Derneğe yapılacak olan her türlü yardıma açık olduklarını belirten Dinçoğlu, amaçlarının rehabilite edilebilir aileleri ayakta tutmak olduğunu vurguladı.

Melin DOBRAN

Çağlayan Bölgesi’nde yaklaşık 3 ay önce faaliyete başlayan KKTC Umut Derneği, ihtiyaçlı ve yoksul ailelere yardımcı olmak amacıyla kuruldu. Dernek Başkanı Özlem Dinçoğlu, geçtiğimiz Temmuz ayında dernek kurma çalışmalarına başladığını ve 18 Eylül’de İçişleri Bakanlığı’ndan onaylı resmi tescil belgesinin alındığını söyledi. Derneğin, özellikle çocuklu, yoksul ve ihtiyaçlı ailelere ışık olmak amacıyla kurulduğunu belirten Dinçoğlu, rehabilite edilebilir aileler oluşturma hedefinde olduğunu ifade etti. Toplumda kadınların da korunmadığını ileri süren Dinçoğlu, kapılarının herkese açık olduğunu belirtti.

“Öncelik aileleri ayakta tutmak”

Dernek faaliyetlerinden söz eden Başkan Dinçoğlu, ihtiyaçlı çocukların giyim, daimi gıda yardımı, ayakkabı, üniforma ve okul zamanı kırtasiye malzemesi gibi ihtiyaçlarına destek olmaya çalıştıklarını dile getirdi. Esas amaçlarının asalak bir toplum yaratmak dışında, rehabilite edilebilir aileler oluşturmak olduğuna dikkat çeken Dinçoğlu, öncelikle ailenin çalışabilirlik durumuna baktıklarını belirtti. Dinçoğlu, “Amacımız bu insanları ayakta tutabilmek. Hedef, daha yaşanabilir ve daha güzel bir toplum yaratmaktır. Bu konuyla ilgili projelerimiz var. İlerleyen zaman içerisinde gece bakım kreşi açmayı hedefliyoruz. Ailelerin en büyük sıkıntısı, anne çalışırken çocuğa bakma olayıdır. Genelde kreşler 15.30-16.00 saatlerinde kapatıyor. Saat 16.00’dan 22.00’ye kadar açık olan bir kreş açmayı hedefliyoruz. Amaç anneyi çalışabilir pozisyona getirip, ailesine gelir sağlamasıdır. Kreşi, önümüzdeki yılın ilk yarısına kadar yapmayı düşünüyoruz. Çocuklara cüzi bir rakam karşılığında bakılacak. Ticari amaçlı değil, binanın masraflarının karşılanması için alınabilecek bir miktar karşılığında çocuklarımıza hizmet vereceğiz” şeklinde konuştu.

“Yardım niyetiyle kurduk”

Geçtiğimiz bayramda çocuklara kıyafet yardımında bulunduklarını ifade eden Dinçoğlu, bu yardımlara yılbaşında da devam edeceklerini belirtti. İlerleyen zaman içerisinde dernekte, spor, müzik, drama kursu ve tiyatro eğitimi vermek hedefinde olduğunu kaydeden Başkan Dinçoğlu, hedeflerinin çocukları ilgi duyduğu alanda geliştirmek istediğini söyledi. Bazı alışveriş mağazaları ile anlaşma yaptığını dile getiren Dinçoğlu, çok cüzi bir miktar karşılığında çocukların istediği kıyafeti onlara aldıklarını dile getirdi. Derneğe bağışlanan kıyafet ve oyuncak gibi ihtiyaçları yoksul ailelere dağıttıklarından söz eden Dinçoğlu, gıda bağışında da bulunduklarını söyledi. Dinçoğlu, Sosyal Hizmetler Dairesi ile istişare içerisinde olduklarını kaydetti.

 “Toplum kadını korumuyor”

Kadına yönelik şiddetin çoğaldığından söz eden Dinçoğlu, taciz ve tecavüz olaylarının gitgide çoğalarak, yaşanan travmaların uç boyutta çıktığına dikkat çekti. Bu yüzden insanlara insan olduğu için yardım etme niyetiyle bu derneği kurduğunu dile getiren Dinçoğlu, “İmkânlarımız dâhilinde elimizden ne gelirse yaparız, kapımız herkese açıktır. Daha binlerce çocuğa dokunmak istiyoruz. Yardımcı olduğumuz 80’e yakın aile 116 civarında çocuk vardır. Derneğimize başvurmak isteyenlere her zaman yardımcı olmaya hazırız. Ayrıca derneğe bağışta bulunmak isteyen vatandaşlarımız da bizi ziyaret edebilir” dedi.

“Umut olmak istiyoruz”

Başkan Dinçoğlu konuşmasını şöyle tamamladı:

“Devlet sosyal ve güçlü değildir. Yoksulluğun sebebi devlettir. Yoksula sahip çıkmıyor. ‘70 Lira’ya çocuk giydirin’ diyoruz ya, bazı insanlar, ‘ne olacak, nasıl olsa biri giydirir’ diyor. Birileri değil, sen bunu yapacaksın ki, o çocuk dünyada iyi insanlar olduğuna inansın. Biz o çocuğa yılbaşında kıyafet götürmezsek, okul balosunda giyeceği bir kıyafeti olmayacak. Bu yüzden çocuklar dünyada iyi insanların olduğu kavramını kaybettiği anda, kötü insanlar olduğuna inanır. İşte o zaman her şey çok daha kötü olacak. Bizim amacımız iyi insanlar olduğunu, o çocuklara hatırlatmak ve iyi insanların olduğunu göstermektir. O yüzden adımız ‘Umut Derneği’dir. İsteğimiz; bir ışık, bir umut olmaktır.”