumuzde değil, işbirliği halinde gitmemiz gerek. Çok kısa süre sonra özellikle kaçak yapılaşma üzerine kararlı bir gidişimiz olacak. Biz o bölgeye yapılan kaçak yapıları bir şekilde legalize edersek bunun arkasının kesilmeyeceğini biliyoruz. Ben Bakan olarak kaçak yapılaşmanın önüne geçmek için ne yapmam gerekirse yapacağım."

"GAMİNİLER İÇİN YENİ TEKNOLOJİ KULLANILACAK"

Güzelyurttaki Gaminiler konusundada ciddi projeleri olduğunu hatırlatan Dinçyürek bu konuda ilerleyen süreçte önemli adımlar atacaklarını belirtti.

Dinçyürek şöyle devam etti:

"Hedefimiz,gamini işletmecileri ile iş birliği halinde, onların ekmeğini elinden almadan, ama dünyada uygulanan çağdaş yöntemlerin kullanılmasıyla hem çevreye olan zararlı etkilerini minimuma çekmek, gerekirse sıfırlamaktır. Ayrıca, odun kesimi ve yakımını kesmek ve doğal ormanlarımızı korumak adına mutlaka bu girişimleri yapacağız. Onlarlada oturup bu masa etrafında konuşacağız, yol haritası çizeceğiz, yeni yöntemleri tanıtacağız, eğer imkanları yoksa Ekonomi Bakanlığı ile de görüştük, kendilerine kredi imkanı sağlayacağız. Ama bütün bunlara rağmen biz yokuz derlerse o zaman da onların karşısında devlet dik durmak durumundadır. Kömür ihtiyacı sadece Gamililerden sağlanmaz, dünyanın her yerinde bize uygun niteliklerde kömür vardır."

Bakan Dinçyürek, önemli olanın sorunları bilmek, çözüm önerilerini ortaya koymak ve siyasi kararlılığı ciddiyetle ortaya koymak olduğunu belirterek: "Biz buna hazırız. Sizlerle iş birliği yapmaya da hazırız. Attığımız adımlarda fotoğrafın bütününe bakarak detayda boğulmadan daha yaşanılabilir bir çevre, doğal yaşamın zenginliği ve insan hayatının insan sağlığının mümkün olduğu kadar fazla oranda korunduğu bir yaşamı ortaya çıkarmak için biz kararlıyız."

SARPTEN: "ÇEVRE SORUNLARI DEVLET POLİTAKSI İLE ÇÖZÜLECEK DURUMA GELMİŞTİR"

Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten ise kabuldeki konuşmasında, ülkedeki çevre örgütlerinin uzun yıllardır "Çevre Bakanlığı" oluşması için mücadele verdiğini anımsatarak : " Çünkü artık ülkede çevre sorunları, değil bir bakanlığın bir devlet politikası halinde çözülmesi gereken noktalara varmıştır. Bir bakanlık olarak konsantre olması bizim için önemlidir" dedi.

Sarpten, Bakanlık ile her zaman diyolog ve işbirliği halinde çalışmalar yapmak istediklerini belirterek Bakan Dinçyürek'e görevinde başarılar diledi.

BEKTAŞ: "HÜKÜMET PROGRAMINDAKİ VAADLERİ GÖRÜŞMEK İSTİYORUZ"

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş da konuşmasında,Hükümet programının oldukça zengin bir program olduğunu ve çevre konusunda vaad edilen pek çok çözüm önerisi olduğunu hatırlatarak, bu programdaki maddelerde hazırlanan öngörüleri görüşmek istediklerini söyledi.