Türkiye’den ve KKTC’den uzmanların vereceği kurs bugün başlayacak ve 5 tam gün sürecek.

Kurs kapsamında 25 hekime iş yeri hekimliği konusunda eğitim verilecek.

Bu kapsamda, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Merkez Binası’nda bu sabah protokol imzalandı ve kurs başladı.

İşyeri Hekimliği Eğitim Protokolü’ne Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim ve Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Başkanı Bayazıt İlhan imza attı.

Sağlık Bakanlığı ile İçişleri ve Çalışma Bakanlığı’nın destek verdiği protokole Sağlık Bakanı Salih İzbul ile İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy da imza koydu.

İmza töreninde sırasıyla Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Minel Özen, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Başkanı Bayazıt İlhan, Sağlık Bakanı Salih İzbul ve İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy konuştu.

ÖZEN: “ÇALIŞAN ÖRGÜTLERİNİN VE YÜRÜTMENİN BU KONULARA SAHİP ÇIKMASI ÖNEMLİ”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Özen, 2015 başlarında İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği Başkanı Uğur Ergün’ün iş sağlığı konusunda Tabipler Birliği’nden destek talep ettiğini anlattı, bu doğrultuda bir dizi çalışma başlattıklarını söyledi.

Minel Özen, bu konuda Çalışma, Çevre, Sağlık bakanlıklarından destek aldıklarını belirterek, ülkedeki “İş Sağlığı ve Çalışma Hayatındaki Hukuksal Mevzuat”, “Çalışma Hayatının Şartları”, “Meslek Hastalıkları”, “İşle ilgili Rahatsızlıklar ve İş Riskleri” konularını içeren 3 masada yaklaşık 15 katılımcıyla çalıştıklarını söyledi.

TAŞ OCAKLARINDAKİ İŞÇİLERİN AKCİĞER HASTALIKLARI DA GÜNDEMLERİNDEYDİ

Taş ocaklarındaki işçilerin akciğer hastalıklarını ve İşyeri Hekimliği Tüzüğü konusunda da çalışmalar yaptıklarını anımsatan Genel Sekreter Özen, süreçle ilgili bilgiler verdi.

Kursu, hekimlerin yetkilendirilmesi, eğitilmesi ve donanımlarının sağlanmasındaki en önemli adım olarak niteleyen Özen, “İş sağlığına, meslek hastalıklarına ve işle ilgili rahatsızlıklara ancak hekimler ve meslek örgütleri sahip çıkarsa bu konular bir yere ulaşabilir. Çalışan örgütlerinin ve yürütmenin de bu konulara sahip çıkması önemli” dedi.

BESİM: “ÇALIŞMANIN TETİKLEYİCİSİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UZMANLARI BİRLİĞİ BAŞKANI ERGÜN”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği Başkanı Ergün’ün “İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası geçti, biz raporlarımızı hazırlıyoruz ancak sağlık bacağı eksik” şeklindeki aktarımının bu çalışmaya başlamaları için tetikleyici olduğunu anlattı.

İçişleri ve Çalışma Bakanlığı’nın bu çalışmada önemli bir paydaş olduğunu da söyleyen Besim, “Büyük oranda tamamladığımız tüzük Çalışma Bakanlığı’nın bir yasası altında şekillenecek. Tüzüğün 2016’dan itibaren hayata geçmesi hedefindeyiz” dedi.

BESİM’DEN GÜRPINAR’A TEŞEKKÜR

İçişleri ve Çalışma Bakanı eski Bakanı Aziz Gürpınar’ın bu çalışmada kendilerine sağladığı motivasyona dikkat çeken Besim, Gürpınar’a teşekkürlerini iletti.

“TEMEL KURSLARIN BURADA ALINMASINI TERCİH EDİYORUZ”

Hekimlerden, “Türkiye’den alacağımız işyeri hekimliği sertifikaları geçerli olacak mı?” şeklinde sorular aldığını söyleyen Filiz Besim, temel kursun buradan olmasını tercih edeceklerini ancak ileri kurslarda Türkiye’den alınan sertifikaları da tanıyacaklarını belirtti.

“SAĞLIKTA CİDDİ BİR ÇIKMAZDAYIZ”

Besim, sağlıktaki sorunlara da değindiği konuşmasını şöyle tamamladı:

“Son günlerde sağlık sistemimizle ilgili çok ciddi sorunlar yaşıyoruz. Son günlerde değil, uzun süredir yaşıyoruz ama elbette ki ötelenen sorunlar nedeniyle maalesef ciddi bir çıkmazdayız ama bu demek değildir ki her şeyi bırakacağız. Hayat devam ediyor, başka konularla da ilgileneceğiz.”

İLHAN: “TÜRKİYE’DE HERGÜN YÜZLERCE KİŞİ MESLEK HASTALIĞINA YAKALANIYOR”

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Başkanı Bayazıt İlhan ise Türkiye’de her gün ortalama 6 kişinin iş kazasında öldüğünü yüzlerce kişinin de meslek hastalıklarına yakalandığını söyledi.

“İŞÇİLERİN, EMEKÇİLERİN HAKLARINA SAHİP ÇIKILMASI DEĞERLİ BİR ADIM”

Bunun dünyada ve Türkiye’de ciddi bir problem olduğunu kaydeden İlhan, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nin Kıbrıs’taki işçilerin, emekçilerin haklarına sahip çıkmasının, konunun bakanlıklar tarafından ele almasının değerli bir adım olduğunu söyledi.

İlhan, “Türk Tabipleri olarak elimizdeki bütün bilgileri, deneyimleri aktarmaya hazırız. Bugün başlayacak kurs Kıbrıs’taki işçilerin sağlığı için önemli bir iş olacak” dedi.

İZBUL: “ÜLKEMİZDE DEMEK Kİ İSTEDİKTEN ÇOK GÜZEL ŞEYLER DE OLABİLİYOR”

Sağlık Bakanı Salih İzbul, konuşmasına Filiz Besim’in “sağlıktaki kaos” açıklamasına atıfta bulunarak başladı.

“Böylesi kaotik bir ortamda, az önce Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı söyledi, doğrudur. Böyle güzel bir olayla güne başlamak benim açımdan son derece mutluluk verici” diyen İzbul, “Ülkemizde demek ki istedikten sonra çok güzel şeyler de olabiliyor” ifadesine yer verdi.

“Hekimliğin en temel alanı koruyucu hekimliktir” diyen Sağlık Bakanı İzbul, “Tıbbın büyük bölümünü meslek hastalıkları oluşturuyor ve bunlar hem sağlık hem de ekonomik açıdan kayıplara neden oluyor” dedi.

“BAŞLAMAK YOLUN YARISINI KAT ETMEKTİR”

Sağlık Bakanlığı olarak bu önemli konuya ellerinden gelen katkıyı vereceklerini söyleyen Bakan İzbul şunları ekledi:

“Bu kurs, çalışanlar ve iş yeri sağlığı için önemli bir başlangıç. Bu tür olayların sürekli olmasını diliyorum. Bunlar bizim ülkemizde maalesef diyeceğim ama yeni yeni başlayan şeyler… İş yeri güvenliği olsun, işçi sağlığı olsun… Ama başlamak her zaman yolun yarısını katetmek demektir.”

AKANSOY: “KATKIYA HAZIRIZ”

İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, ise imza törenindeki konuşmasına “Çalışmadan sorumlu bakan olarak burada olmaktan onur duyuyorum” diyerek başladı.

Akansoy, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının azaltılması için yapılacak her türlü girişime katkı koymaya hazır olduklarını vurguladı.

“RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPAN İŞLETMELERİN SAYISININ GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR”

İşyerlerinde risk değerlendirmesi yapmanın yasal zorunluluk olduğunu, bunun hem işletmenin hem de ülkenin geleceği açısından da önemli olduğunu kaydeden Akansoy, “İş sağlığı uzmanlarından hizmet satın alarak işyerlerinde risk değerlendirmesi yapan işletmelerin sayısının gün geçtikçe artıyor. Bu birçok iş kazasını ve meslek hastalığını önlenmesini sağlar” dedi.

Bakan Akansoy, sivil toplum örgütlerinin bu konulara sahip çıkmasının toplumdaki bilinci artırdığını, bu kültürün yerleşmesine katkı sağladığını belirtti.