İs Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği (İSG-BİR), aşırı sıcaklarda çalışanların sağlık açısından risk altında olduklarını hatırlatarak, alınabilecek önlemlere dikkat çekti.

İSG-BİR Başkanı Uğur Ergün yaptığı yazılı açıklamada, açık  havada çalışanların sıcaklığa maruz kalmaları sonucunda ciddi sağlık problemleri yaşadığına dikkat çekti. Sıcak havada çalışmanın ölümlere neden olduğuna işaret eden Ergün, hava sıcaklığının, nemle birlikte artması sonucunda sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden olduğunu kaydetti.

Ergün, özellikle; 65 yaş ve üzeri yaşlıların, aşırı kiloluların, açık alanda çalışanların, şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıkları gibi kronik hastalığı olanların, özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları kullananların ve alkol alanlarla madde bağımlılarının tehlike altında olduklarını belirtti.

Alınan önlemlerin ve planların can kurtarıcı olabileceğini kaydeden Ergün, OSHA’nın (Occupational Safety & Health Administration) açık havada sıcakta çalışanlar için tavsiye ettiği 5 anahtar önleme tedbiri sıraladı.

Ergün, “Susadığınızı hissetmeseniz dahi her 15 dakikada bir su için. Serinlemek için gölge alanlarda dinlenin.Açık renkli kıyafetler giyin ve şapka kullanın. Sıcaklıkla ilgili hastalık belirtilerini öğrenin ve acil durumlarda ne yapılması gerektiği hakkında bilgi edinin. İş arkadaşlarınıza göz kulak olun” dedi.

İşverenin iş ortamıyla ilgili koruyucu önlemler alabileceğine dikkat çeken Ergün, İSG-BİR olarak genelde tüm toplumu, özelde ise işyeri sahipleri ile çalışanları, iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilinç sahibi olmaya ve muhakkak tedbir almaya çağırdı.