Ombudsman'ın Ercan'da kontrolörlük hizmeti için 11 milyon 250 bin Dolarlık usulsüz hizmet alımı yapıldığı yönündeki açıklamalarının ardından ilgili bakanlık olan Ulaştırma Bakanlığı bu hizmet bedelininin Ercan'da işletme ihalesini alan T&T şirketi tarafından ödeneceğini açıklamıştı.

Şirket yasal olarak böyle bir yükümlülüğü olmadığını ifade ederken, bugüne kadar şerhli 2 ödeme yapmıştı. T&T geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısında da hizmet bedelini ödemeyeceğini tekrarladı.

img_0128.jpg

SÖZLEŞMEYE EK YAPILDI

T&T'nin sözleşmesi,şirketin ödeme yükümlülüğü olmadığını ortaya koyuyor. Şirket hükümetle yaptığı sözleşmeye ek bir sözleşme yaparak bu gibi konularda ortaya çıkabilecek boşlukları netleştirdi.

T&T Havalimanı İşletmeciliği İnşaat Sanayi ve Ticaret Şirketi Ltd ile KKTC Ulaştırma Bakanlığı arasında 26 Aralık 2012 tarihinde imzalanarak yürürlüğe giren sözleşmede, "Kontrollük Hizmetlerinde Personel Bedeli" başlığı altında bir düzenleme getiriliyor. 

İlgili madde şöyle;

Esas sözleşmenin 3. maddesinin (q) bendinin sonuna "Proje müellifleri haricinde İdare'nin kendi kadromu personeli ve/veya resmi kurum kuruluş personeli ile yapacağı ve/veya yaptıracağı kontrollük hizmetlerinde personelin her türlü ücreti ve ücretle ilgili tüm giderleriİdare'ye ait olacaktır." cümlesi eklenmiştir.

İlgili sözleşmenin tanımlar bölümüne İdare; Para Kambiyo ve İnkişaf Sandığı İşleri Dairesi'nin bağlı bulunduğu bakanlık ile konu bakanlığın yetkili kılacağı diğer devlet organları ve birimleri" olarak açıklanıyor.

img_0130.jpg
KKTC yasalarına göre bütün kamu kurumlarındaki inşaatlar devlet planlama ve inşaat dairesi tarafından denetleniyor. Ancak sözleşme kontrollük hizmetlerinin devlet tarafından yapılması ya da yaptırılması halinde bunun bedelinin ilgili bakanlık tarafından ödeneceğini açıklıkla ortaya koyuyor.

Kaynak: Gazete 360