Özge Kizir

Sağlık Bakanı Salih İzbul, tüberkülozun artış gösterdiği iddialarını, “Şu anda son üç aylık tüberküloz vakaları istatistikî olarak elimizdedir. Anlamlı bir artış görülmüyor” sözleriyle değerlendirdi.

Ülkede artış gösterdiği söylenen tüberküloz (Verem) hastalığı konusunda değerlendirme yapan Sağlık Bakanı Salih İzbul, konunun gündemlerine geldiğini ve gerekli araştırmayı yaptıklarını söyledi.  “Bu işle ilgili, gerekli dairelerimizle ve doktorlarımızla görüştük. Şu anda son üç aylık tüberküloz vakaları istatistikî olarak elimizdedir. Anlamlı bir artış görülmüyor. Fakat biz yine de bu konuda daha derin daha detaylı araştırmalar yapacağız. Üç aylık verilere bakıldığı zaman anlamlı bir artış yoktur. Dolayısıyla konu gündemimizdedir ve gerekli araştırmaları yapacağız” diyen İzbul, istatistikî verilerde eksiklik olduğunu belirterek şunları söyledi:

“İnsanlarımız paniğe kapılmasın”

“İstatistikî bilgiler elimizde bulunuyor ama şu an için KKTC’de istatistik çalışmalarında bazı aksamalar var. Hastaların bir kısmı hasta olur hastaneye gitmez, yurt dışına gider haber vermez. Bu konuda yaşanan sorunları da ele alarak biz yine de araştırmalarımızı ciddi bir şekilde yapıyoruz. İnsanlarımız paniğe kapılmasın şu an için tehlikeli bir durum görülmüyor.” 

“Genel sağlık sigortası temelli sağlık sistemini geliştirme hedefindeyiz”

Hükümetin yeni kurulmasıyla beraber hükümet programının mecliste okunduğunu belirten İzbul, “Bizim bir takım taahhütlerimiz var. Bu taahhütlerimizde takvimlendirildi. İsteğimiz ve vizyonumuz ülkemizde bugüne kadar hiç yapılmayan bir sağlık sistemi yerleştirmektir. Genel sağlık sigortası temelinde bir sağlık sistemini geliştirme hedefindeyiz. Genel sağlık sigortasını gündeme getirirken buna bağlı bir takım başka yasalarımız da bulunuyor. Zaten bütünlüklü bir şekilde ele alınıp bu yasaların hep birlikte meclise sevk edilip geçmesi lazım ki sistemin kurulduğundan bahsedebilelim” şeklinde konuştu.

“Bütün yasa çalışmaları hemen hemen tamamlanmış gibidir”

Yasa çalışmalarının Sağlık eski Bakanı Ahmet Gülle tarafından başlatıldığını ve ilerlediğini vurgulayan İzbul, “Bütün yasa çalışmaları hemen hemen tamamlanmış gibidir. Bize düşen bunları süratle tamamlayıp bitirip meclis gündemine getirmektir. Bununla beraber genel anlamda genel sağlık
sigorta sistemimizi oturtmaktır” ifadesini kullandı.

“Sağlık sistemlerinin aksayan yönlerini de çözmeye çalışacağız”

Sağlık hizmetini alanlar ve sağlık hizmetini verenlerin sorunlarını çözmeye çalışacaklarını belirten İzbul, “Sağlık sistemlerinin aksayan yönlerini de çözmeye çalışacağız, Çünkü bir sürü sistem geldi. Randevu ve otomasyon gibi yeni sistemlerin gelmesiyle beraber aksayan yönlerini de tekrardan ele alacağız” dedi.

“Süratle düzeltme yoluna gideceğiz”

Hastanelerde sıkıntılı olan bölümlerin olduğuna dikkat çeken İzbul şöyle söyledi: 

“Bunların başında radyoloji bölümü geliyor. Vatandaşlarımıza MR (emar) randevuları 3-4 ay sonraya veriliyor. Raporlamada bir takım sıkıntılar var, raporlar geç hazırlanıyor. Bu sorunların hepsini ele alarak süratle düzeltme yoluna gideceğiz. Gerekli altyapı şu anda oluşturulmuştur ve önceliğimiz bu sorunlar olacaktır.” 

“Hedef olarak yeni bir hastane kompleksi inşa etmeyi koyduk”

Lefkoşa Devlet Hastanesi’nin bina olarak kötü bir durumda olduğunu ifade eden İzbul, “Şu anda Lefkoşa Devlet Hastanesi bina ve fiziksel durum olarak hiç iyi bir durumda değildir. Dolayısıyla kendimize bu dönemde hedef olarak yeni bir hastane kompleksi inşa etmeyi koyduk. Bunun için de çalışmalarımız başladı. Arazi teminine gidiyoruz. Yeterli büyükte ve konum olarak çok iyi bir konumdadır. Bunlarla ilgili şu anda yazışmalarımız sürüyor. Bizim hedefimiz bunları en süratli bir şekilde bitirip yeni hastanenin temelini atmaktır. Çok yoğun bir çalışma temposuna girdik. İnşallah yeni oluşturacağımız sağlık sistemi ve yeni hastanemizle birlikte hükümetimizdeki süreç boyunca gerçekleştirmeye çalışacağız” dedi. 

“Sağlık sistemine müthiş bir güvensizlik var”

Sağlık sistemine güvensizlik yaşandığını vurgulayan İzbul, Kıbrıs Türk halkının yeni bir hastaneye layık olduğunu belirterek şunları söyledi: 

“Kıbrıs Türk halkı yeni bir hastaneye layıktır. Şu anda sağlık sistemine müthiş bir güvensizlik var. Bu işin içinden gelen biriyim ve yıllarca hastanede çalıştım. Neyin nasıl işlediğini ve neye karşı güvensizliğin oluştuğu konusunda birikime sahibim. Kıbrıs Türk halkı inşallah önümüzdeki dönemde güvenle hastanesine gelecek ve tedavisini olacak.”