Yurdagül Atun

Sağlık Bakanı Salih İzbul, son dönemlerde sağlık sektörüne yönelik eleştirilerin arttığını belirterek, “Bana göre sağlık sistemimize bir türlü düzen gelememesinin sorumluluğu bu tip yazılar yazanlardadır… Bu demeçler güvensizliği artırma yönünde bir durum arz ediyor” dedi. İstifa eden doktorların ikna edilerek görevlerinin başına döndüğünü belirten İzbul, istifaları şantaj olarak değerlendirmenin doğru olmadığını ifade etti.

 

İkinci iş yasağının delinmesi konusunda da açıklama yapan İzbul, yeni bir sistem hazırlığında olduklarını, Genel Sağlık Sigortası sistemini oturttuktan sonra bir geçiş sürecine ihtiyaçları olacağını, geçiş dönemi sonuna kadar hekimlerin mesai sonrası özel hasta görmelerine olanak sağlayacak yasal değişiklikler üzerinde çalıştıklarını söyledi.  “O konuda da üç temel, iki değişiklik yasası gündemimizdedir” diyen İzbul,  bunları yılbaşına kadar Meclise sevk edebileceklerini, tüm bu hazırlıklar yapıldıktan sonra bir geçiş dönemi başlayacağını, bu süre içinde de özel hasta bakma izni verileceğini kaydetti.

“Konunun ciddiyeti anlaşılamadı…”

Sağlık Bakanı Salih İzbul, sağlık sektörüne getirilen eleştirileri Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne değerlendirdi. Sağlıktaki sorunların, yıllarca biriken sorunlar olduğuna dikkat çeken İzbul, “Uzun bir süreden beridir bazı konular maalesef ihmal edildi. Konunun ciddiyeti anlaşılamadı uzun bir süreden beridir. Son dönemlerde artık, ikinci iş nedeniyle kamudaki doktorun işine son verilmesi, bardağı taşıran son damla oldu ve bu huzursuzluk, kaos başladı, istifalar da ardı ardına geldi” dedi. İstifa eden doktorların bir kısmının geri döndüğünü anımsatan İzbul, bir takım tedbirlerle istifa eden hekimleri kararlarından döndürdüklerini kaydetti.

“Şantaj değildi…”

Bakan Salih İzbul, “istifalar şantaj olarak kullanmış olabilir mi” sorusuna karşılık şunları söyledi: 

“Hayır, şantaj değil. Alakası yok… Kamuoyundaki demeçleri ben de gördüm. Ama gerçekten konuları bilmeyen ve tek taraflı değerlendiren kişiler, hoş olmayan, uygunsuz yazılar yazdı. Sağlık sistemimize bir türlü düzen gelememesinin sorumluluğu bu tip yazıları yazanlardadır bana göre. Güvensizliği artırma yönünde bir durum arz ediyor bu demeçler. Ben rica ediyorum sağlık sistemini eleştirebilirler o ayrı konu, ama kişileri hedef alarak yazılar yazmak, gerçekten gazetecilik etiğine sığmaz. Son günlerde sağlığın üzerine böyle negatif yönde etkileyen yazılar yazılıyor. Biz sağlık bakanlığı olarak yoğun bir çalışma içerisindeyiz.

"İstifa edip giden doktorumuz yok"

"İstifalarda, şimdi söz konusu edilen Gülgün Hanımın istifası. Gülgün Hanım istifasını geri aldı, dönecek. Bir takım düzenlemeler yaptık. Yapacağımız düzenlemeleri de kendilerine anlatıyoruz. Başka ailevi nedenlerden dolayı istifa eden biri vardı, o döndü. Şu anda istifa edip de giden doktorumuz yok. Dolayısıyla bu kadar büyütülmesine bir anlam veremiyorum. Eksikliklerimizin olduğu kesin. Yapmamız gereken işler olduğu kesin. Ama bunların farkındayız, biliyoruz, uğraşıyoruz. Düzelecek. Sanıyorum birkaç ayda sonuçlarını göreceğiz. “

“Eksik olan branşları tamamlamak üzere adımlar atıyoruz”

Eksik olan branşlarda doktor takviyesi yapabilmek adına çalışmalar başlattıklarını belirten İzbul sözlerini şöyle sürdürdü:  

“Önemli adımlar atıyoruz, bir takım yasa değişiklikleri yapıyoruz. Onları yoluna koyduktan sonra ümit ediyorum bu yılın sonunda veya önümüzdeki yılın başında sağlık servislerine bir rahatlama gelecek. Dolayısıyla, tüm hekim arkadaşlarımızın sakinlik içerisinde attığımız bu adımların sonuçlarını beklemeleri gerekir diye düşünüyorum. Bu uzun sürmeyecek. Çünkü gerekli tedbirleri aldık.”

“Diyaliz aletlerini artırdık…”

İzbul, diyaliz hastalarının makineye girmek için sabahın erken saatlerinde hastaneye gitme zorunluluğunda olduğu iddialarına da şöyle açıklık getirdi: 

“Diyaliz hastalarıyla ilgili geldiğimden beri uğraşıyorum. Diyaliz aletlerini artırdık. Girne’de diyaliz merkezi de açtık. Şu anda büyük bir rahatlama oldu. Böyle bir sorun bize intikal etmedi. Biz sürekli kontak içerisindeyiz oradaki doktor arkadaşlarla. Hatta biz ileriye dönük, önümüzdeki beş yıl, 10 yıl içerisinde diyaliz hastalarının artabileceğini düşünerek ek tedbirler de alıyoruz. Bize bununla ilgili çok fazla bir şey geldiği yok.”

“Geçiş döneminde, hasta bakabilecekleri yasal düzenleme yapılacak…”

Bakan İzbul, hekimlerin ikinci iş yapması konusunda da şu açıklamayı yaptı: 

“İkinci iş konusunda bizim bir düzenleme yapmamız gerekiyor. Bu uzun bir konu, ama kısaca özetleyeyim; Yeni bir sistem oturtmaya çalışıyoruz. Bu yeni sistem için çalışmalarımız var. Ben bunu defalarca açıkladım. Genel Sağlık Sigortası sistemini oturttuktan sonra bir geçiş sürecine ihtiyacımız var bizim. Ne kadar süreceğini kestirmek zor, ama bir geçiş dönemi olması lazım. Bu geçiş dönemi sonuna kadar hekimlerin özelde veya devlet hastanesinde de olabilir, getirmeye çalıştığımız sistemde bu da var, öğleden sonraları veya mesai sonrası özel hasta görmelerine olanak sağlayacak yasal değişiklikler üzerinde çalışıyoruz. O konuda da diğer üç temel, iki değişiklik yasası gündemimizdedir. Bunları yılbaşında Meclis’e sevk etmek için çalışıyoruz. Bunlar için bir geçiş süreci lazım. Fiziksel açıdan hastanede yetersizlik de var. Bizim bunları hemen hayata geçirmemiz birazcık zor gibi görülüyor. Dolayısıyla tüm bu hazırlıklar yapıldıktan sonra bir geçiş dönemi olacak, bu süre içinde de özel hasta bakma izni verilecek.”

Dava bugün görülecek

Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği’nin(KTSÇHB), Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’nın 43’üncü maddesine uyulmadığı gerekçesiyle Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’na açtığı dava bugün görülecek. Dava dosyasına şimdiki Maliye Bakanı Birikim Özgür ve Sağlık Bakanı Salih İzbul dâhil edilecek.

Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu, Sağlık Bakanının yasalara uymadığını savundu. Gardiyanoğlu, bugünkü duruşmaya davet niteliği taşıyan açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 
“Bilindiği üzere KTSÇHB Yönetim Kurulu, kamu hekimlerinin ikinci iş yapmalarına göz yumdukları gerekçesi ile Sağlık ve Maliye Bakanlıklarına karşı, Şubat 2015‘te bir hukuk süreci başlatmıştı. Sağlık Bakanı Sayın Salih İzbul’un da dâhil edileceği mahkemenin duruşması, bugün saat 09:30’da yapılacaktır. Bu vesile ile Sayın Sağlık Bakanı’nı; sıralı amirlerini, yasaların ve halkımızın huzurunda hukuk kurallarına uymaya bir kez daha davet ediyoruz.

“Bakanın hekimleri, yasalara uymamaya teşvik eden tavırları var…”

Sayın Bakanın, kamu hekimlerini yasalara uymamaya teşvik eden ve cesaretlendiren tavırları, bulunduğu makamın gerekleri ile çelişmektedir. Bu çelişki içerisinde sağlık sorunlarını çözmekten çok, artık, kendileri de bu sorunların bir parçası haline gelmiştir. Kendileri, kamu hekimlerinden küçük bir grubunun isteğini yerine getiren bir sağlık bakanı olmak yerine, kanunları uygulayan ve uygulatan, daha önemlisi de tüm sağlık çalışanlarının ve halkımızın sağlık sistemi ile ilgili sorunlarını çözmeye odaklanan bir bakan olmak sorumluluğundadır.

“Ahlaksız, tekliflerin, kabul edilmeyeceğine inanıyoruz" 

Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Yönetim Kurulu olarak, Sayın Bakanın bu sorumluluğunu, kendilerinin yandaşları ile birlikte atacağı her hukuk dışı adımda, hukuk yolu ile hatırlatmaya devam edeceğimizi bildiririz. Sayın Sağlık Bakanı tarafından yapılacak ahlaksız, yasa dışı ve ileride daha büyük kaoslara yol açacak tekliflerin onurlu tüm kamu hekimi meslektaşlarımız tarafından da kabul edilmeyeceğine inancımız sonsuzdur.        

Duruşmamıza tüm basın mensuplarını ve kamuoyunu davet ederiz.”