Türkiye’yi ziyaret eden İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni, Türkiye Cumhurbaşkanı (TC) Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. İki bakan, baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

TC Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, gelecek süreçte Kıbrıs konusunda İtalya'nın desteği ve objektif tutumunun önemli olduğunun altını çizdi

GENTİLONİ: “TÜRKİYE’NİN YAŞADIĞI AĞIR TEHDİT DÜZEYİNİ ZİYARETTEN SONRA DAHA İYİ ANLADIK”

Basın toplantısında konuşan İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni, bu ziyaretinin İtalya için Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) başarısız darbe girişiminden sonra Türkiye’ye verdikleri destek mesajlarını tekrar iletmek için bir fırsat olduğunu, yarın da bu çerçevede TBMM’yi ziyaret edeceğini ifade etti.

Avrupa ülkelerinden Türkiye’yi ziyarete gelen bazı meslektaşlarını dinleme fırsatı bulduğunu söyleyen Gentiloni, onlardan Türkiye’nin yaşadığı bu ağır tehdidin düzeyini Türkiye’yi ziyaret ettikten sonra daha iyi anladıklarını öğrendiğini söyledi. Türkiye’ye desteklerinin tam olduğunun altını çizen Gentiloni, Türkiye’nin kurumlarının normal işleyişine dönmesini temenni ettiklerini söyledi. Bunun aynı zamanda bir güven mesajı olduğuna dikkati çeken Gentiloni, “Bu güven mesajı sadece kamuoyuna değil, aynı zamanda iş dünyasına, Avrupa ve İtalya’daki işadamlarına da yöneliktir.” diye konuştu.

Gentiloni, İtalya’nın Türkiye ile son derece eski ve önemli ekonomik ilişkileri olduğunu, bu yüzden Türkiye’nin kurumlarının dört dörtlük işleyişinin kendileri açısından mutluluk verici olduğunu belirtti.

Türkiye’nin AB içinde ikinci, genel olarak da dördüncü ticaret ortakları olduğunu hatırlatan Gentiloni, bin 300 İtalyan sermayeli şirketin Türkiye’de faal olduğunu, on binlerce kişiye de iş imkanı sağladığını söyledi. Gentiloni “Sadece büyük şirketler değil, birçok İtalyan KOBİ’si de Türkiye’ye yatırım yapma kararı vermişlerdir” şeklinde konuştu.

Suriyeli göçmenlere yönelik 18 Mart anlaşması konusunda da İtalya, AB ve Türkiye arasında birçok kesişme alanları olduğunu ifade eden Gentiloni, “Bazı kişiler bu anlaşmanın sadece Ege ve Balkan rotası ile ilişkili olduğunu söylüyor, fakat aslında bu anlaşma tüm Akdeniz ile ilişkili bir konudur.” ifadelerini kullandı. Söz konusu anlaşma sayesinde Lübnan’da, Ürdün’de ve Türkiye’de Suriyeli bütün göçmenlerin durumlarının daha iyi hale gelmesinin ve kurumların daha iyi işlemesinin sağlanacağını söyleyen Gentiloni, kendilerinin vazifesinin bunu daha işler hale getirmek olduğunu belirtti.

resize-020.jpg

"KIBRIS KONUSUNDA GAYRET GÖSTERİLMELİ"

Gentiloni, “Kıbrıs krizinde olumlu gelişmeleri ben de gözlemliyorum, mutlaka olumlu gelişmeler olacaktır. Fakat Türkiye’nin, Yunanistan’ın, AB’nin ve uluslararası toplumun gayret göstermesi lazım” ifadelerini kullandı.

AB ile Türkiye arasında yeni fasılların açılmasının adalet ve sivil haklar konularını daha iyi konuşma fırsatı yaratacağını dile getiren Gentiloni, “Mutlaka vizelerin kaldırılması konusu da müzakerelere girmeli” şeklinde konuştu.

Türkiye ve İtalya’nın NATO’nun Afganistan’daki misyonunda birlikte bulunduğunu hatırlatan Gentiloni, DAEŞ’e karşı da birlikte mücadele ettiklerini ve ayrıca ülkesinin Irak’ta Musul barajının tamiri konusunda da çaba gösterdiğinin altını çizdi.

Suriye'deki krize de değinen konuk bakan bu konuda ortak mesaj vermeleri gerektiğini ifade etti. Gentiloni, “Rusya ve Esed rejimine böyle devam edilemeyeceği mesajını vermemiz lazım. Halep’in doğusunda son 15 günde olanlarla devam etme imkanı yok. 300 bin kişinin yaşadığı bir kent tahrip edilerek bir yere varılamaz.” ifadelerini kullandı. Bunun uluslararası toplumun sorumluluğu olduğunun altını çizen Gentiloni, Birleşmiş Milletler’den de öneriler alarak bu trajedinin sona erdirilmesinin gerektiğini belirtti.

"BİR ORTA YOL HER ZAMAN VAR"

Gentiloni, vize serbestliği sorunu çözülemeyip göçmenlerle ilgili anlaşmanın iptal edilmesi ihtimalinden endişe duyup duymadığının sorulması üzerine, bir orta yolun her zaman olduğunu, diplomasinin uzmanlık alanının çözüm bulmak olduğunu belirtti.

Kendilerinin, Geri Kabul, 18 Mart uzlaşısı ve vize serbestisini muhafaza etme taraftarı olduğunu söyleyen Gentiloni, “Vizelerin kalkması konusunda zorlukları biliyoruz. Türkiye’nin terörle mücadelesinin zorlukları var. Bu konuda bir esneklik bulmak gerek.” dedi. Gentiloni, Türkiye-Brüksel arasındaki müzakerelerde mutlaka ortak bir zemin bulunacağını söyledi.

Göçmenler konusunda rakamların net konuştuğunu söyleyen Gentiloni, geçen yıl Türkiye ile Yunanistan arasında Ege Denizi'nde her gün binlerce kişi seyahat halindeyken, rakamların bugün onlarla ifade edildiğini kaydetti.

ÇAVUŞOĞLU: “İKİ ÜLKE ARASINDA GÜÇLÜ BAĞLAR VAR”

TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ile bakanlıkta baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında, mevkidaşı ile ikili ilişkileri değerlendirdiklerini söyledi.

İki ülke arasında güçlü bağlar bulunduğunu ve ticaret hacminin rakamlarına bakıldığında, gelecek için umut verici olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "17,5 milyar dolar civarındaki ticaret hacmimizi 2020'de 30 milyara çıkarmak istiyoruz. Potansiyelin var olduğunu biliyoruz. İtalyan firmalarının Türkiye'de özellikle yatırım yapması ve önemli projeleri Türk ortaklarıyla üstlenmesi, aramızdaki iş birliğinin başka bir göstergesi" diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, Gentiloni ile Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) ilişkin bilgileri paylaştığını ve alınan tedbirleri aktardığını bildirdi. NATO'nun iki müttefiki olarak gerek bölgesel konularda gerekse ikili düzeyde yakın iş birliği olduğunu anımsatan Çavuşoğlu, "Türkiye'ye yönelik tehditler karşısında İtalya'nın SAMP/T bataryalarını ülkemize göndermesi bu dayanışmamızın başka bir sembolüdür" ifadelerini kullandı.

"SURİYE KONUSUNDA NE KADAR HAKLI OLDUĞUMUZU GÖRÜYORUZ"

DAEŞ'e karşı koalisyon içinde iki ülkenin aktif bir şekilde yer aldığını belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Suriye krizinin başladığı ilk günlerde bile gerekli uyarıları yapmıştık İtalya ve Türkiye olarak, bölgenin gerçeklerini bilen iki ülke olarak bu savaşın nelere yol açacağını başından tespit etmiştik, özellikle insani boyutlarını da başından öngörmüştük. Bugün geldiğimiz noktada o günkü yaptığımız tespitlerimizin ne kadar doğru olduğunu, haklı olduğumuzu bir kere daha maalesef görüyoruz, keşke olmasaydı.

Diğer taraftan, Libya'daki durum iki ülkeyi de yakından ilgilendiriyor. Libya ile ilgili görüşlerimiz, tutumlarımız örtüşüyor. İtalya'ya özellikle Libya'daki yeni hükümete verdikleri destek için ve Libya ile ilgili birçok toplantıya ev sahipliği yaptıkları için çok teşekkür ediyorum. Trablus'ta büyükelçiliği hayata geçiriyorlar. Buradan kendi arkadaşlarıma da mesaj veriyorum. Bir an evvel Trablus'taki büyükelçiliği hep birlikte açmalıyız. Bir an evvel arkadaşlarımızı da Libya'ya gönderelim.

Şu andaki ulusal birlik hükümetine desteğimiz tamdır. Libya'nın istikrarı, birliği, beraberliği, güvenliği bizim için önemli. DAEŞ'e karşı mücadelesinde de Libya hükümetinin yanında yer alıyoruz ve İtalya ve Türkiye olarak Libya konusunda da herhangi bir gizli gündemimiz yok."

Mevkidaşına Kıbrıs adasına yaptığı ziyaret için teşekkürlerini sunan Çavuşoğlu, gelecek süreçte Kıbrıs konusunda İtalya'nın desteği ve objektif tutumunun önemli olduğunun altını çizdi.

Bakan Çavuşoğlu, İtalya'nın, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine her zaman destek verdiğini de hatırlatarak, bundan sonraki süreçte de bu desteğin sürmesi temennisinde bulundu.