Melin Dobran

Lefkoşa Vakıf Anaokulu Müdürü Suna Elcil’in, Milli Eğitim Bakanlığı’nın izin vermediği bir sınavı gerçekleştirmesi üzerine yaşanan olayları Haberal Kıbrıslı'ya değerlendirdi. Kısa bir süre önce istifa eden Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu’nun istifa gerekçelerini açıkladığı basın toplantısında, aynı gün manşetten yayınladığımız konuyla ilgili habere değinmesinin ardından konunun takipçisi olan Haberal Kıbrıslı, Arabacıoğlu’yla görüştü. Elcil’in 5 Eylül’de yasal bir yetkisi olmadan bir gazeteye, Okul Aile Birliği adına yardımcı öğretmen münhalı verdiğini anımsatan Mustafa Arabacıoğlu, Elcil’in suçlu bulunması halinde, hakkında mevzuata göre “disiplin soruşturması” açılabileceğini söyledi. Arabacıoğlu, Elcil’in Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Dairesi Müdürü’nün gönderdiği ve içerisinde “okul müdürü ve okul aile birliğinin sınav yapma yetkisi yoktur” bildiriminin yapıldığı yazıyı dikkate almadığını belirtti.

 “Okuldan uzaklaştırma da alabilir”

Mustafa Arabacıoğlu, yasa mevzuatında neyse onun uygulanacağını söyleyerek, okuldan uzaklaştırma cezasının da olabileceğine değildi. “Okul Aile Birliği zaten istifa etmişti. Suna Hanım 17 Eylül tarihinde süratli bir şekilde Okul Aile Birliği oluşturup, başkan seçti. Daha sonra sınav yapma kararı aldılar” diyen Arabacıoğlu, bunun üzerine İlköğretim Dairesi Müdürü’nün, Suna Elcil’e bir müdürün görev ve yetkilerini içeren bir yazı gönderdiğini, Elcil’in bu yazıyı kabul etmediğini anlattı. Ardından da Arabacıoğlu, Elcil’e, “müdür ve okul aile birliğinin, bakanlık onayı olmadan sınav yapma yetkiniz yoktur” diyen bir yazı gönderdiğine işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü.

“Onu da kabul etmedi. Bana ‘bakarız’ cevabını verdi. Ben de tekrardan buna yetkisi olmadığını ve ‘amir sen misin, ben mi?’ dediğimde bana yine ‘bakarız’ cevabını verdi. İlköğretim Dairesi Müdürü, 26 Eylül’de, sınavın geçerli olmadığına dair yazı gönderdi.”

iste-o-yazi.jpg

“İradeyi çiğnedi”

Daha önce bir anaokulunun da aynı şekilde bakanlık onayı olmadan bir sınav yapmaya çalıştığını söyleyen Arabacıoğlu, okul müdürünü uyardığı zaman sınavın yapılmadığını söyledi. Arabacıoğlu şunları kaydetti:

“Benim yerime gelecek olan bakan Müdüre Hanım’ın artık suçlu bulunması durumunda nasıl bir ceza uygulanacağını belirleyecek. Müdüre Hanım’ın iradeyi çiğnediğini düşünüyorum. Gönderilen bir yazıya karşılık bize Suna Hanım, ‘öğretmen yardımcısı istihdam etme hakkı Eğitim Bakanlığı eli ile Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından yerine getirilmelidir. Bu yasaların emrettiğidir. Fakat Okul Aile Birliği adına istihdam yetkisini düzenleyen bir yasa maddesi olmadığı gibi Okul Aile Birliği’nin ödeyeceği öğretmen yardımcılarını istihdam etmeyi bakanlığımıza veren bir yasal düzenleme de yoktur. Kaldı ki devlet okulunda yapılan bu uygulamaya Sayıştaylık kurumunun onay verip vermediği de meçhuldür’ içerikli bir yazı gönderdi.”

 KTÖS’ten grev tehdidi

Öte yandan, Suna Elcil’in eşi Şener Elcil’in Genel Sekreterliğini yaptığı Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’nın, KTEV Anaokulu’nda greve gitme tehdidinde bulunduğu bildirildi. KTÖS’ün, Milli Eğitim Bakanlığı’nın okula yeni yardımcı öğretmenler alınması konusunu çözmediği takdirde, Çarşamba gününden itibaren greve gireceği yönünde tehditte bulunduğu öğrenildi.