Birlemiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, liderlerin İsviçre’de sürdüreceği yoğun müzakerenin açılışını, Genel Sekreter Ban Ki-moon’un yapacağını belirtti.

BM İyi Niyet Misyonu’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Eide, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in müzakereleri İsviçre’de 7-11 Kasım tarihleri arasında sürdüreceğini hatırlatarak süreçle ilgili bilgi verdi.

Eide, Genel Sekreter Ban Ki-moon’un açılışını yapacağı ve Birleşmiş Milletler himayesinde, İsviçre hükümetinin desteğiyle gerçekleşecek toplantıda liderlerin “Toprak” başlığı ve çözümlenmemiş diğer tüm konulara birbirleriyle bağlantılı şekilde odaklanacağını kaydetti.

“KONUNUN HASSASİYETİNE UYGUN OLMASI AÇISINDAN YURT DIŞINI TERCİH ETTİLER”

Liderlerin 2016 yılı sonuna kadar siyasi bir anlaşmaya ulaşabilme kararlılıklarına da atıfta bulunan Eide, liderlerin ilk kez “Toprak” konusunu doğrudan konuşacaklarını, bu nedenle iki tarafın da konunun hassasiyetine uygun olması açısında yurtdışını tercih ettiklerine işaret etti.

Espen Barth Eide, Genel Sekreter Ban’ın görev süresi boyunca Kıbrıs sorunuyla yakından ilgilendiğini ve kritik bir sürece gelinen aşamada, şahsi desteğini liderlere vermeye hazır olduğunu da sözlerine ekledi.