Evrim Kamalı

Altınkumsal sahilinde özel sit alanındaki izinsiz yapılanmayla ilgili 15 Şubat'ta. İskele Kaza Mahkemesi'nde. 2 işletmeciye 3'er yıl hapis cezası verilmesi kararını görüşen istinaf mahkemesi dün kararını açıkladı.

Yargıtay Ceza Heyeti Başkanı Ahmet Kalkan, üye Gülden Çiftçioğlu ve üye Bertan Özerdağ'ın huzurunda görüşülen davanın kararını Başkan Ahmet Kalkan açıkladı. Kalkan, yapılan başvuruyu titizlikle incelediklerini ve sanıkların işlemiş olduğu suçun ciddi bir suç olduğuna dair bulgu yapmalarına karşın, alt mahkemenin vermiş olduğu hapis cezasının fahiş derecede yüksek olduğuna karar verdiklerini açıkladı. 

“İnşaatın tahribatı telafi edilebilir”

Heyet Başkanı Ahmet Kalkan sanıkların kiralamış oldukları yerin 1995 yılında özel sit alanı ilan edildiğini ve koruma altında olan bir yer olduğunu, burayı kiralayanların izin vermemesine karşın Çevre Dairesi ve Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan izin alınmayarak yapılan inşaatın suç olduğuna değindi. Kalkan, koruma altında olan yerlerin geleceğimize kalacak miras olduğunu ve bunların korunması gerektiğine bulgu yaptıklarını belirterek, sanıkların yapmış olduğu inşaatın tahribatının telafi edilebilir bir durumda olması nedeni ile lehlerine hafifletici neden olarak değerlendirdiklerini açıkladı. 

Yapılar yıkılacak

Yargıtay Ceza Heyeti Başkanı Ahmet Kalkan tüm bu olgular ışığında sanıklara alt mahkemenin vermiş olduğu mahkûmiyet kararının doğru, ancak vermiş olduğu hapislik süresinin yüksek olduğuna bulgu yaptıklarını açıkladı. Başkan, sanıkların cezaevinde geçirdikleri sürenin yeterli olduğuna bulgu yaptıklarını, bu nedenle her 2 zanlının da 2 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına, ayrıca bugünden itibaren 2 ay içerisinde konu yapıların yıkılmasına emir verdiklerini açıkladı.