UBP Gazimağusa Milletvekili Erdal Özcenk, “sağlıkta gelinen son nokta” konulu güncel konuşmasında, sağlıkla ilgili birçok çalıştay yapıldığını hatırlatarak bundan sonraki Tıp Bayramı’nda sorunları değil başarı öykülerini konuşmak istediklerini kaydetti.

Özcenk sağlıkta çok faydalı bir çalıştay yapıldığını söyleyerek burada ortaya çıkan sonuçlardan örnekler verdi.

Özel sağlık hizmetlerinin sosyal sağlık hizmeti basamakları içinde yer almamasının, hastaların doktor seçme özgürlüğü önünde bir set olduğunu ifade eden Erdal Özcenk, zorunlu genel sağlık sigortası fonu oluşturulması gerektiğini belirtti.

Erdal Özcenk, sağlık sisteminin oturtulamadığını, istikrarlı sürdürülebilir bir sistemin kurulamadığını belirterek, bunun en büyük sebebinin finansal kaynakların eksikliği olduğunu ifade etti ve her tıp bayramında aynı sorunları dinlemekten sıkıldığını kaydetti.

Özcenk, Türkiye’de sürdürülebilir bir sistem yaratıldığını nüfusu çok daha az olan KKTC’de de bu sistemin benzerlerinin hayata geçirilebileceğini ve bu sistem yenileme sürecinde Türkiye’nin de yanlarında olacağına inandığını kaydetti.

Sağlıktaki mali sorunların Genel Sağlık Sigortası fonu kurularak giderilebileceğini ifade eden Özcenk, tüm parlamenterlere seslenerek sağlıkla ilgili sorunlar ve çözüm önerilerinde fikir birliğine varmalarını istedi.

“Sağlıktaki en önemli sorun finanstır ve çözümü de Genel Sağlık Sigortası Yasası’ndan geçtiği bilinen bir gerçektir” diyen Özcenk, Sağlık Bakanı’na yasa çalışmalarının ne aşamada olduğu ve takvimlendirme olup olmadığını sordu.

Erdal Özcenk konuşmasını “Sağlıkta sürdürülebilir bir sistemi gelin hep beraber kuralım. Bundan sonraki tıp haftalarında sorunlardan değil başarı öykülerinden söz edelim” diyerek tamamladı.

İZBUL

Özcenk’i yanıtlayan Sağlık Bakanı Salih İzbul, söylenenlere katıldığını belirterek, kendilerinin de sistemin önündeki engelleri tek tek ortadan kaldırmayı amaçladıklarını ve bu alanlarda yasa çalışmaları yaptıklarını anlattı.

“Yasalar hazırdır, bitmiş durumdadır. Sağlıktaki sistemi doğru oturtabilmemiz için mali portreyi de oluşturmamız lazım, ümit ediyorum yasaları en kısa zamanda Meclis’e getireceğiz” diyen İzbul, bu amaçla ilgili bakanlıklardan temsilcilerle oluşturdukları kurulun çalışmalarını devam ettirdiğini belirtti.

İzbul, takvimlendirmenin zaten yapıldığını ama buna uyamadıklarını da belirterek “Ama uyamadık diye vazgeçmiyoruz, en kısa zamanda meclise getireceğiz” dedi.