TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatının 42. Dışişleri Bakanları Toplantısına katılmak için geldiği Kuveyt'te terörizm, şiddete varan aşırılık ve İslamofobi ile mücadele oturumunda Rohingya Temas Grubu Toplantısı'nda konuştu.

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın 42. Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak için Kuveyt'e gelen Çavuşoğlu, Rohingya Temas Grubu Toplantısı'nda konuştu.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre; Çavuşoğlu konuşmasında, Türkiye'nin gelişmeleri yakından takip ettiğini belirtirken, konunun çözüme kavuşturulması için gerekli telefon görüşmeleri ve temaslarda bulunduklarını ifade etti.

Türkiye'nin, Güney Kore'de düzenlenen MİKTA toplantısında da konuyu gündeme getirdiğini bildiren Çavuşoğlu, Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi ile gün içeresinde yaptıkları görüşmede de Rohingyalılara yardım yapılması konusunda mutabık kaldıklarını aktardı. Çavuşoğlu, İİT'nin konuya daha fazla ilgi göstermesi gerektiğini vurgulayarak, Türkiye'nin ilgili uluslararası kuruluşlara 1 milyon dolarlık yardım yapmayı kararlaştırdığını ifade etti.

Bakan Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanları Toplantısının terörizm, şiddete varan aşırılık ve İslamofobi ile etkin mücadele konulu oturumda da konuştu.

Gün içerisinde yoğun bir diplomasi trafiği yürüten Çavuşoğlu, toplantıya katılan dışişleri bakanlarının yanı sıra, çeşitli uluslararası kuruluşların temsilcileriyle de görüşmelerde bulundu.

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi ile bir araya gelen Çavuşoğlu, güvenlik konuları ile birlikte Irak'taki siyasi durum, DAEŞ'le mücadele, ekonomik ve ikili ilişkiler konularını ele aldı.

Bakan Çavuşoğlu, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdıldayev ile yaptığı görüşmede, iki ülke arasındaki işbirliğinin koordine edilmesi için teknik seviyedeki işbirliğinin artırılmasını konusunu değerlendi. Görüşmede, üst düzey ziyaretlerin artırılması hususu da gündeme gelirken, Çavuşoğlu, Türkiye'nin her alanda Kırgızistan'a yardım etmeye devam edeceğini vurguladı. İki bakan, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve ticaret hacminin artırılması konusunda mutabık kaldı.

Çavuşoğlu, Libya Temsilciler Meclisi Dışişleri Bakanı Muhammed ed-Dayri ile bölgesel ve ikili konuları değerlendirdi.

Mali Dışişleri, Afrika Bütünleşmesi ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Abdoulaye Diop ile bir araya gelen Çavuşoğlu, Türkiye'nin Mali'ye uluslararası alanda ve her platformda yardımını sürdüreceğini bildirdi. Çavuşoğlu, Mali'ye ilave 2 milyon dolar yardım yapma hususunda Türkiye'nin iradesini bir kere daha vurguladı. Görüşmede, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin arttırılması konusu da gündeme geldi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Pakistan Başbakanı'nın Ulusal Güvenlik ve Dış İlişkiler Danışmanı Sartaj Aziz görüşmesinde de Yemen ve Afganistan'daki durumun yanı sıra, terörle mücadele konularında görüş alışverişinde bulundu. Bakanlar, karşılıklı ekonomik ilişkilerin artırılmasını konusunda atılabilecek adımlar da diğer konu başlıkları oldu.

Çavuşoğlu, İİT Genel Sekreteri İyad Medeni ve İİT'ye gözlemci üye statüsündeki KKTC'nin Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek ile de birer görüşme gerçekleştirdi.