Sağlık Bakanı Salih İzbul, 16-22 Kasım “Ağız ve Diş sağlığı Haftası” dolayısıyla mesaj yayımladı.

İzbul, Sağlık Bakanlığı’nın, Ağız ve Diş Sağlığı Haftası ve Diş Hekimliği Günü etkinlikleri uyarınca, ülkemizin çeşitli okullarında, çocuk ve gençlere yönelik “Ağız ve Diş Sağlığı İçin Doğru Beslenme Yöntemi” ve “Fırçalama Alışkanlığının Önemi” konularında bilgilendirici seminerler programladığını açıkladı.

“KORUYUCU HEKİMLİĞİN ÖN PLANA ÇIKTIĞI BİR HAFTA…”

“Ağız ve Diş Sağlığı Haftası, özellikle koruyucu sağlık hizmetleri ve koruyucu hekimliğin ön plana çıktığı bir haftadır. Tüm diş hekimlerinin en önemli ve birincil görevi koruyucu diş hekimliğidir. Toplumun ağız diş sağlığı ancak bu anlayışla en iyi seviyeye taşınabilecektir” diye konuşan İzbul, Sağlık Bakanlığı’nın koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin geliştirilmesi adına çalışmalarını yoğunlaştırdığını belirtti.

BROŞÜRLER VE MEDYA VASITASIYLA BİLGİLENDİRME…

Sağlık Bakanlığının, hafta dolayısıyla çeşitli ortamlarda dağıtılması için ağız ve diş sağlığına yönelik bilgilendirici broşürler bastırttığını da kaydeden Bakan İzbul, hafta boyunca medya vasıtasıyla da topluma çeşitli mesajların verileceğini söyledi.

“ÖZELLİKLE ÇOCUKLAR ÖNEMLİ…”

“Ağız ve diş sağlığının korunmasında, dengeli ve düzenli beslenme ve düzenli diş hekimi kontrolü çok önemlidir. Özellikle çocuklarımızın diş kontrollerinin zamanında ve düzenli olarak yapılması ile doğru bilinen yanlışların önüne geçilecek ve daha sağlıklı nesillerimiz yetişecektir” diye sözlerine devam eden İzbul, koruyucu diş sağlığının sadece çocukları değil tüm toplumu ilgilendirdiğini ifade etti.

İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK “AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI” EĞİTİMİ...

Bakan İzbul mesajında, Sağlık Bakanlığı’nın ilkokul öğrencilerine yönelik “ağız ve diş sağlığı” eğitimi başlatacağını da kaydetti.

Özellikle ilkokul çocuklarında ağız ve diş sağlığı bilincinin yerleştirilmesi amacına yönelik eğitimlerde, çocuklara, ağız ve diş sağlığı konusunda slâytlar eşliğinde teorik ve pratik bilgilerin verileceğini belirten İzbul, bu eğitimlerin Sağlık Bakanlığı bünyesinde görev yapan diş hekimleri tarafından sürdürüleceğini ve ülke genelindeki tüm devlet ve özel ilkokulları kapsayacağını kaydetti.

Bakanlığın her yıl geleneksel olarak organize ettiği eğitimlerin yaklaşık 1 ay süreceğini bildiren Bakan İzbul, eğitimler süresince çocuklara “Sağlıklı Beslenme” olgusunun da anlatılacağının altını çizdi.

“FAST- FOOD ÖNEMLİ BİR SAĞLIK SORUNU…”

Günümüzde gelişen kent yaşamıyla beraber, ebeveynlerin her ikisinin de çalışıyor olmasından dolayı, çocuklarını hazır gıda (fast-food) tüketimine sevk ettiğini belirten Bakan İzbul, fast food türü beslenmenin sağlık sorunları yarattığını kaydetti.

İzbul, gelişmekte olan ülkelerde ağız ve diş hastalıklarının önemli bir sağlık sorunu haline geldiğine dikkat çekerek ileri yaşa gelen bireylerde, diş eti hastalıklarının, diş kayıplarına neden olduğunu da ifade etti.

Sağlıksız diş ve diş etlerinin, estetik olarak da sorun yarattığına değinen İzbul, bu durumun insan psikolojisini de olumsuz etkilediğini belirtti.

“HAMİLELER VE KRONİK RAHATSIZLIĞI OLAN KİŞİLER İÇİN DAHA DA ÖNEMLİ…”

Koruyucu ve önleyici uygulamaların, hamileler ve kronik rahatsızlığı olan kişiler için daha da önemli olduğuna değinen Bakan İzbul, rahatsızlıklarına bağlı olarak ağız sağlığı etkilenebilecek tüm bireylere yönelik koruyucu ve önleyici uygulamaların gerekli olduğunu söyledi.

“YILDA EN AZ İKİ KERE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI KONTROLÜ ŞART…”

Mesajında, her bireyin yılda en az iki kere diş hekimi vasıtasıyla ağız ve diş sağlığını kontrol ettirmesi gerektiğine vurgu yapan Bakan İzbul, böylelikle birçok diş rahatsızlığının da önlenebileceğini veya erken müdahale şansının olabileceğini belirtti.

“SAĞLIK, AĞIZDAN BAŞLAR…”

Sağlığın aslında ağızdan başladığını altını çizen İzbul, diş hastalıklarının kalp, mide, bağırsak ve kronik solunum yolu hastalıkları gibi sistemik rahatsızlıklara da yol açabileceğini hatırlattı.

İzbul, mesajının sonunda, toplumun ağız ve diş sağlığı üzerinde vazgeçilmez katkıları olan tüm diş hekimlerinin gününü kutlayarak, yarınlara sağlıkla gülümseyecek nesiller için hep birlikte el birliğiyle çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.