Kıbrıs Rum güvenlik kaynaklarına dayandırılarak verilen bilgilere göre, AB vatandaşı cihatçılar, Larnaka’ya uçtuktan sonra sınır kapılarından birini kullanarak, adanın güneyinden kuzeyine geçip, buradan deniz yoluyla Türkiye’ye gidiyor. Cihatçılar, Türkiye’den de IŞİD’e katılmak için Irak ve Suriye’ye geçiyor. İddiaya göre Rum güvenlik kaynakları bu yolu takip eden 12 kişiyi aşkın cihatçı tespit etti.

Kıbrıslı Rum Dışişleri Bakanlığı Güvenlik Politikası Direktörü Elena Rafti, WSJ’a yaptığı açıklamada, tespit etmesi zor olan cihatçı profilinin genelde yalnız gezen, kendi başına herhangi bir gruptan bağımsız olarak aşırı inançları benimseyenler olduğunu söyledi.

IŞİD'İN ELİNDE RUM PLAKALI ÇİFT KABİN ARAÇLAR VAR

Adanın IŞİD ile anılmasının bir diğer nedeni de Güney Kıbrıs’tan satın alınan Kıbrıslı Rum plakalı çift kabin araçların, KKTC’den feribotlarla Türkiye’ye oradan da söz konusu terör örgütünün kullanımına verilmeleri.

Geçtiğimiz aylarda Kıbrıs Rum plakalı çift kabin aracın IŞİD militanlarının kullanımındayken çekilen fotoğrafı basına yansımıştı.

Geçtiğimiz günlerde üç Suriye vatandaşı, üzerlerine kayıtlı olan 15 çift kabinli aracın KKTC limanlarından Türkiye’ye gitmek üzere çıkış yaptığının öğrenilmesinin ardından tutuklanmıştı.

MAĞUSA’DAN SURİYE’YE ÇOK SAYIDA ARAÇ ÇIKIŞ YAPIYOR

Konuyla ilgili gazetemize konuşan ancak isminin saklı kalmasını isteyen bir şirket çalışanı, her hafta yedi-sekiz Rum plakalı çift kabinli aracın Girne’den feribotla Türkiye’ye gittiğini, oradan da parçalarının yenilenmesi için Bulgar ve Romen vatandaşları tarafından ülkelerine götürüldüğünü öne sürdü.

Mağusa Limanı’nda çalışan Gümrük Çalışanları Sendikası Başkanı Erol Emin ise son zamanlarda Mağusa’dan çıkış yapan Kıbrıs Rum plakalı çift kabin araç olmadığını söyledi.

Emin, bundan birkaç sene önce çok sayıda aracın Mağusa’dan Suriye’ye gittiğini, bir süre sonra bunların kaçakçılık için götürüldüğünü öğrendiklerini anlattı. Bu konuda herhangi makamdan resmi bir açıklama alınamadı.

KIBRIS TÜRK TARAFI İŞBİRLİĞİNE HAZIR

Cumhurbaşkanlığı’na yakın kaynaklar, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun, Kıbrıs Rum tarafının istemesi halinde terörizme karşı söz konusu teknik komite altında işbirliğine hazır olduğunu ancak güneydeki yönetimin bu konuda bilgi paylaşmadığına işaret etti.

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’ya karşı düzenlenen ve bunu takip eden saldırılardan sonra Kıbrıs Rum tarafının sınır kapılarında güvenliği arttırdığını, Mağusa kapısından yapılan çıkışların da Egemen Üsler Bölgesi (SBA) polisi tarafından denetlendiğini söyledi.

Diğer yandan Kıbrıs Rum Liderliği’ne yakın bir kaynak, ne cihatçılar ve de çift kabinli araçlar konusunda ellerindeki bilgilerin kesin olmadığını, bunun kesinleşmesi halinde Kıbrıs Türk makamlarıyla Teknik Komite çerçevesinde işbirliğine gidilebileceğini söyledi.