Ceren ÖZBİL

ESNAF KAN AĞLIYOR:  Karpaz bölgesinde son 5 yılda 19 iş yeri kapanırken, geri kalan esnaf da iflasın eşiğinde. “Başka iş bulamam” endişesi ile iş yerini kapatmamak mücadele eden esnafta kıt kanaat geçim sağlamaya çalışıyor. Ancak esnafın kazancı borcunu bile ödemeye yetmiyor

Ekonomik kriz vatandaşın cebini delerken, esnafı da iflasın eşiğine getirdi. Özellikle ülkede işsizlik ve ekonomik krizin en çok yaşandığı Boğaz’dan Dipkarpaz’a kadar olan bölgede son 5 yılda 19 küçük esnaf kepenk indirdi.  Ancak iş yerini kapatmak bile bölge esnafını borç batağından kurtarmaya yetmedi. Birçok esnaf iş yerini kapattığı halde hala geçmişten kalan borçlarını ödüyor.

Siftah etmeden dükkan açıp kapatıyorlar…
Özellikle giyimi ayakkabı gibi günlük ihtiyaç dışında ürün satan iş yeri sahipleri hemen hemen her gün siftah bile yapmadan iş yerini aşıp kapatıyor. Bölgede şubeleri bulunan büyük gelire sahip şirketler de alış verişini bölge esnafından yapmıyor.

Ağcakoca: İç acı bir durum yok
Kıbrıs Türk Karpaz Esnaf ve Zanaatkarlar Birliği Başkanı Nazmi Ağcakoca, İskele’den Karpaz’a kadar olan esnafın sorunlarına çözüm bulmak için çalmadık kapı bırakmadı. Türkiye’ye giderek orada da ilgili kişilerle temasa geçip örnekler bulmaya çalışan Ağcakoca tüm bu araştırmalara rağmen bölge esnafı için durumun iç açıcı olmadığını anlattı. Ağcakoca yetkililere çağrı da bulunarak, bölge esnafının halini gelip yerinde görerek çözüm üretmelerini istedi.

“5 yılda 19 iş yeri kapandı”
Ağcakoca bölgede son 5 yılda 19 işyerinin kapandığını ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle de bölge halkının yeni iş yeri açmaya cesareti olmadığını açıkladı. Bölgede şubeleri bulunan büyük gelirlere sahip şirketlerin bile bölgeye yatırım yaparken alış verişini bölge esnafından yapmadığını kaydeden Ağcakoca, bu şirketlerinde bölgeye gelmesinin esnafa bir katkı sağlamadığını anlattı.

“Esnafa destek yok”
Bankaların verdiği esnaf kredilerinde bile esnaftan 4 tane memur kefil istendiğini dile getiren Ağcakoca şu şekilde konuştu:

“Esnafın halinden anlayan yok. Bankaların verdiği esnaf kredilerinden bile bizden 4 tane memur kefil isteniyor. Bizim bölgemizde memur zaten çok az. Onlarda herkese nasıl kefil girdin. Bizim kendimizin kurduğu bir kooperatif var. O da ancak 15 bin TL’ye kadar kredi verebiliyor. Bu da dükkan açmak için yeterli değil. Ancak mevcut esnafın malzeme getirmesine yetiyor.”

“Gençler göç ediyor”
Ayrıca bölgedeki gençlerinde işsizlik nedeniyle gerek diğer bölgelere gerekse de yurt dışına göç ettiğini kaydeden Ağcakoca şu ifadeleri kullandı:

“Gençlerimiz işsizlik nedeniyle bölgeyi tek ediyor. Hayvancılık ve çiftçilik zaten öldü. Esnaf olmayı düşünseler o şansları da yok. Cumhurbaşkanı dahil olmak üzere tüm parlamenter yetkililerimiz başını eline alıp bu sorunları düşünmelidir. Biz onları seçerken istediğimiz çözüm üretmeleridir. Parlamento da bir birlerine kadeh savurmaları değildir. Ancak bölge esnafını düşünen yok. Sadece parlamento da bulunanlar değil kaymakamlarda gelip bölge esnafının halini görmelidir. ”