Devrim Demir

Son zamanlarda teknoloji alanındaki gelişmeler ve teknolojinin gençler tarafından yaygın bir halde kullanılması tehlikeyi dün bir kez daha gözler önüne serdi. Teknolojinin amaç dışı kullanılması 15 yaşındaki genç kızın hayatına mal oluyordu.

Resimlerinin sosyal medyada yayınlandığını öğrenen genç kız dün sabah erken saatlerde,  Lefkoşa’da öğrenim gördüğü okulun ikinci katından beton zemine atlayarak yaşamına son vermek istedi.

Arkadaşlarının önünde beton zemine düşerek, başından ağır yaralanan genç kız,  okul yönetimin olay yerine çağırdığı ambulansla Lefkoşa Doktor Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Kaldırıldığı hastanede yapılan ilk müdahalenin ardından başına dikiş atılan genç kızın, dâhiliye servisinde kontrol altında tutulduğu öğrenildi.  

Arkadaşları sinir krizi geçirdi

Dün sabah ders zilinin çalması ile arkadaşlarının önünde beton zemine atlayan genç kız, herkese korku dolu dakikalar yaşattı. Arkadaşlarını yerde kanlar içinde gören öğrenciler ise büyük korku yaşarken, genç kızın arkadaşları sinir krizi geçirdi. Okulda görevli öğretmenler öğrencileri sakinleştirmeye çalışırken, okul müdürü olay yerine gelen polislere olayla ilgili bilgi verdi.

Görüntülerden korktuğu iddiası    

Genç kızın sosyal medya üzerinden son zamanlarda tehdit edildiğini iddia eden arkadaşları Havadis’e konuştu. Öğrenciler genç kızın sosyal medyada birçok kişi tarafından görüntülerinin yayınlandığı yönünde tehdit aldığını ve psikolojisinin bozulduğunu ileri sürdü. Arkadaşlarının verdiği bilgide, genç kızın görüntülerini ailesi tarafından görüleceği korkusu ile dün sabah yaşamına son vermek istediği öğrenildi.

“İnternet masum değil”

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Doktor Ayşe Zeki, bilgisayar ve cep telefonu gibi iletişim teknolojileri, aileleri zarar vermek amacıyla sık kullanıldığı konusunda uyardı. Lefkoşa’da dün meydana gelen olayın ardından Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Doktor Ayşe Zeki, aileleri internetin faydalı olmasının yanı sıra masum olmadığı konusunda bir kez daha uyardı.

Havadis’e konuşan Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Doktor Ayşe Zeki yararlarının yanı sıra teknolojinin kötü niyetle kullanımından kaynaklanan sorunların var oluşuna özellikle “Siber” zorbalığa dikkat çekti.
Teknolojik yöntemle zarar verme

Doktor Ayşe Zeki, Siber zorbalığı,  “bilgisayar, cep telefonu, e-posta gibi araçlar vasıtasıyla bireylerin tehdit edilmesi, küçük düşürülmesi, resim ve mesajların gönderilmesi,  ısrarlı ve tekrar edici bir şekilde başkalarına zarar vermek amacıyla kullanılması” olarak tanımladı.

Ayşe Zeki: Anne babanın yaptırımı mutlaka olmalı

Siber zorbalığı okullarda ve gençler arasında yaygınlaşan ciddi bir tehlike olarak değerlendiren Dr. Zeki’ye göre, yakın gelecekte eğitim kurumları içinde siber zorbalık, geleneksel okul zorbalığından daha çok tartışılacağına dikkati çekti. 

Doktor Ayşe Zeki’nin dikkat çektiği bir diğer nokta ise okul yöneticileri, öğretmenler, öğrenciler ve velilerin siber zorbalık davranışlarının üstesinden nasıl gelebilecekleri konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıklarını ifade etti.

Zeki sözlerine şöyle devam etti: “Aileleri internetin faydası olduğu kadar, masum olmadığı konusunda uyarmak lazım. Çocukları sosyal medyayı nasıl ve hangi şartlar altında kullanılması gerektiğini uyarmak lazım.  Sıklıkla karşılaştığımız vakalardan biri bugün genç kızımızın başına geldi. Ülkemiz çok küçük kişinin hemen deşifre olması kolay. Ergenlik dönemi 11- 24 yaş arasına kadar uzarken, orta ergenlik dönemi dediğimiz en tehlikeli yaş 15-16 yaş arasıdır. Aileler mutlaka güçlü bir bağ kurmalı anne babanın çocuk üzerinde yaptırımı olmalı.”  

İntihar nedeni olabilir

Uzman doktorlara göre, Siber zorbalığa maruz kalan ergenler birçok yönden olumsuz etkilenebilmektedir. Sosyal ilişkide bozulma, okuldan kaçma, üzüntü, öfke, endişe, akademik başarısızlık, okul devamsızlığı, yalnızlık, depresyon ve intihar etme gibi ciddi sorunlar görülmektedir.

Zeki: Çocuğunuza iyi bir model olun 

Siber zorbalığın görülme biçimlerini online kavga, zarar verme, iftira, dışlama, siber tehdit ve siber taciz olarak sıralayan Dr. Ayşe Zeki, en azından evdeki bilgisayarın kontrollü kullanılmasında ailelere de sorumluluk düştüğü görüşünde.

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Doktor Ayşe Zeki kötü sonuçlar alınmadan ailelerin ortak tedbir alması gerektiğini vurguladı. Bilgisayarı kontrolsüz biçimde çocuğa verilmememsi gerektiğine dikkati çeken Zeki, “Ön yargı ve endişelerinizle interneti yasaklamayın aksine sanal yaşamla ilgili bilgi edinerek bu edinilen bilgileri çocuğunuzla paylaşın. Bilgisayarı çocuğunuzun odasına değil, salona kurarak interneti sırayla kullanın. Böyle bir durumda hem aynı bilgisayarı kullanıp, aşırı kullanımı engellersiniz, hem de bilgisayarı sürekli denetlemiş olursunuz. Çocuğunuzla ilişkinize önem verin, internette herhangi bir sorunla karşılaştığı zaman hiç çekinmeden size danışabileceğini hissettirin ve çocuğunuza iyi bir model olun” şeklinde aileleri uyardı.