Rana Sarro

Lefkoşa’da Kermiya Bölgesi’nde, 54 yaşındaki Ali Asaf Yorgancıoğlu’nun geçtiğimiz gün, sahibi olduğu köpeği aracının arkasına bağlayıp sürüklemesi ve yaralanmasına sebebiyet vermesi, ülkede büyük yankı buldu.

Polis Basın Subaylığı, prosedür gereği hakkında yasal işlem başlatılan şahısın işlediği tespit edilen suç ile ilgili, Polis tarafından Tarım Bakanlığı’na bildirimde bulunulacağını belirtti. Tarım Bakanlığı Müsteşarı Hasan Kestigül de, söz konusu şâhısa 4 asgari ücret tutarında ceza kesilmesinin öngörüldüğünü ve konunun yakından takipçisi olduklarını açıkladı.

HAYVANSEVERLER ENDİŞELİ

Aracın arkasına bağlanarak sürüklenen köpeğin ise, sahibine teslim edildiği öğrenildi. Köpeğin, zulüm gördüğü sahibinin yanında bırakılması, duyarlı hayvan severlerin tepkisine neden oldu. Köpeğin sahibinin elinden alınması gerektiğini savunan hayvan sever vatandaşlar, hayvanla ilgili ciddi bir endişe duyarken;Detay Gazetesi muhabirleri Rana Sarro ve Turgut Çalıcı, söz konusu şahısın ikamet ettiği Kermiya’da Özdemir Sennaroğlu Sokak’taki adrese giderek, köpeğin durumuna bakmak istedi. Etrafının çitlerle kesilmiş olduğu evin avlusu görünmezken, köpeğin akıbetinin ne olduğu öğrenilemedi.

BAKANLIK KONUNUN TAKİPÇİSİ

Açıklamalarına başvurduğumuz Tarım Bakanlığı Müsteşarı Hasan Kestigül, Bakanlık olarak önceki gün olayla ilgili bildirimi yazılı olarak polisten talep ettiklerini belirterek, “bu tip vakalarda daima polis Bakanlığımıza bildirir. Ancak, kamuoyunun hassas olduğu bir konu olduğu için, bunu beklemeden biz derhal talep ettik. Henüz bildirim gelmedi ama bugünlerde gelir. Bakanlığımızın Müfettişi cezasını kesecek ve bu cezayı ödemesi için bir ay süre tanınacak” dedi.

POLİS: YASAL İŞLEM BAŞLATILDI

Lefkoşa’da Kermiya Bölgesi’nde, 18 Ekim Cumartesi günü saat 14.00 raddelerinde 54 yaşındaki Ali Asaf Yorgancıoğlu, sahibi olduğu köpeği aracının arkasına bağlayıp, aracı sürerek köpeğin yaralanmasına sebebiyet verdiği bildirilmişti. Polis, ‘Hayvanlara ezgi’ suçunu işleyen şahıs hakkında yasal işlem başlatıldığını açıklamıştı.

HAYVANLARA KÖTÜ MUAMELE YASAK

Bilindiği gibi, Hayvan Refahı Yasası’na göre, hayvanlara her türlü kötü muamele yasak. Hayvanlara kötü muamele yapıldığını gören kişiler, Polis Örgütü’ne ihbarda bulunur. Polis Örgütü gerekli yasal prosedürü uygular ve yapılan ihbarı Tarım Bakanlığı’nın bilgisine getirir. Tarım Bakanlığı Müfettişi, söz konusu şâhısa 4 asgari ücret tutarında ceza keser. Ceza bir ay içerisinde ödenmediği takdirde, polis tarafından dosya hazırlanır ve dava mahkemeye gider.

HAYVANSEVERLER PLATFORMU: KÖPEĞE SAHİP ÇIKILMALI

Konuyla ilgili Detay’a konuşan Hayvanseverler Platformu Temsilcisi Münür Öztürk, toplumun hassasiyeti ve tepkisine yol açan bu suçun ciddiyetine dikkat çekti. Öztürk, sahibinin zulmüne maruz kaldığı polis tarafından da tespit edilen bahse konu köpeğin, bu suçu işleyen sahibinin elinden alınması gerektiğini vurguladı ve şöyle konuştu:

“İŞLENEN SUÇ BÜYÜK BİR SUÇTUR”

“Yaşanan bu olay toplumun çok büyük bir kesiminin tepkisine yol açtı. Maalesef ülkemizde gerekli yasaların henüz yürürlükte olmaması, hayvan hakları ile ilgili yetki karmaşası olması, elimizi kolumuzu bağlamaktadır. Uluslararası Hayvan Hakları Bildirgesi’nde, hayvanlar da en az insanlar kadar değerli kılınmıştır. Ve insana tanınan yaşam hakkı hayvanlara da tanınmaktadır. Bu noktadan hareket edecek olursak, işlenen suçun büyük bir suç olduğunu görürüz.”

“BAŞBAKAN SÖZ VERMİŞTİ”

“Temennimiz 2013 yılında geçen Hayvan Refahı Yasası’nın bir an önce tüzüklerinin tamamlanıp, hayata geçmesidir. Hayvan Refahı Yasası’nın hayata geçmesi için, Başbakan ile yaptığımız görüşmede, gerekli tüzüklerin ivedi bir şekilde hazırlanması için, Sayın Başbakanımız konunun takipçisi olacağını bizlere basın önünde vermiştir.”

“BU HAYVAN SAHİBİNİN ELİNE BIRAKILMAMALI”

“Bahse konu köpeğin kesinlikle sahibinde bırakılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bir çocuğa ailesi tarafından zülüm yapılırsa, çocuk devlet tarafından sahiplenilir. Sosyal devlet anlayışı bunu gerektirir. Aynı durum hayvanlar için de geçerli olmalıdır. Bunu bir hayvana yapan kişinin, sağlıklı bir ruh haline sahip olmadığı ortadadır. Bu hayvanın, sağlıklı bir ruh haline sahip olmayan birinin elinde bırakılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu noktada da yetki karmaşası yaşanmaktadır. Yetkinin hükümette mi yoksa belediyelerde mi olduğunu bilemiyoruz.”