Panelin açılış konuşmalarını AB Bilgi Merkezi Ekip Başkanı Pembe Menteş, Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciliği Başkanı George Markopouliotis ve Araştırmacı Mete Hatay yaptı.

Açılış konuşmalarında, Kıbrıs Türk toplumunda insan ticareti konusunda farkındalık yaratmanın önemine değinilerek, insan ticaretinin ciddi bir suç ve insan hakları ihlali olduğu vurgulandı.

Konuşmaların ardından moderatörlüğünü Araştırmacı Mete Hatay’ın yaptığı, Mine Yücel, Faika Deniz Paşa ve Pia Rendic’in konuşmacı olduğu panele geçildi.

Panelde; “insan ticaretine yol açan faktörler”, “insan ticareti mağdurları”, “cinsel sömürü ve zorla çalıştırma”, “Kıbrıs Türk toplumunda insan ticareti ile mücadele” konuları irdelendi.

MENTEŞ: “FARKINDALIK YARATMAYI HEDEFLİYORUZ”

AB Bilgi Merkezi Ekip Başkanı Pembe Menteş, insan ticaretinin dünyanın dört bir yanında yaşandığını belirterek, maruz kalanların zor bir süreçle karşı karşıya kaldığını söyledi.

Kıbrıs Türk toplumunda insan ticareti konusunda farkındalık yaratmayı hedeflediklerini dile getiren Menteş, bu amaçla televizyonlarda yayınlanmak üzere bir spot hazırladıklarını dile getirdi.

Topluma insan ticaretinin ne olduğunu tüm yönleriyle anlatmanın önemine vurgu yapan Menteş, katılımcılara teşekkür etti.

MARKOPOULİOTİS: “İNSAN TİCARETİ CİDDİ BİR İNSAN HAKLARI İHLALİDİR”

Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciliği Başkanı George Markopouliotis, Avrupa Birliği için insan ticaretinin “kabul edilemez” olduğunu söyleyerek, “İnsan ticareti ciddi bir insan hakları ihlali ve ciddi bir suçtur” dedi.

İnsan ticareti mağdurlarının ciddi zarar gördüğünü belirten Markopouliotis, mağdurların korunması gerektiğini kaydetti.

İnsan ticaretinin siyasi bir tabu olmaktan çıktığını söyleyen Markopouliotis, bu konuda daha yapılacak çok şey olduğunu, henüz önünün alınamadığını belirtti.

Markopouliotis, Avrupa Komisyonu’nun insan ticaretine ilişkin faaliyetleri ile ilgili bilgi verdi.

HATAY: “İNSAN TİCARETİ SINIRLARI AŞAN BİR SORUN”

Araştırmacı Mete Hatay, Kıbrıslı Türklerin hem Avrupa Birliği içinde, hem de dışında olduğunu belirterek, bunun problem yarattığını belirtti. Hatay, Kıbrıslı Türklerle işbirliğine gidilmediğini ve yardım yapılmadığına işaret ederek, bunun sorunları çözümünde sıkıntıya yol açtığını dile getirdi.

İnsan ticaretinin sınırları aşan bir sorun olduğunu kaydeden Hatay, sorunun varlığını kabul etmeden, çözüm bulmanın mümkün olmadığını ifade etti.