Suna Erden

İşsizlik oranı yüzde 8,4 olarak açıklanırken, Çalışma Bakanı Gürpınar, işçi arayanların istediği nitelikte eleman, iş arayanların ise istedikleri gibi iş bulamadıklarını ifade etti 

Devlet Planlama Örgütü’nün (DPÖ) verilerine göre KKTC’de işsizlik oranı yüzde 8.4 olarak açıklanırken, işçi arayanların istediği nitelikte eleman, iş arayanların ise istedikleri gibi iş bulamadıkları, bunun en büyük nedeninin ise hizmet sektörü, inşaat, tarım gibi işleri yapacak ara eleman sıkıntısından kaynaklandığı belirtildi.

Konuyla ilgili Star Kıbrıs’a konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, KKTC’de ihtiyaç duyulan iş gücünün yerel kaynaklar içerisinde sağlanamadığı durumlarda yabancı iş gücünün içeriye girmesine izin vermek zorunda kaldıklarını ifade etti. Gürpınar, ülkede iş arayan da, işçi arayan da olduğunu ancak her iki tarafın kriterler açısından örtüşmediğini söyledi. Gürpınar, KKTC’de ara eleman sıkıntısı ve ihtiyacı olduğunu belirterek, ailelerin ve devletin çocuklarını meslek eğitimine teşvik etmeleri gerektiğini vurguladı. 

MASTER YAPANLAR EN AZ İŞ BULANLAR OLDU 

Devlet Planlama Örgütü’nün (DPÖ) açıkladığı verilere göre KKTC’de toplam işsiz sayısı 8 bin 929 kişiyken, işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 6,3 kadınlarda ise yüzde 12.1 olarak belirtildi. Ayrıca, 15-24 yaş grubundaki genç nüfusun işsizlik oranı da yüzde 23,0 olarak hesaplandı. İstidam oranlarına ilişkin yapılan açıklamada ise KKTC genelinde istihdam edilenlerin yüzde 31,9’unu lise ve dengi okul mezunları oluştururken, bunu yüzde 25,2 ile fakülte veya yüksekokul, yüzde 23,2 ile ilkokul, yüzde 11,7 ile orta veya dengi okul mezunları izledi. Master, doktora bitirenlerin istidam oranı ise yüzde 4’te kaldı. 

ARA ELEMANI SIKINTISI VAR 

KKTC’de işsizlik oranı verilerle ortaya konurken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın faaliyet raporlarına göre Ekim 2013-Eylül 2014 tarihleri arasında 42 bin 858 yabancı iş gücü için çalışma izni verilirken, işçi ihtiyacının yerel kaynaklardan karşılanamamasının önündeki en büyük engelin ara eleman sıkıntısı olduğu belirtildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, KKTC’de ihtiyaç duyulan iş gücünün yerel kaynaklar içerisinde sağlanamadığı durumlarda yabancı iş gücünün içeriye girmesine izin vermek zorunda kaldıklarını ifade etti. 

İŞ ARAYANLA İŞÇİ ARAYANLARIN KRİTERLERİ ÖRTÜŞMÜYOR 

İş arayanlar olduğu gibi işçi arayanlarda olduğunu kaydeden Gürpınar, işverenlerin aradığı nitelikler ile iş arayanların niteliklerinin örtüşmediğini vurguladı. Gürpınar, “İşletmeler ara eleman diye tabir edilen personel arıyor ancak iş arayanlar ise ara eleman vasfına sahip olmadığı için ne iş arayan ne de işçi arayan istediğini bulamıyor” dedi. Gürpınar, KKTC’de ara eleman sıkıntısı ve ihtiyacı olduğunu belirterek, bu konuda Esnaf ve Zanaatkârlar Odası ile koordineli çalışmalar yapıldığını, ara eleman ihtiyacını karşılamak için meslek edindirme kursları düzenlendiğini söyledi. Gürpınar özellikle bu yıl turizm sektörü için ara eleman ihtiyacına yönelik kurslar düzenlediklerini vurguladı. 

DİĞER SEKTÖRLER İÇİN YENİ KURSLAR 

Aziz Gürpınar, “İnsanlarımızı Meslek Eğitimi’ne yönlendirmemiz ve teşvik vermemiz gerekiyor. Bu iş hem ailelere hem de devlete düşüyor” dedi. Gürpınar, meslek edindirme kurslarını genişleteceklerini, inşaat, sanayi ve değişik sektörlere yönelik ara elamanı yetiştirmek için meslek örgütleri ve odalarla iletişim halinde yeni başlıklar altında kurslar açacaklarını açıkladı. 

İŞSİZLİKLE MÜCADELEYE DEVAM 

İşsizlik ile mücadele etmek için birçok çalışmalar yaptıklarını kaydeden Gürpınar, Mart ayı itibari ile gençleri istihdam edebilmek için, “Gençlerin İstihdamının Desteklenmesi” adı altında bir proje başlattıklarını ifade etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, yarım gün çalışmak isteyen öğrencilere ve mezun olan gençlere yönelik projede sosyal güvenlik ve ücret desteği sağlanacağını dile getirdi. İstihdamın artırılması için çalışmalarına devam edeceklerini kaydeden Gürpınar, kadınlara yönelik çalışmalarda ise “Kadın Emeğini Ekonomiye Kazandırılması” adı altında kadınların kendi işini kurmaları için ciddi destekler verdiklerini, kadın girişimcilere sosyal güvenlik desteği sağladıklarını belirtti.