Meclis Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi bugün Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı bütçelerini görüyor.

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Ferdi Sabit Soyer başkanlığında saat 10.30 sıralarında başlayan toplantıda ilk önce 289 milyon 854 bin 700 TL olarak öngörülen Sağlık Bakanlığı bütçesi ele alınıyor.

2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nda Ulaştırma Bakanlığı için 105 milyon 894 bin TL; Turizm Bakanlığı için ise 45 milyon 242 bin 300 TL ödenek öngörülüyor.

Sağlık Bakanlığı bütçesi görüşülürken ilk sözü komite toplantısına katılan Sağlık Bakanı Salih İzbul aldı.

İZBUL: “HER ŞEYDEN VAZGEÇEBİLİRSİNİZ AMA SAĞLIĞINIZDAN VAZGEÇEMEZSİNİZ”

Sağlığın en önemli konulardan biri olduğunu söyleyen İzbul, “Her şeyden vazgeçebilirsiniz ama sağlığınızdan vazgeçemezsiniz” dedi.

Sağlıkta hataların telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabileceğini kaydeden İzbul, “Oluşacak herhangi bir hatanın bedeli insan hayatıyla ödenebilir. Sağlığı bu yüzden farklı şekilde ele almalıyız” şeklinde konuştu.

Konuşmasında Sağlık Bakanlığı’nın öngörülen bütçesini de değerlendiren İzbul, bütçede Türkiye Cumhuriyeti kaynaklı ödemelerin bu yıl proje bazlı olacağını ifade ederek, “Genel bütçede 6.47 olan Sağlık Bakanlığı bütçesi oldukça düşük. Gelişmiş ülkelerinde bu oran yüzde 8 ile 12 arasında oluyor” dedi.

Bakanlığının önemli projeleri olduğunu anlatan İzbul, “Sağlıkta bir sistem oturtmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarı ile ilgili çalışmaların tamamlandığını kaydeden Sağlık Bakanı Salih İzbul, Döner Sermaye ve Hasta Hakları yasalarıyla ilgili çalışmalarda sona yaklaşıldığını belirtti.

Gündemlerinde Özel Hastaneler ve Kamu Sağlık Çalışılanları yasalarıyla ilgili değişiklikler olduğunu kaydeden İzbul, “Yeni yıl başlarında oluşturacak ad-hoc komite ile bu yasaları hayata geçirmeye planlıyoruz” dedi.

1448273118.jpg

YENİ HASTANE

Yeni bir devlet hastanesi projesi olduğunu, araziyi devraldıktan sonra projelendirmeye gidileceğini ve bunun en erken zamanda tamamlanması için çalışacaklarını aktaran İzbul, “Bu proje zamanı geldiğinde kamuoyuyla paylaşılacak” dedi.

İzbul, sağlıkta günlük hayatı kolaylaştıracak bazı önemleri de hayata geçirdiklerini anlattı.

BEROVA: “İYİ BİR SAĞLIK YÖNETİMİ FİNANSTAN VE KOLEKTİF ÇALIŞMADAN GEÇER”

İzbul’dan sonra DP-UG Milletvekili Özdemir Berova söz aldı. 
Berova, sağlığın ve eğitimin bir toplumun refahı ve çağdaş olabilmesinin en önemli unsuru olduğunu kaydederek, “Sağlık Bakanlığı’nın bütçedeki payı yüzde 6.5’in altındadır. Bu payla sağlıklı bir sağlıklı sistem sürdürülemez” dedi.

İyi bir sağlık yönetiminin finanstan ve kolektif çalışmadan geçtiğini söyleyen Berova, “Ülkede verilen sağlık hizmeti kaotik. Sadece kamuda değil, özelde de bu böyle... Özellikle dar gelirlinin sağlık hizmeti almada sıkıntılar var” şeklinde konuştu.

Güncel sağlık sorunlarının başında “kamu hastanelerinde uzun süre bekleme”, “numara bulamama”, “ilaca ulaşamama” gibi sıkıntılar olduğunu söyleyen Berova, ulusal sağlık planlamasının bir bütün olarak değerlendirmesi gerektiğini vurguladı.

Genel Sağlık Sigortası, koruyucu sağlık hizmeti, birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri hakkındaki görüşlerini anlatan Berova, sağlık sisteminde gözlemlediğini sorunları da aktardı.

Berova, ülkede ambulans hizmetiyle ilgili bir keşmekeş yaşandığını da kaydederek, “Tüm acil çağrılar tek bir merkezden yönetilmeli” dedi.

Sağlık çalışanlarının özlük haklarının en önemli konulardan biri olduğunu ifade eden Berova, ülkede yaşlılara ilgili düzenlemelere de ihtiyaç olduğunu söyledi.

Özdemir Berova, “Ülkede mantar gibi türeyen tüp bebek merkezi var” diyerek, bu merkezlerin etkin ve fiili şekilde denetlemesini gerektiğini vurguladı.

ARABACIOĞLU: “SAĞLIK ÖZELLİKLİ BİR SEKTÖRDÜR… ESAS VURGULAMAMIZ GEREKEN BU”

DP UG Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu da komitede söz alarak, “Bana göre esas vurgulamamız gereken, sağlığın özellikli bir sektör olduğudur” dedi.

Arabacıoğlu, sağlık çalışanlarının kamu görevlileri kapsamında tutulmasının doğru olmadığını söyleyerek, “Sağlık çalışanlarıyla ilgili yasada Anayasa Mahkemesi’nce aykırı bulunan 2 maddenin değiştirilmesi gerek” dedi.

“Mesleğin ve Kıbrıs’ın kendine özgü bir durumu var. Yasalar da buna göre yapılmalı” diyen Arabacıoğlu, “Hekimlerin ikinci işi ve ikinci kazancıyla ilgili tanım nedir? Yasa bunun tanımı yapılmalı” dedi.

Mustafa Arabacıoğlu, kurumsal yapının, sağlıkla ilgili mantalitenin değişmesi gerektiğini vurgulayarak, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin miadını da doldurduğunu söyledi.

Yeni hastanenin sel yatağı olan yerlerden uzak yere inşa edilmesini isteyen Arabacıoğlu, konuşmasında Sağlık Bakanlığı yaptığını da anımsatarak, eleştirilerini yaparken bunu dikkate aldığını söyledi.