Züleyha Karaman

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün Başbakanlığında kurulan yeni koalisyon hükümetindeki bazı isimlerin getirildikler bakanlıklar, kamuoyunda sürpriz olarak nitelendi.

Hükümet kurma çalışmaları süresince adı ağırlıklı olarak İçişleri Bakanı olarak geçen Kemal Dürüst’ün Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı olması, deyim yerindeyse ‘şok’ olarak karşılandı. Dürüst’ün kendisinin dahi bu bakanlığa atanmasından şaşkınlık duyduğu öğrenildi.

Ulaştırma Bakanlığı için adı geçen isimlerden Kutlu Evren’in de İçişleri Bakanı olması sürpriz bulundu.

Kabineye girip girmeyeceği son ana kadar belli olmayan, ancak Ulaştırma Bakanlığı için adı geçen ve daha önce bu görevde bulunan Ersan Saner’in yeni kabinede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olması da kabinenin sürpriz atamaları arasında yer aldı.

İKİ RAKİBİNİ BAKAN YAPTI

Özgürgün’ün, UBP Genel Başkanlık yarışında kendisine rakip olan iki ismi kabineye alması da dikkatlerden kaçmadı.

Kurultayın ilk turunda rakip olan, ikinci turunda Ersin Tatar’ı destekleyen Hamza Ersan Saner ve Nazım Çavuşoğlu, Özgürgün Başbakanlığındaki yeni kabinede görevlendirildi.

Ameliyatı nedeniyle kabine dışında kalacağı dedikoduları çıkarılan eski Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da, yeni hükümette Dışişleri Bakanı olarak görev aldı. Ertuğruloğlu daha önce bir çok kez Dışişleri Bakanlığı yaptığı için bu görev sürpriz sayılmadı.
Koalisyonun UBP kanadında sürpriz olmayan atamalar, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu ile Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu oldu.

Koalisyonun DP kanadındaki atamalar; Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova ile Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu beklenen isimlerdi.

DP’nin komitelerde yer alması için bakanlıklara vekillerinden değil dışarıdan atama yapması beklenirken tam tersi oldu ve bakanlıklarsa teknokrat değil iki vekil getirildi.

Bilindiği üzere komitelere bakanlar katılamıyor sadece milletvekilleri yer alabiliyor.

DP SON 3 YILDA HEM CTP HEM UBP İLE KOALİSYON ORTAĞI OLDU

2013 Genel Seçimleri’nin ardından oluşan Meclis yapısında önce CTP ile koalisyon kuran DP, dün de UBP ile koalisyon kurdu.

CTP’nin DP ile bozulan koalisyonunun ardından 14 Temmuz 2015’de CTP-UBP koalisyonu kurulmuştu. CTP-UBP koalisyonun bozulmasının ardından hükümeti kurmakla görevlendirilen UBP, DP ile yeni hükümeti kurdu.

Kıbrıs Türk halkı son üç yılda, üç partiyi; CTP, DP, UBP’yi hükümette gördü. CTP önce DP ile sonra UBP ile hükümet kurdu. UBP de DP ile hükümet ortaklığı yaptı. Son üç yılda kurulan üç hükümette, DP, koalisyonların küçük ortağı olarak kabinede yer aldı.

Başbakanlık koltuğunu eski ortağına devretti

CTP ve UBP’nin 14 Temmuz 2015’de kurduğu koalisyon hükümetinin ömrü, UBP’li 5 bakanın istifasının ardından, Başbakan Ömer Kalyoncu’nun 5 Nisan’da hükümetin istifasını sunmasıyla 9 ay sürdü.

CTP-UBP hükümetinde başbakan olan Ömer Kalyoncu, başbakanlık koltuğunu dün, eski ortağı Hüseyin Özgürgün’e devretti.

Yeni UBP-DP hükümetinde eski bacanaklar da, başbakan ve başbakan yardımcısı olarak görev alıyor.

Yeni kabinede UBP Genel Başkanı Özgürgün Başbakan, DP Genel Başkanı Serdar Denktaş da Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı olarak görev yapacak.

Yeni hükümetle birlikte, UBP, iktidarda girdiği 2013 genel seçimlerinde muhalefete düşerek kaybettiği başbakanlığı da yaklaşık 3 yıl sonra yeniden elde ediyor. UBP’nin genç Genel Başkanı Özgürgün de ilk kez başbakanlık koltuğuna oturuyor.

BAKANLIK İSİMLERİ YENİDEN DÜZENLENDİ

CTP-UBP koalisyon hükümetinde olmayan başbakan yardımcılığı da yeni hükümette yeniden oluşturularak, Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı oldu.

Bazı bakanlıkların isimleri yeniden düzenlendi, önceki hükümette ayrılan Bayındırlık ve Ulaştırma yeniden birleştirilerek Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı adını aldı. İsmi düzenlenen bakanlıklardan biri de Tarım Bakanlığı oldu, CT-UBP hükümetinde Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı’nın adı Tarım ve Doğal Kaynakla Bakanı olarak düzenlendi, Gıda Bakanlığı kaldırıldı.

Önceki hükümette birleştirilen İçişleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yeni hükümette ayrıldı; İçişleri Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak yeniden eski haline getirildi.