Cumhuriyet'in 92'inci kuruluş yıl dönümü, İstanbul'daki Vatan Caddesi'nde gerçekleştirilen törenlerle coşku içinde kutlandı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle saat 10.30'da Vatan Caddesi'nde tören düzenlendi. İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından Türk bayrağı göndere çekilerek başlayan törene, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Ayhan Ayan, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Bölge Müdürü Aydın Demir, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan ve Türkiye'de bulunan çeşitli ülkelerden misyon temsilcileri katıldı.

Kadın ve çocuk başta olmak üzere çok sayıda genç ile yaşlı vatandaşın da katıldığı Cumhuriyet Bayramı törenlerinde İstanbul Valisi Şahin, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Dündar ve İBB Başkanı Topbaş, halkı selamladı.

Askeri ve sivil geçit töreninden öncesinde İstanbul Valisi Vasip Şahin, Cumhuriyet Bayramı nedeniyle vatandaşlara bir konuşma yaptı. Şahin, "Cumhuriyetimizin 92. yıl dönümünü kutlamanın, gururu ve coşkusu içindeyiz. Büyük milletimizin ve siz sevgili İstanbullu hemşehrilerimin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun" diyerek sözlerine başladı. Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile İstiklal Savaşı kahramanlarına rahmet dileyen Şahin, "92 yıl önce, Atatürk'ün önderliğinde yürümeye başladığımız, "Muasır medeniyetler seviyesine ulaşma" yolunda büyük mesafeler aldık. Demokrasiyle taçlandırılan Cumhuriyetimizin kuruluş hedeflerini gerçekleştirerek, evrensel standartlar ve çağdaş normlara sahip bir ülke haline geldik. Bunu, milletimizin her bir ferdinin sarf ettiği gayret ve kararlılıkla başardık. Daha 100 yıl önce mukaddes vatan toprakları müstevliler tarafından bir oldu bittiyle işgal ve istila edilmiş, aziz milletimiz tarih sahnesinden silinmek, boynuna esaret halkası geçirilmek istenmiştir. Tarih boyunca hangi şartlarda olursa olsun hür yaşamayı başarmış, boyunduruk altına alınamamış bu millet, topyekun bir istiklal mücadelesiyle destan yazmış, bir kez daha, hem müstevlilere unutamayacakları bir ders vermiş, hem de mazlum milletlere örnek olmuştur. Ancak unutulmamalıdır ki; karşılaştığımız bu güçlükleri her zaman birlik ve kardeşlikle aştık. En zor zamanlarda birbirimize yaslandık. Birbirimizin umudu ve gücü olduk. El birliği, gönül birliği, en önemlisi kader birliği yaptık. İşgale ve haksızlıklara göğsümüzü birlikte siper ettik. Anadolu'nun nasırlı elleri ve yorulmak bilmez yüreğiyle hürriyetimizi kazandık" şeklinde açıklama yaptı.

"Millet olma bilincimizi güçlendirmenin yolu bugün de birlikten geçmektedir" diyen Vali Şahin, sözlerine şöyle devam etti:

"Millet evlatlarını, etnik köken ve inanç farklılıklarına takılmadan bir ve eşit kabul etmekten geçmektedir. Bu, özgür ve eşit vatandaş olmanın sevinci ve gururuyla yaşama arzusudur. Ülkemizin her yurttaşı bu anlayışa sahiptir. Bizim en büyük gücümüz de bu anlayışımız ve aynı millete mensup olma duygumuzdur. Öte yandan katılımcı bir demokraside, farklılıkların olmasından daha doğal bir şey yoktur. Biz farklılıkları zenginlik olarak gören, ortak tarih bilinciyle yoğrulmuş, ortak hedeflere kilitlenme kabiliyeti olan bir milletiz. Tarihimiz; farklılıkların, yüzyıllarca, nasıl bir arada yaşayabildiğinin, somut göstergesidir. Bu topraklar farklılıklarıyla bir arada yaşamanın sayısız örnekleriyle doludur. Türkiye'nin güçlü ve istikrarlı bir ülke olmasının ana kaynaklarından birisi Cumhuriyetimizdir. Cumhuriyet tecrübesiyle Türkiye bölgesinde bir yıldız gibi parlamıştır. Yurttaşlık anlayışıyla cumhuriyet, halkın hayata her seviyede katılmasına ve bütünleşmesine kapıları açık tutmuştur. Bugünlerde çevremizde yaşanan ve bölgenin barış ve huzuruna kasteden kanlı mezhep ve kabile kavgalarını üzüntüyle izlemekteyiz. Geçmişte kalması gereken insanlık dışı oyunlar yeniden sahnelenmek isteniyor. Bu kirli oyunlarda yüzbinlerce insan hayatını kaybetmiş ya da sakat kalmış, milyonlarca insan yerinden yurdundan edilmiş, mülteci konumuna düşürülmüştür. Ülkemiz ve milletimiz, bir taraftan zor durumda olan bu insanlara kucak açmış, diğer taraftan bölgeye ekilen nifak ve fitne tohumlarının vatan topraklarına sirayet etmesini engin ferasetiyle önlemiştir. Bunda tarihi tecrübemiz, milli değerlerimiz, devlet olma geleneğimiz kadar Cumhuriyet modernleşmesi ve tecrübesi de önemli etken olmuştur. Önüne çıkan veya çıkarılan zorluklara rağmen ülkemiz, gelişmesini ve kalkınmasını kararlılıkla sürdürmektedir. Ekonomik, sosyal, siyasi ve kültürel sahada hayata geçirilen çok sayıda yapısal reformla, dünya çapında altyapı yatırımlarıyla Türkiye bölgesindeki ve dünyadaki ağırlığını ve önemini daha da pekiştirmiştir."

Konuşmaların ardından askeri okullarda öğrenim gören öğrenciler ve sivil okullardaki tören mangalarının geçişleri sergilendi.