Cüneyt Şen

Bir dönem, Lefkoşa’yı ziyaret edenlerin ve askerlerin uğrak yeri olan Lefkoşa’daki Vakıflar Pasajı bugünlerde sinek avlıyor. Bölgede yaşayan Türkiyeli nüfusun büyük bir kısmının Türkiye’ye dönmesiyle sarsıntı yaşayan esnafa ikinci bir darbe de ekonomik krizden geldi. Ortada dolaşan sıcak paranın da piyasadan çekilmesiyle hayli zor günler geçiren esnaf, kepenk kapatma noktasında olduğunu söyledi. Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne konuşan esnaf, bölge nüfusunun azaldığını, bununla beraber alışveriş yapan turist sayısında da düşüş yaşandığını, dolayısıyla bölgede dükkânı bulunan birçok işletmenin bundan etkilendiğini ifade etti.

E.K: “Hafta sonu kazancımız biraz var, o da TSK personelinden. Başka kimsenin uğradığı yok. Hafta içi iş yok. Ülkemizde insan olmaması işimizin bozulmasına yol açtı. İşten değil işsizlikten yoruluyoruz.”

Şehmuz DENİZ:  “İnsanların işleri yüzde 50 düşüş yaptı. KKTC’deki yaşam koşulları eski cazibesini kaybedince burada yaşayanlar ülkelerine döndü. Bu da işlerin düşmesine neden oldu. Nüfus azalmaya devam ederse esnaf ayakta durmakta güçlük çekecektir. Ekonominin yükselmesi, esnafın iş yapabilmesi için sokaklarda halk olması şart, önceki yıllarda insan fazlalığı vardı. İşler çok iyiydi ve satışlarımız vardı. Şu an ise insan yok, iş yok…”

“Göçler devam ederse ekonomi iyice kötüleyecek”

Berna KARATAŞ: “Ekonomi, yeteri kadar nüfusun olmaması nedeniyle düşüşte. Ne kadar çok insan olursa ekonominin yükseleceğine ve esnafın rahatlayacağına inanıyorum. Ülkemize turist, öğrenci ve asker şart... Şu anki durumumuzla önceki senelerdeki durumumuzu kıyaslarsak arada çok fark var, göçler devam ederse, bu durum böyle devam edecektir.”

Alper ÇEPKİ:  “İnsan eksikliği işlerimizi azalttı. Zaten ülkemizdeki ekonominin kötüleşmesi, insan eksikliğinden ötürü çarkların dönmemesinden kaynaklanıyor. İşsizlik oranının yükselmesiyle ülkelerine kaçmak zorunda kalan halk, ekonomiyi ve satışlarımızı düşürdü. İnsanlarımız çarşıya çıkmadığı gibi, eskisi gibi alışveriş yapılmıyor. İnsanların sokakta olmaları şart.”