Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Baraka Kültür Merkezi ve Bağımsızlık Yolu, iş kazaları konusunda işverenlerin gerekli önlemleri almaması ve devletin denetimleri yapmaması nedeniyle İçişleri ve Çalışma Bakanlığı önünde eylem ve basın açıklaması yaptı.

TDP, Baraka ve Bağımsızlık Yolu adına hazırlanan ortak metni Celal Özkızan okudu.

Eylemciler, “Sendikasız Çalıştırılmak Yasaklansın” pankartı açarak “Ölümler Dursun; Özele Sendika” sloganları attı ve Bakanlığı alkışlarla protesto etti.

Özkızan “yılın 3. ayında üçüncü iş cinayetinin gerçekleşmiş olduğunu” kaydederek, 32 yaşındaki Nihat Yıldız’ın önceki gün çalıştığı inşaattaki işçi lojmanında elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirdiğini söyledi.

Son 6 yılda 45’ten fazla işçinin işverenlerin gerekli önlemleri almaması ve devletin gerekli denetimleri yapmaması nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade eden Özkızan, emekçilerin hayatını önemsemeyen kötü sistemin, gerek ilgili bakanların, gerekse de hükümetlerin bugüne kadar sorumluluklarını yerine getirmemesi nedeniyle oluştuğunu savundu.

“MAZERET ÜRETMEKTEN VAZGEÇİN”

Özkızan, özel sektörde güvencesiz çalışma koşulları, kölelik koşullarında kayıt dışı çalışma, keyfi ve hayattan bezdirici mesai saatleri, düzenli ve doğru yapılmayan, ya da hiç yapılmayan prim ödemelerini engelleyemeyen İçişleri ve Çalışma Bakanlığı ile hükümete çağrıda bulunarak, “Artık yeter! İşçi ölümleri karşısında mazeret üretmekten, dahası seyirci kalmaktan vazgeçin” çağrısında bulundu.

Toplum, “iş kazası” adı altında yitip giden hayatlar karşısında vicdanen büyük sorumluluk duyarken, yetkili makamların seyirci kalarak gerekli adımları atmamalarının kabul edilemez olduğunu da dile getiren Özkızan, “Ölen işçilerin yakınlarının gözyaşı ve acısı siz yetkililerin vicdanlarında kapkara bir lekedir” dedi.

Özkızan şöyle devam etti:

“Artık hiçbir gerçek karşılığı olmayan ‘denetimler artırılacak, önlemler alınacak’ mazeretlerinin arkasına sığınmaktan vazgeçilmelidir. Yaşanan can kayıplarından hükümet yetkilileri de acı duyuyorsa, yapılması gerekenleri vakit geçirmeden yapmalıdırlar. Hükümet ve Bakanlığın en temel görevlerinden biri de işçilerin, emekçilerin sağlıklı ve güvenli koşullarda iş yapabilmelerini sağlamaktır.

“ÖZEL SEKTÖRE SENDİKALAŞMA GELMELİDİR”

Bunların en başında da özel sektörde sendikalaşma gelmektedir. Sendikasız çalıştırılamama için yasal düzenleme yapılmasının hayati derecede önemli olduğunu bir kez daha vurgulamak isteriz.

Bir diğer önemli unsur da, iş sağlığı ve güvenliği sağlanmadan iş yapılmasını engellemektir. Benzer acılar yaşanmaması için bu iki unsurun ivedi olarak hayata geçirilmesi gerekmektedir.

İş kazalarının ve ölümlerin oluşmasını büyük ölçüde engelleyecek bu adımları atmayanların, meydana gelen ölümlerde suç ortağı olmaya devam edeceklerini hatırlatmak isteriz.

Bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağımızı ve bu ‘cinayetlerin’ ortağı olanlara bıkmadan, usanmadan bu sorumluluklarını hatırlatacağımızı bir kez daha vurgulamak isteriz.”