Tüketiciler Derneği Başkanı Hasan Yılmaz Işık, etkinlikteki konuşmasında “Mevcut rejim, siyasi rantın faturasını tüketiciye kesiyor” dedi.

“Tüketici varlık içinde yokluğa mahkum ediliyor” şeklinde konuşan Işık, “Litresi 1 TL olması gereken benzin 3 buçuk TL’ye, kilovat saati 20 kuruş olması gereken elektrik 50 kuruşa satılıyor; mobil iletişimde tüketiciden konuşmadan yüzde 70 vergi alınıyor. Bu ülkede vurgunun daniskası yapılıyor” ifadelerini kullandı.

Dernek Başkanı Işık’ın yanı sıra, 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü etkinliğinde yetkililer, ekonomi, gıda güvenliği, tüketici hakları gibi başlıklarda konuşma yaptı.

Kurum, kuruluş, işletme temsilcilerine ve iş insanlarına 37, basın kuruluşlarının temsilcilerine ve basın mensuplarına 23 olmak üzere toplamda 60 ödül verildi. Basın ödülleri, “2016 Yılı Basın Ödülleri” olarak dağıtıldı.

IŞIK: “TERÖRÜ LANETLİYORUZ”

“Haklarınız Şimdi Yasal, Tüketicileri Koruma Yasası Bir Reformdur, Kutlu Olsun” yazılı pankartın bulunduğu etkinliğin açılış konuşmasını KKTC Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Hasan Yılmaz Işık yaptı.

Işık, Ankara’daki terör saldırısında hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara şifa diledi, “Terörü lanetliyoruz” dedi.

Davetliler, açılış konuşmasından önce bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

“TÜKETİCİLER DERNEĞİ BİRÇOK ALANDA REFORM YAPTI”

Hasan Yılmaz Işık, açılış konuşmasında KKTC Tüketiciler Derneği’nin ülkede birçok alanda reform yaptığını vurgulayarak, tüketicilerin haklarının 2003’ten beri yasal güvence altında olduğunu söyledi.

Işık, basının da, yargının da Tüketicileri Koruma Yasası konusunda bilgi eksikliği olduğunu söyleyerek, bunu eleştirdi.

Dernek Başkanı Hasan Yılmaz Işık, “Biz bu yasanının AB’ye girmeden önce çıkmasını sağladık. Özellikle KKTC’deki hantal bürokrasi içinde tüketici hakları konusunda bu aşamaya gelinmesinde derneğimizin önemli bir kazanımı ve başarısı vardır” dedi.

1458038629.jpg

“BİZZAT SAHİP ÇIKMADIKÇA HAKLARINI KİMSE KORUYAMAZ”

Işık, derneğin 1990’dan beri “Bizzat sahip çıkmadıkça haklarını kimse koruyamaz” sloganıyla mücadele verdiğini de vurgulayarak, bu sürede KKTC’deki bürokrasinin ihanetine de şahit olduklarını savundu.

IŞIK’TAN DEVLETE ELEŞTİRİ...
 
Devletin tüketicilerin korunması konusundaki icraatlarının yetersiz olduğunu da savunan Hasan Yılmaz Işık, Türkiye’de tüketici kredileri konusunda yasal düzenlemeler yapıldığını, KKTC’de bu konuda ciddi eksiklikler olduğunu ifade etti.

“BUNDA KİMİN ÇIKARI VAR?”

“Tüketiciler bileşik faiz, banka korsanlığı ve vurgunu ile karşı karşıya” diyen Işık, Türkiye’deki tüketici kredileri konusundaki benzer düzenlemelerin ülkede de hayata geçmesi gerektiğini vurguladı. Hasan Yılmaz Işık, “Bu konuyla ilgili yasal düzenleme 2 yıldır bekletiliyor, Meclis’e gönderilmiyor. Bunda kimin çıkarı var, sizin takdirinize bırakıyorum” şeklinde konuştu.

“DEVLET NE İŞ YAPIYOR?”

Siyasi erkin kararlı duruş sergilerse yasal düzenlemelerin hayata geçeceğini, bileşik faiz uygulamasının yasaklanacağını söyleyen Hasan Yılmaz Işık, “Bir dernek tüm bunlar için hiçbir ödenek almadan çalışıyorsa, devlet ne iş yapıyor?” diye sordu.

“BİRİM DEĞİL, DAİRE İSTİYORUZ”

Tüketicileri korumakla ilgili bir birim kurulmasını kabul etmeyeceklerini de vurgulayan Işık, “Eğer Tüketicileri Koruma Dairesi kurmazsak tüketici hakları ileri götürülemeyecek” dedi.

Işık, ancak tüketiciyi koruyan bir ekonominin güçlü olacağını da belirtti.

“MAL VE HİZMETLER HAKEM HEYETİ’NİN ÖDENEKLERİ KARŞILANMIYOR”

Konuşmasında Tüketicileri Koruma Yasası’nın 2010’da tadil edildiğini de anımsatan Işık, bu kapsamda oluşturulan Tüketici Hakem Heyeti’ne işaret etti, şunu ekledi:

“Hakem heyetin kararları mahkeme kararları hükmündedir ve mahkeme kararı gibi icra edilebilir. Tüketici şikayetinin işleme konduğu tarihten itibaren 2 ay içinde sonuçlanması yasa hükmüdür. Ancak, Mal ve Hizmetler Hakem Heyeti’nin ödenekleri hükümet tarafından karşılanmıyor. Dolayısıyla haklarının korunmasını bekleyen, birçok tüketiciyi mağdur oluyor.”

SAYDAM, SOLYALI, NAZLI VE DİZDARLI DA KONUŞTU

Öte yandan, Ekonomist Mehmet Saydam; “Çözüm, AB ve KKTC Ekonomisi”, Tarım Dairesi Müdürü Emine Solyalı “Ülkemizde Gıda Güvenliği; Ticaret Dairesi Müdürü Nalan Nazlı “Ülkemizde Tüketici Hakları”, Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı ise “Tüketicinin Korunmasında Ombudsman Denetimi” başlıklarında konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi.

1458038627.jpg

1458038628.jpg