Dershanelerin hukuki kapsamdan çıkarılmasının ardından geçen hafta yayınlanan yönetmelik kapsamında yeni düzenlemeler getirildi. Yeni düzenlemeler kapsamında dershanelerin ismi "Özel Öğretim Kursları" oldu ve çalışma kapsamı ve içerikleri değiştirildi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın 7 Ağustos'ta açıkladığı ve 8 Ağustos'ta da resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren "Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde eski yönetmelikten dershane kavramı çıkarılarak yerine çeşitli kurslar bünyesinde "Özel Öğretim Kursları" eklendi. Yeni düzenlemeye göre, Özel Öğretim Kursları Türkçe, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Felsefe Grubu dersleri arasından seçtikleri 3 ders alanında eğitim verecek. Hafta içi ve cumartesi gününde eğitim vermeyi planlayan kurslar pazar günü tatil olacak. En fazla 16 öğrenciden oluşmasına izin verilen sınıflarda farklı sınıflardan öğrencilerin birlikte ders görmesine izin verilmeyecek. E-Okul sistemine kayıtlı olması zorunlu tutulan kurslar sabah 7 ile akşam 7 saatleri arasında eğitim verebilecek. Kurslarda her ders programı için haftada en az 3 saat en fazla 8 saat ders yapılabilecek.

Yayınlanan yeni yönetmelikte temel liselerin durumu da açık bir şekilde belirlendi. Yeni düzenlemeye göre temel liseler kayıtlı öğrencilerine sadece hafta içi olmak şartıyla akşam 7'ye kadar kurs verebilecek. Mezun öğrenciler ise temel liselerde hafta sonu açılacak kurslara ücretli olarak katılabilecek. Bu kurslar da bakanlıktan onay alınması şartıyla sadece 3 dersi kapsayabilecek. Temel liselerde önceki yönetmeliğe göre yüzde 30 olan kontenjan kotası yeni yönetmelikle beraber yüzde 40'a çıkarılmıştır.

"EKİM AYINDAN ÖNCE ÖZEL EĞİTİM KURSU AÇILAMAZ"

Uğur Eğitim Kurumları Genel Müdürü Lokman Durak Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'ni yorumladı: "Yeni yönetmelik maddelerinin değerlendirmesi yapıldığında Özel Öğretim Kursları'nın en azından bu yıl için açılmasının mümkün olmadığı açıkça görülmektedir. Yayınlanan yeni yönetmelik kapsamında dönüşüm için müracaat eden bir eğitim kurumunun yeniden ruhsat alma sürecini tamamlaması gerekir. Maarif Müfettişliği'nde, Valilikte ve Bakanlıktaki bekleme süreleri mevcut yönetmelikte uzatıldığı (toplam 35 gün) ve özel ruhsatlandırma izinlerinin alınması gerektiği için ruhsat almak yaklaşık iki ay sürmektedir. Bugün başvuru yapan bir kurumun ekim ayından önce Özel Öğretim Kursu'na dönüşmesi mümkün görünmemektedir. Kısa vadede de Özel Öğretim Kursu açmak ve öğrenci kaydı almak imkân dâhilinde değildir. Bunun yanında mevcut dershane binalarında sadece 3 ders için kurs açılması ekonomik görünmemektedir".

"VELİ VE ÖĞRENCİLER KURS BELİRLERKEN DETAYLI ARAŞTIRMA YAPMALI"

Uğur Okulları'nın okula dönüşen ilk kurum olarak bu okulu 2 yıl önce açtığını belirten Lokman Durak, "Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları'nın 1968'den bu yana deneyimi, başarısı ve vizyonu ile kurulan Uğur Okulları, stratejisinde herhangi bir değişiklik yapmamıştır. Bu yıl için lise ve ortaokullarıyla eğitim hizmeti vermeye devam edecektir. Bundan sonraki süreçte de Uğur Okulları yapılanmasını anaokulundan liseye okullaşarak sürdürecektir. Kurum olarak hedefimiz iyi bir vatandaş yetiştirmenin yanında öğrencileri kariyer basamaklarında doğru yönlendirerek hedefe ulaşmalarını sağlamaktır. Uğur Okulları, başarılı, kariyer sahibi ve mutlu bireyler yetiştirir, öğrenciyi lise ve üniversiteye en doğru biçimde hazırlar" dedi. Velilerin bu süreçte doğru kararlar vermesinin önemine vurgu yapan Durak, "Temel liselerin tecrübesi ve donanımı mezun olan ve olmayan tüm öğrenciler için yeterlidir. Veliler bu sene çocuklarını hiç tereddüt etmeden temel liselere gönderebilirler" ifadelerini kullandı.