İŞAD Başkanı Metin Şadi yaptığı yazılı açıklamada, ekonomiyi yakından ilgilendiren siyasal sistem, yargı sistemi ve eğitim sisteminin de yapısal reforma dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.

Şadi, Kıbrıs konusunda çözüm olsun ya da olmasın, çoğunluğu elinde bulunduran hükümetin yapısal reformları yerine getirmesini beklediklerini belirtti.

Şadi, çözüm hedefiyle sürdürülen Kıbrıs müzakerelerinin Kıbrıs’ın kendisi ve bölge istikrarı için en önemli süreçlerden biri haline geldiğine dikkat çekerek, reformlar konusunda dilediği yasayı yapabilecek güçlü bir iktidarın göreve geldiğini kaydetti.

“Şimdi bizler, eğer dünyanın içerisinde yer alacaksak, eğer uluslararası camiaya dahil olacaksak, eğer demokratik, liberal bir hukuk devleti haline geleceksek… Mutlaka içinde bulunduğumuz bu çarpık düzenden kurtulmamız gerekmektedir” diyen Şadi, aksi halde halkın taşınacağı noktanın şimdiye kadar verilmiş olan mücadelenin çok gerisi bir konum olacağını ifade etti.

“Bizim ileriye yürüyebilmemiz için de yapısal reforma ihtiyacımız vardır. Yani, bir sistemin daha verimli çalışabilmesi ve şoklara karşı daha dayanıklı hale getirilebilmesi için o sistemin yeniden yapılandırılması söz konusudur” diyen Şadi, iş adamları olarak, ülkenin, dolayısıyla halkın refah düzeyini ve ülke ekonomisinin mümkün olduğu kadar her yönden gelişmesinin önderliğini vatani vazife olarak görmekte olduklarının altını çizdi.

Şadi, demokratik ve dışa açık bir sistem içinde yer alan bir ekonominin bu sistemin koşullarına ve çerçevesine uyması gerektiğini hükümetin bu gün itibarı ile ortaya koyacağı mazeret kalmadığını kaydetti.

Mevcut şartlarda bir erken seçimin mümkün olmadığını belirten Şadi, hükümetin öncelikle bir çözüme gidildiğinin tespitini kendi içinde yapması gerektiğini,  bu tespitin en azından üstlendikleri sorumluluğun büyüklüğünü göstermesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

Şadi, bir çözüm olsun veya olmasın her durumda hükümetin sahip olduğu çoğunluğu kullanarak gerekli adımları atmasını beklediklerini, bu taleplerinin ciddi bir uyarı olarak görülmesini istediklerini ifade etti.