Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı dairelerin mart ayı faaliyet raporu yayınlandı. Rapordan derlenen bilgilere göre, ADSL abone sayısı 21 bini geçti.

Karayolları Dairesi, Limanlar Dairesi, Planlama İnşaat Dairesi, Posta Dairesi Sivil Havacılık Dairesi ile Telekomünikasyon Dairesi’nin mart ayındaki faaliyetleri, planlamaları tamamlanan ve devam eden projeleri,  elde ettikleri gelirler ve harcamaları içeren rapor Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Suat Yeldener tarafından yayınlandı.

KARAYOLLARI DAİRESİ

TAK muhabirinin rapordan derlediği bilgilere göre, Karayolları Dairesi ile ilgili raporda devam eden yol yapım çalışmaları  ile yamalama çalışmaları, banket hendek yapımı, çöplüklerin ıslahı, yol temizleme, ağaç dalları budama çalışmaları detaylı olarak merkez ve şubeler bazında ayrıntılı olarak yer aldı.

Birimlerin ödeme detaylarının da yer aldığı raporda, nisan ayı planlaması, etüt ve proje araştırma çalışmaları ve kontrollere de yer verildi.

Raporda trafikle ilgili olarak 150 levhanın montajının yapıldığı, 50’ye yakın levhanın da tamir edildiği bilgisine yer verildi.

PLANLAMA VE İNŞAAT DAİRESİ

Planlama ve inşaat Dairesi’yle ilgili bölümde ise Yapım ve Proje Bölümü’nün çalışmalarına yer verildi.

Buna göre Yapım Şubesi’ne bağlı sürdürülen çalışmalarda, aralarında Lefkoşa Burhan Nalbantıoğlu Devlet Hastanesi Onkoloji Servisi  binası inşaatı ile Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ’na ait betonarme bina,  Lefkoşa İtfaiye binası ve çevre düzenlemesi inşaatının da  bulunduğu  20 projenin yürütüldüğü,  Proje Şubesi bünyesinde ise  79 çalışmanın devam ettiği kaydedildi.

Raporda ayrıca Malzeme Keşif Metraj Şubesi ile Elektrik Makine Şubesi çalışmalarına da yer verildi.

POSTA DAİRESİ

Posta Dairesi’nin 22 Şubat -21 Mart dönemini kapsayan faaliyetlerinde ise,132 bin 394 TL’si posta hizmetleri geliri olmak üzere 3 milyon 33 bin TL gelir elde edildi. Bir önceki dönemden devir ile birlikte gelir rakamı 8 milyon 250 bin TL olarak gerçekleşti.

Maaş ve ücret ödemeleri, cari bütçe harcamaları ve bir önceki aydan devreden giderlerle birlikte toplam gider ise 2 milyon 124 bin TL oldu.

Söz konusu dönemde posta yoluyla 93 bin 262 gönderi işlemi yapılırken yurt dışından ise 342 bin 539 gönderi alındı.

SİVİL HAVACILIK DAİRESİ

Sivil Havacılık Dairesi’nin faaliyetlerine göre , Mart ayında Ercan Devlet Havalimanı’na 967 uçak inerken, 965 uçak havalandı. Aynı dönemde 134 bin 456 yolcu ülkeye giriş yaparken, 115 bin 301 yolcu havalimanını kullanarak yurt dışına çıkış yaptı.

En fazla yolcu geçişi 10 bin 814 ile 27 Mart’ta gerçekleşirken,  en fazla uçak trafiği ise 87 adetle 29 Mart’ta yaşandı.

Şubat ayına oranla   Mart ayında inen uçak sayısında yüzde 17,  gelen yolcu sayısı yüzde 16, toplam yolcu sayısında ise yüzde 10 arttı.

Bir önceki yılın aynı ayına göre ise  gelen yolcu sayısında yüzde 22 inen uçak sayısında ise yüzde 14 artış yaşandı.

 LİMANLAR

Limanların Mart ayındaki faaliyetlerine bakıldığında ise bu dönemde  89’u Gazimağusa ve  48’i Girne Turizm Limanı olmak üzere, 151 gemi gelirken,  gemilerle birlikte gelen toplam  5 bin  318 yolcu,  2 bin 636 araç ve  147 bin 626 ton yük geldi.

Yük miktarında ilk sırayı Gazimağusa Limanı alırken ikinci sırada  Kalecik Akaryakıt Tesisleri yer aldı.

Aynı dönemde limanlardan 163 gemi çıkış yaparken,  3 bin 789 yolcu, ile 2 bin 503 araç çıkış yaptı, 46 bin 868 ton yük çıkışı gerçekleşti.,

Bu dönemde limanlardan elde dilen gelir ise 696 bin 931 TL oldu.

TELEKOMÜNİKASYON DAİRESİ

Telekomünikasyon Dairsi verilerine göre  mart ayında 170 adet yeni telefon tesis  edildi,  78 adet harici nakil gerçekleştirilirken,  mart ayı sonu itibarıyla çalışan telefon sayısı 97 bin 159, abone sayısı ise 112 bin 167 oldu.

Telekomünikasyon Dairesi’nin Mart ayı gelirinin 4 milyon 664 bin 481 TL olduğu bildirilen raporda, ADSL abone sayısının 21 bin 493’e ulaştığı kaydedildi.

Raporda tamamlanan projelere de yer verilerek, geçen yıl sonunda devreye giren 50 bin abone kapasiteli cihaz ile birlikte  tüm internet servis sağlayıcılarına  yeterli bant genişliği taşıyan port verme imkanının da  sağlandığı kaydedildi.