Nadire BAHADİ

Sandallar köyünde büyük baş hayvanın bulunduğu ağılda yurt dışından getirilen balyalar ile beslenen ineklerde ölüm meydana geldi. Kuraklık nedeni ile ülkeye getirilen balyalardan 15 gün önce 12 ton satın aldığını söyleyen Zuhal Ereş, ağıldaki birden çok inekte düşük gebelik ve ishal meydana geldiğini söyledi. Yem kıtlığı nedeni ile hayvanlarını alınan ithal balyalar ile beslediğini ifade eden Ereş, 30 hayvanının balyalardan zehirlendiğini iddia etti.

Zuhal Ereş, zehirlenme nedeni ile günlük süt üretiminde yaklaşık 200 kilo düşüş olduğunu belirtirken, Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları Tarım Bakanlığı ve Tarım Teftiş Dairesi’ni ciddiyetle iş yapmamakla suçladı. Sandallarda yaşanan olay gibi pek çok şikayet aldıklarını dile getiren Naimoğluları, ölüm ve zehirlenmelerin balyalardan meydana geldiğinin tespit edilmesi halinde birlik olarak zararın karşılanmasını sağlayacaklarını söyledi.

“Dilekçe yaptık sonuç çıkmadı”

15 gün önce 12 ton balya satın aldıklarını ifade eden Zuhal Ereş, balyaların geldiği ilk günden bozuk olduklarını fark edip Toprak Ürünleri Kurumu’nu (TÜK) arayarak şikayet ettiğini belirtti. TÜK’ün kendisinden dilekçe yazmasını istediğini belirten Ereş, TÜK’ten yetkililer gelerek incelemelerde bulunduğunu ancak bir sonuç çıkmadığını söyledi. Büyük baş hayvanları beslemek için başka yemleri bulunmadığını ifade eden Ereş, balyaları hayvanlara vermeye başladığı günden itibaren ishal olduklarını belirterek birçok hayvanda ise düşük gebeliğin meydana geldiğini söyledi. Ereş, önceki gün ise 2 ay önce doğum yapmış bir ineğin öldüğünü söyledi.

Ereş: Hayvanların sütünde azalma var

1 adet ineğin ölmesi ile birlikte polise, Veteriner Dairesi’ne TÜK’e, Hayvancılar Dairesi’ne ve Tarım Bakanlığı’na şikayette bulunduklarını belirten Zuhal Ereş, polis, Veteriner ve Hayvancılık Dairesi’nden yetkili kişilerin gelerek incelemelerde bulunduğunu söyledi. TÜK’ün ise kendisinden Lefkoşa merkeze giderek yazılı dilekçe sunulmasını n istendiğini belirten Ereş, kurul toplantısında konunun görüşüleceğini ve balyaların hayvanlara yedirilmemesi gerektiği söylendiğini ifade etti. Günlük süt üretiminde de yaklaşık 200 kilo azalma meydana geldiğini belirten Ereş, “Bu balyalar ülkeye gelen bozuk balyalardır. Dışı sağlam görünse de içleri hala nemli balyalardır. Hayvanlarımız hasta oluyor” şeklinde konuştu.

“Yapılan tahliller yetersiz”

“Sırf hayvancıyı mutlu ettik diyerek ülkeye balya getirilmesin” diyen Zuhal Ereş, balyalardan alınan örneklerden laboratuarlarda her hangi bir zirai ilaç kalıntısı olup olmadığını araştırdıklarını söyledi. Bu tür vakaların pek çok hayvancının başına geldiğini söyleyen Ereş, “Sırf ülkeye balya getirdik hayvancıyı mutlu ettik diyerek bozuk, çürük balyalar hayvancıya veriliyor. Burada Tarım Teftiş Dairesi ve Tarım Bakanlığı’na büyük görev düşüyor. Balyalara sadece zirai ilaç kalıntısı için tahlil yapılmasın, yemin sütü etkilediği gibi, bunun sonucunda hayvancı ve tüketici yine zarar gören kesim olacak” şeklinde konuştu.

Naimoğluları, TÜK’ü ve Tarım Bakanlığı’nı suçladı

Balyaların limana geldiği zaman tahlillerin ve incelemelerin ciddiyetle yapılması gerektiğine vurgu yapan Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, daha önce defalarca nemli, çürük balyanın limanda ayrılarak alınmaması konusunda TÜK’ü uyardıklarını söyledi. Çürük balyaların illaki alınması gerekmediği ve anlaşmanın iptal edilebildiğini belirten Naimoğluları, “Hayvan ölümlerinin sebebinin bozuk balyalar olması halinde tüm zarar ve ziyanın karşılanması gerekir” dedi. Bu konuda Hayvancılar Birliği olarak tüm yasal işlemleri başlatabileceklerini ifade eden Naimoğluları, bunun gibi bir çok vaka ile ilgili kendilerine daha öncede şikayet gittiğini ifade etti. Balyaların geldiği zaman numunenin geminin üst kısmından alındığını ancak esas sorunun geminin altında kalan balyalarda olduğunu söyleyen Naimoğluları, “Kontroller ciddiyetle yapılmıyor. Sorunlu balyalardan numune alınmadığı için tahlil sonuçları temiz çıkıyor. Bunun tek sorumlusu Tarım Teftiş Dairesi. Tarım Bakanlığı ve kurumları kontrolleri ciddiyetle çalışmıyor” şeklinde konuştu.

Naimoğluları: Devlet Laboratuvarı olumsuz sonuç vermiyor

Tahlillerin Devlet Laboratuvarı’nda yapıldığını ancak laboratuvarda hiçbir zaman olumsuz sonuç çıkmadığına dikkat çeken Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, “Zuhal Ereş’e ait ölen ineğe otopsi yapılsın. Ben eminim ki otopsi sonucu ‘gıda zehirlenmesi’ olarak belirlenecektir ancak ölümlerin balyalardan olduğu tespit edilemeyecektir. Acilen zarar ziyan tazmin edilmeli, elinde çürük balyası olan hayvancılardan balyalar toplatılarak temizleri verilmelidir” dedi.