Birçok ülkeden katılımla KKTC’de gerçekleştirilen “IUSARGames-2016” (Arama-Kurtarma Oyunları) tamamlandı.

KKTC'nin yanında Türkiye, Rusya, Polonya, Nepal, Hindistan, Endonezya, Somali, Kazakistan ve Kırgızistan’dan toplam 20 üniversiteden katılımla 25 Nisan’da başlayan Oyunlar için dün akşam kapanış töreni düzenlendi.

Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’ndan verilen bilgiye göre, dünyada ilk kez KKTC’de düzenlenen ve üniversitelerde öğrenim gören gençleri arama-kurtarma konusunda bilinçlendirme, afetlere hazır ve dirençli bir toplum yaratma amacıyla gerçekleştirilen IUSARGames-2016 ile öğrenciler temel misyona hazırlandı, bir araya gelerek farklı ülkelerden öğrencilerle kaynaştı, farklı kültürler birbirlerini tanıdı. Oyunlarla birlikte KKTC’nin tanıtımı da yapıldı.

Oyunlarda Kırgızistan birinci, KKTC ikinci, Pakistan ise üçüncü geldi.

“Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi IUSARGames-2016 Arama-Kurtarma Oyunları ve Genel Kurul Toplantısı”nın kapanış töreni, törene ev sahipliği yapan Sivil Savunma Teşkilatı’nın sosyal tesislerinde yer aldı.

Törene Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, KTBK Komutanı Korgeneral İlyas Bozkurt, 28. Mekanize Piyade Tümeni Komutanı Tümgeneral Taci Kurul, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun, 14. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Bülent Tuğrul ile diğer yetkililer katıldı.

Oyunlara katılan ekiplerin kortej geçişi ile başlayan gecede, saygı duruşunda bulunuldu  ve İstiklal Marşı okundu.

2016   Arama-Kurtarma   Oyunları   icrasındaki   görüntülerden oluşan filmin izlenmesinin ardından ilk konuşmayı IUSARGames-2016 Arama-Kurtarma Oyunlarına katılan takımlar adına Nepal'den Tribhuvan Üniversitesi takım lideri Swosthani Gurung yaptı.

Gurung “yapılan eğitimlerde aldığımız tecrübeler doğrultusunda çok güzel bir şey yapıldığını ve tüm dünyadaki üniversite öğrencilerinin bir birlik olarak bu olayları öğrenerek hazırlanarak dünyadaki olaylara müdahale etmesi bir çok olayı önleyecek ve etkilerini azaltacaktır” dedi.

Swosthani Gurung'un konuşmasının ardından Rusya'dan Voronezh Yüksek Teknolojiler Enstitüsünün yerel faaliyetleri ile ilgili görsel sunum izlendi.

YARIMBAŞ

Etkinlikte Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Fatih Yarımbaş da  konuştu.

Yarımbaş, arama kurtarmanın temelde insanı yaşatmayı esas alan, bu yönüyle de bütün dünyada  kutsal sayılan bir faaliyet olduğunu kaydetti.

Üniversite gençliğinin bu amaç etrafında toplanması çok önemli olduğunu belirten Yarımbaş, şunları dile getirdi:

“Bu sebeple bu oyunları Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde gerçekleştirmekten ülkem adına onur  ve  gurur duyduğumu vurgulamak isterim. Uzun bir hazırlık süreci sonunda bir hafta süreyle icra edilen oyunlarda takımlar 5 ayrı dalda mücadele etmişlerdir. Takımlar oyunlar esnasında, büyük bir özveri, birlik beraberlik ve centilmenlik sergilemişlerdir. Ayrıca oyunlar esnasında takımlar arasında kaynaşma ruhu gelişmiş önemli dostlukların temeli atılmıştır. Bu dostlukların, geleceğin dünyasında, dünya barışına katkı sağlamasını umuyor ve bekliyoruz. Oyunların kazananının da bu dostluklar olduğunu vurgulamak isterim.

Bu vesile ile , gençlerini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine gönderen, Türkiye, Rusya, Polonya, Somali, Pakistan, Kırgızistan ve Nepal'e en  derin sevgi ve saygılarımızı gönderiyoruz. Her yıl KKTC'de yapmayı planladığımız bu yarışmalara katılımların artarak devamını bekliyoruz.”

Yarımbaş, arama kurtarma oyunlarına katılan takımlara, hakem heyetine, planlama grubuna, idari ve lojistik desteği sağlayan personeline ve konuklara şükranlarını sundu.

Gecede KKTC Karadeniz Kültür Derneği, Türk Maarif Koleji Dans Gurubu ve  Alayköy Folklor Derneği gösterilerini sahneledi.

1462002440.jpg

EKİPLER

Parkurlarında en iyi dereceyi elde eden ekiplere de başarı belgeleri takdim edildi.

Oyunlarda en iyi dereceyi elde eden ekipler şöyle sıralandı:

“Pusula ve Harita Kullanarak Hedef Bulma Parkurunda en iyi dereceyi Kırgızistan'dan Bishkek Finans ve Akademi  Üniversitesi Arama Kurtarma Ekibi,

Bina Enkazında Arama Kurtarma Parkurunda en iyi dereceyi Kazakistan'dan Miras Üniversitesi Arama Kurtarma Ekibi,

Araçtan Kazazede Kurtarma ve İlkyardım Parkurunda en iyi dereceyi Türkiye'den Gümüşhane Üniversitesi Arama Kurtarma Ekibi,

Havai Hat Aracılığıyla Kurtarma Parkurunda en iyi dereceyi Türkiye'den 19 Mayıs  Üniversitesi Arama Kurtarma Ekibi.”

Arama Kurtarma Oyunları parkurlarında toplam puan neticesinde dereceye giren ekiplerin bayrakları göndere çekildi; madalya, çiçek ve kupaları takdim edildi. Birinci gelen takım Kırgızistan’ın ulusal marşı dinlendi.

IUSARGames- 2016 Arama-Kurtarma Oyunlarında ilk üçe giren ekipler şöyle oldu.

Birinci Kırgızistan Bishkek Finans ve Akademi  Üniversitesi Arama Kurtarma Ekibi; ikinci Doğu Akdeniz  Üniversitesi Arama Kurtarma Ekibi; Üçüncü Pakistan'dan Lahore  Üniversitesi Arama Kurtarma Ekibi oldu.

SİBER

Madalya ve kupalarını takdimi ardından bir konuşma yapan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ise hayat kurtarmanın kutsal bir görev olduğunu vurguladı.

Siber, özetle şunları söyledi:

“Hayat kurtarmayı öğrenmek, hayat kurtarılabileceğini bilmek çok güzel bir duygudur. İşte bu birliktelik sizlere bunu öğretmektedir. Az önce bir öğrencimizin dediği gibi, belki biz felaketleri önleyemeyiz ama felaketlere karşı tedbirli olmayı, felaketler karşısında ne yapabileceğimizi  öğrenebiliriz.  İşte bu birliktelik, bu organizasyon bunu sağladı. Sadece bununla değil. Üniversitelerin, dünyanın farklı ülkelerinden gelen üniversite öğrencilerinin  birbiriyle dayanışmasını,  birbiriyle dostluğunu, kardeşliğini ve ortak duyguda birleşmelerini sağladı.  İşte bu dünya barışına hizmet eder. Bu duygu dünya barışına hizmet eder.”

İnsan hayatı kurtarmanın önemini kavrayarak, barışı içselleştirerek, insan yaşamının değerini içselleştirerek  daha güzel bir dünyaya ulaşılacağını dile getiren Siber, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığının bu organizasyonunun bu yönüyle de çok önemli olduğunu belirtti.

Sibel Siber, “güzel ülkemizden bu güzel pırıl pırıl gençlerin çok güzel anılarla ayrılacağını biliyorum ve gittikleri ülkede bizi güzelliğimizi anlatacaklardır. Başarı gösterenleri tekrar kutluyorum ve bu organizasyonun sürekliliğini kalıcılığını bekliyorum ve inanıyorum."

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber'in konuşmasının ardından Islamic Universty of Indonesia, Miras University, Bishkek Academy of Finance & Economics, Akdeniz Karpaz Üniversitesi, Atatürk Öğretmen Akademisi, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Yerleşkesi, Kıbrıs Amerikan Üniversitesi, Lefke Avrupa Üniversitesi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Yakın Doğu Üniversitesi, Tribhuvan University, University of Lahore, University of Business in Wroclaw, Voronezh Institute of High  Technologies, Mogadishu University, Gümüşhane Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi  arama kurtarma ekiplerine  anı madalyaları  verildi.

IUSARGames-2016 Arama-Kurtarma Oyunları kapanış töreninde, oyunların başlamasıyla yakılan meşale gelecek yıl tekrar yakılması sözüyle söndürüldü. Kapanış töreni kokteylle sona erdi.

1462002372.jpg

1462002395.jpg

1462002452.jpg

1462002556.jpg

1462002635.jpg