Sağlık Bakanı Salih İzbul törende yaptığı konuşmada, ilk olarak dün gece Ankara'da yaşanan saldırıyı kınadı, lanetledi.

İzbul, yaşadığımız bölgede her gün olayların saldırıların ölümlerin yaşandığını ifade ederek, terörü lanetledi saldırıların durmasını istedi, başsağlığı diledi.

14 Mart Tıp Bayramı kutlanırken sağlıkta sorunların hassasiyetlerin ve çözüm önerilerinin dile getirildiğini ifade eden İzbul, bu sorunların üzerinden elbirliğiyle gelinebileceğini vurguladı.

Sağlığın en temel insan hakkı olduğunu, herkesin sağlık hizmeti aşması gerektiğini, ancak ülkede hak ettikleri şekilde hizmet alamadıklarını bir sistem içinde olduklarını ifade eden İzbul, herkesin ilk önce kendisine sonra sisteme çeki düzen verilmesi gerektiğini söyledi.

İzbul, herkesin sistemden ve yetersizliklerden demoralize olduğunu ve sistemin geri gittiğine işaret ederek, bakan olurken sağlıktaki yasal eksikliklerin giderilmesi, Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nin yeni bir hastaneyle yenilenmesi ve organizasyon hedefleri olduğunu kaydetti.

Genel Sağlık Sigortası konusunda da çalışmalar yaptıklarını, metin kısmının hazır mali kısmının çalışmalarının sürdüğünü ve çok kısa sürede tamamlanacağına inanç belirten İzbul, Meclise gitmesi için çalıştıklarını ve yakın zamanda gideceğini söyledi.

İzbul, Döner Sermaye Yasası, Hasta Hakları Yasası, Sağlık Çalışanları Yasası ve Özel Hastaneler Yasası üzerindeki çalışmalar ve tüzük çalışmalarının sürdüğünü anlatarak, akıl hastalıkları, kanser hastalığı, takipçiliği gibi yasalarda da çalışmaların olduğunu kaydetti.

Komite çalışmalarının ertelendiğini ifade eden İzbul, maddi sorun halledilir halledilmez sistemin kurulacağını söyledi.

"MEVCUT HASTANEDE 2-0 GERİDE BAŞLIYORUZ"

Mevcut hastanede sağlığın istenilen noktaya getirilmesinin zor olduğunu, sağlık hizmeti çok iyi olsa da yatak hizmeti verilemediğini, hastaneye gelenin 2-0 geride başladığını ifade eden İzbul, hastanede çok sıkıntılar olduğunu, sağlık personelinin yeterli hizmeti verecek ortamı bulmakta zorlandığını kaydetti.

Yeni hastane için gerekli girişimlerin yapıldığını, büyük bir araziyi alma aşamasında olduklarını, finansman projelendirme girişimleri olduğunu anlatan İzbul, 5-10 yıl içinde değil en erken zamanda yeni hastaneyi hizmete sunmak istediklerini söyledi.

Mevcut hastanenin kesinlikle büyük bir tadilatı kaldırmadığını uzman raporlarıyla gördüklerini, mevcut ömrünü tamamladığını anlatan İzbul, organizasyon konusuna da değindi, personel sıkıntısı çekildiğini anlattı.

"VİCDANLA BAŞ BAŞA"

Bu konuda hekimlerin çalışma saatinin gayri yasal olduğunu, personelin verimli çalıştırılıp çalıştırılmadığının sorgulanması gerektiğini, bu konularda vicdanla başbaşa kaldıklarını ifade eden İzbul, sistemsizliğin getirdiği sıkıntılardan dolayı bunun yaşandığını işaret etti.

İzbul, eğer sağlığı geliştirmeye çalışırlarsa sadece sistemle bunun olamayacağını, bunun sağlık personelinin bütünlüklü olarak üzerine düşen görevi organizasyon içinde sürdürmesinin önemine dikkat çekti.

Bu sisteme istenildiği kadar doktor hemşire konulsa da eksikliğin süreceğine inanç belirten İzbul, ilaç kullanımı ve sistemindeki değişikliklere de değindi.

"HEDEF TÜM İLAÇLARIN REÇETEYLE ÇALIŞMASI"

Hedefin tüm ilaçların reçeteyle satılması olduğunu vurgulayan İzbul, koruyucu hekimlik hizmetleri konusunda çok ciddi çalışmalar yapıldığını, çünkü burada önemli olanın halk sağlığı olduğunu vurguladı.

Denetimlerin çok sıkı bir şekilde yapıldığını, bazı gıdaların tahlillerini de yurt dışında yaptıklarını belirten İzbul, tüp bebek merkezlerinin denetlenmesi için de çalışmaları tamamladıklarını, tüzüğün süratle hayata geçirileceğini kaydetti.

"SÜPERMARKET GİBİ TÜP BEBEK MERKEZİ"

Süpermarket açar gibi tüp bebek merkezi açıldığını ifade eden İzbul, bu konuda kendisinin baskılara rağmen izin vermediğini, tüzük sonrası bu izinlerin verileceğini söylediğini kaydetti.

Denetim için tüzük çalışması yaptıklarını, özel hastanelere yönelik de bu çalışmaların sürdüğünü ifade eden İzbul, bundan böyle daha sıkı denetimler yapacaklarını vurguladı.

Sağlığın en kolay speküle edilebilecek bir sektör olduğunu ifade eden İzbul, sağlığı eleştiren herkesi duyarlı olmaya çağırdı, herkesin hastanelerine ve hekimlere sahip çıkması, hastanelere var olan güvensizliği daha da artırmamasını istedi, eleştiri düzeyinin daima ileriye taşıyacak şekilde yapılmasını istedi.

İzbul, tüm sektörün bayramını kutladı.