Rana Sarro

Ülkemizde özellikle son yıllarda en büyük sorun haline gelen işsizlik konusunda elde edilen veriler, işsizlik sorununun korkunç boyutlarını gözler önüne seriyor. Çalışma Dairesi’ne ve İş Bulma Merkezi’ne başvuruda bulunup iş arayanların sayısı; yaklaşık 12 Bin’i bulurken; ‘Sosyal Sigortalar İşsizlik Ödeneği’nden yararlanmak amacıyla Çalışma Dairesi’ne yapılan müracaatların rakamı da, işsizliğin boyutunu ortaya koyuyor.

Bir yılda toplam Bin 387kişinin, ‘Sosyal Sigorta İşsizlik Ödeneği’ için Çalışma Dairesi’ne müracaat ettiği tespit edilirken; bir yıl içerisinde toplam 14 Bin 529 yabancı uyruklu kişiye ise çalışma izni çıkarılması dikkatlerden kaçmıyor. Ülkemizde yalnız bilinen 12 Bin’i aşkın işsiz varken, yurtdışından gelen binlerce işçinin ülkemizde çalışma izni ile çalışması dikkati çekiyor.

“İŞ ARAYANLARIN SAYISI; YAKLAŞIK 12 BİN’İ BULDU”

Çalışma Dairesi’ne ve İş Bulma Merkezi’ne başvuruda bulunup iş arayanların sayısı; yaklaşık 12 Bin’i buldu. ‘Sosyal Sigortalar İşsizlik Ödeneği’nden yararlanmak amacıyla yapılan Bin 387 müracaat da, işsizliğin boyutunu ortaya koyuyor.

Çalışma Dairesi’ne müracaat eden ve Başkent’te bulunan İş Bulma Merkezi’ni ziyaret eden vatandaşların yanı sıra, gazete ilanlarından iş arayan ve şahsi iş başvurularında bulunan çok sayıda vatandaşların olduğu da bir gerçek.

İŞSİZLİK SORUNUNUN KORKUNÇ BOYUTLARI

ÜUntitled-2lkemizde özellikle son yıllarda en büyük sorun haline gelen işsizlik konusunda elde edilen veriler, işsizlik sorununun korkunç boyutlarını gözler önüne seriyor.

2014 yılı içerisinde Çalışma Dairesi’ne iş isteğiyle müracaatta bulunup iş arayanların sayısının Bin 895 olduğu; Eylül ayı itibariyle, Daire’de iş isteğiyle bekleyen aktif kayıtlı işsiz sayısının ise Bin 34 olduğu görülüyor.

İŞSİZ SAYISINDA ARTIŞ

Ay sonunda Dairede Aktif Kayıtlı işsiz bulunan 1034 kişi geçen ay (Ağustos 2014) sonunda Aktif Kayıtlı işsiz bulunan 1029 kişiye oranla % 1 artış ve bir önceki yıl aynı ayın (Eylül 2013) sonunda aktif kayıtlı işsiz bulunan 878 kişiye oranla % 18 artış gösterdi.

İŞ BULMA MERKEZİ’NDEN İŞ ARAYAN 9 BİN 974 KİŞİ

Öte yandan, iş arayanların bir umut kapısı da, Başkent Lefkoşa’daki İş Bulma Merkezi. İstihdamı desteklemek amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Çalışma Dairesi bünyesinde faaliyet gösteren ‘İş Bulma Merkezi de, iş arayanların uğrak yeri durumunda. Eylül 2014 ayı sonu itibariyle İş Bulma Merkezi’ne toplam 9 Bin 974 ziyaret gerçekleştirildi.

İŞSİZLİK SİGORTASI ALANLAR

‘Sosyal Sigortalar İşsizlik Ödeneği’nden yararlanmak amacıyla Çalışma Dairesi’ne yapılan müracaatların rakamı da, işsizliğin boyutunu ortaya koyuyor. Ocak-Eylül 2014 döneminde toplam Bin 387kişi ‘Sosyal Sigorta İşsizlik Ödeneği’ için Çalışma Dairesi’ne müracaat etti.

14 BİN 529 ÇALIŞMA İZNİ ÇIKARILDI

Öte yandan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Ekim 2013 – Eylül 2014 Faaliyet Raporu’na göre ise, 1 Ekim 2013 ile 30 Eylül 2014 tarihleri arasında Çalışma İzin Merkezi’nde toplam 14 Bin 529 çalışma izni çıkarıldı.

İŞ ARAYANLARIN BİR UMUT KAPISI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bünyesinde kurulan “İş Bulma Merkezi” iş arayanların yanı sıra istediği nitelikte eleman arayan işverene de hizmet veriyor. Merkez, işçi arayan işverenle, iş arayan vatandaşlar arasında köprü görevi görüyor. 2010 yılında AB finansmanı ile açılan İş Bulma Merkezi, Lefkoşa’da Girne Caddesi’nde bulunuyor. İşverenler tarafından açılan ve eleman bulunabilmesi amacıyla Merkez’e bildirilen münhallar merkezdeki panolara asılıyor. İş arayanlar, merkeze giderek, panolara asılan münhalları inceliyor. İş Bulma Merkezi’nde iş arayanlarla ilgili herhangi bir kayıt tutulmuyor. Merkezin giriş kapısında bulunan numaratör sayesinde, giriş- çıkış sayılarından ziyaretçi rakamları tespit ediliyor.