Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, akıllı sayaçlarla ilgili çıktıkları ilk ihalenin iptal olma tasarrufunun tamamıyla kendilerine ait olduğunu söyledi.

Akim, aylık 5 bin ile 6 bin sayaç takmayı hedeflemekte olduklarını, ancak, borç komitesiyle sorun yaşamamak, stok sorununu önlemek amacıyla ihalenin dört aşamada tamamlanması kararını aldıklarını kaydetti.

Akim, konu hakkında yaptığı yazılı açıklamada, KIB-TEK’in, tüketimdeki kayıpları azaltmak, verimi artırmak ve talebi yönetmenin tek yolunun tüketimi doğru ölçüp yönetmekten geçtiğinin bilinciyle sistemdeki tüm  mekanik sayaçların akıllı sayaçlarla değişimi projesini 2008 yılında başlattıklarını anımsattı. 

Göreve başladığı 18 Aralık 2013 tarihinde önünde, önceki hükümet döneminden kalma “enkazla” karşılaştığını dile getiren Akim, “birinci ihalede tek fazlı sayaçların birim fiyatı 97 Euro iken ikinci ihalede 84.80 Euro olarak ihale sonuçlanmıştır, bu zaten ihalenin doğasında vardır ve beklenen bir olgudur” dedi.

Sayaçların da elektronik bir cihaz olduğunu ve tüm elektronik cihazlar gibi sayaçların da piyasalarının değişebileceğini ifade eden Akim, önceki hükümet döneminde ihaleye çıkılan ve akıllı sayaç kapsamına girmeyen elektronik sayaçların üzerinden bir yıl geçmeden arızaları nedeniyle sistemden sökmek zorunda kaldıklarını kaydetti.

Akim, “boşa harcanan bedelin vicdani ve bağlayıcı sorumluluğu tamamıyla önceki hükümete aittir” diyerek, “kendi iktidar sürelerinde yetki tam olarak ellerindeyken neden bu işleri yapmadılar da bugün akıl simsarlığı yapıyorlar” şeklinde konuştu.